Smart shopping

silje
Publisert:

Var det et tema som gikk igjen under New York Fashion Week, så var det praten om smart shopping. Den nye økonomiske situasjonen har fått forbrukere over hele verden til å tenke annerledes. Sløsing blir erstattet med veloverveide beslutninger og investeringer som gir oss valuta for pengene. Nå handler det om smart shopping og slow fashion.

Designerne fokuserer på tidløse plagg som kan brukes over flere sesonger og kolleksjonene har plagg som komplimenterer hverandre. Flere og flere designere satser også på rimeligere kolleksjoner, som er tilgjengelige for flere forbrukere. Dette betyr ikke at plaggene er kjedelige, heller langt derifra. Marc Jacobs sin høstkolleksjon var fylt med deilige 80-talls farger og herlig feel good vibe, mens den smale 40-talls silhuetten gjorde comeback i elegante former hos Lanvin. Klassiske plagg som blazere, blyantskjørt og «den lille sorte», var å se i nesten alle av høstens kolleksjoner.

I usikre tider strammes lommebøkene inn. Dette er ikke nødvendigvis negativt, se det heller som en øvelse som kan hjelpe deg til å tenke over hva pengene dine er verdt og hva du skal bruke de på. Trenger du virkelig de fem t-skjortene fra Gina Tricot eller de tre kjolene fra H&M? Sett spørsmålstegn ved hva du skal bruke plaggene til og om det passer det du allerede har i ditt klesskap. Da tenker du som en smart shopper og du sparer miljøet. Slow fashion og smart shopping handler nemlig om mote som ikke går av moten.

Klassikerne ruster aldri. Her er plagg som ikke går av moten.

For hva er egentlig en god investering? Det kommer helt an på mennesket som gjør investeringen. For meg er en Chanel 2.55 en livstidsinvestering, for andre er det et nytt stereoanlegg eller en fancy TV. For noen teller kvantitet, mens for andre teller kvalitet.

Perler og tweed går aldri av moten. Kle deg som Coco Chanel i høst.

Selv går jeg for kvalitet, med en dose trendplagg til en rimelig penge. Når det gjelder sko, jakker og vesker, investerer jeg alltid det lille ekstra for å få det meste for pengene. For kul stil henger nødvendigvis ikke sammen med å ha mye penger, men mer om hvordan du investerer de pengene du har til rådighet. De jentene som har kulest stil, vet nemlig at det er de små investeringene som kan gjøre underverker for hverdagsstilen. Enten det er en ny rød leppestift, en neglelakk eller et par nye sko. Budskapet er klart: Bli en bevisst forbruker og få mer for pengene dine. Slik blir du en smart shopper.

Publisert: