Unge norske designere i vinden

Ung, norsk design har aldri sett bedre ut. Møt tre favoritter akkurat nå.

Dan Kåre Engebretsen
Publisert:

MinMote og motemagasinet Vixen har funnet fram til de tre nyskapende talenter innenfor norsk mote akkurat nå. De har alle vunnet priser for designen sin, og du kan gjerne merke deg disse navnene med én gang, for nykommerne Veronica, Abebo og Kristofer er på vei opp og fram.

VERONICA B. VALLENES

Veronica var Årets Debutant på Oslo Fashion Week i vår, og har siden det tatt pusen fra Mote-Norge med sin sexy åttitallsinfluerte powerkolleksjon. Nå puster hun ut i sin nye hjemby København etter en hektisk arbeidsperiode, mens hun oppretter en dansk filial av sitt norske aksjeselskap og søker etter investorer.

Hvis høstkolleksjonen din var en artist, hvem ville den da vært?

- Vi lagde en film til kolleksjonen hvor vi brukte sangen Under Your Spell av Desiré, og jeg føler at den fanger mye av stemningen i kolleksjonen. Musikken er underspillet, men har en dybde og lengsel, er svært fengende og blir sterkere og sterkere jo mer du lytter til den.

Metallisk er favoritten på rød løper.Se flere varianter her!

Hva gleder du deg til i vinter?

- I vinter skal jeg prøve å holde en liten ferie og da er planen å reise til et varmt land, for å styre unna telefoner og mailer, og bare nyte solen. Gleder meg til det. Ellers gleder jeg meg også til å jobbe med den nye kolleksjonen, jeg elsker periodene hvor jeg kan konsentrere meg om designprosessene og blir helt oppslukt i dem.

Hva er din favorittby?

- Paris for dens fantastiske arkitektur, romantiske stemning, inspirerende designerbutikker, secondhand-butikker og stoffbutikker. Og København for dens gatefester, deilige mennesker, gode konserter, utstillinger og kafeer.

Hvem er din favoritt Vixen?

- Da må jeg både si Coco Chanel for hennes tidløse og revolusjonerende design. Og Marchesa Luisa Casati for å være et stilikon som brøt alle regler. Hun brukte levende slanger som smykker og var muse for kunstnere som Picasso, Man Ray, Elsa Schiaparelli og Paul Poiret.

www.veronicabvallenes.com

ABEBO GETAWICH

Da Vixen satt på første rad på Esmods Diplomvisning i sommer, var det en designer som virkelig slo oss i bakken, og som også stakk av med både Gullnål, Steen & Strøm-pris og utmerkelse for Årets Damedesign. Og så stakk hun til Paris for å bli stor. Merk deg navnet Abebo Getawich.

Hva er målet ditt?

- Jeg har flyttet til Paris for å lære fransk og ta et kurs innenfor fashion management. Videre vil jeg søke internship hos et av de store motehusene her nede, og så jobbe med mine egne ting på siden. Målet er å kunne leve av å lage klær som folk vil ha på seg. Jeg drømmer om å se en person på gaten som former den silhuetten jeg hadde tenkt meg i hodet, ved at de går med plagg skapt av meg. Det hadde vært en helt syk følelse.

Hvilke er dine favoritter blant høstens kolleksjoner?

- Rick Owens, fordi jeg liker hans måte å sette sammen ulike tekstiler på, i en look hvor du kan se alt fra den tynneste jersey til behandlet skinn. Og fordi han lager de sykeste skinnjakkene, med de sykeste cuts’ene. Helmut Lang, fordi jeg liker måten de komponerer fargene sine, selv om det nesten bare er sort og grått. Haider Akerman, fordi jeg liker draperingene i jakkene, og silhuettene med de lange skjørtene. Ann Demeulemeester, fordi jeg liker fjærene som er brukt med noen av de stramme silhuettene, capene, skinnbuksene og de lange dressjakkene, og smykkene er alltid fine.

Hvordan vil du beskrive avgangskolleksjonen din fra Esmod?

- Lett, men stram. Hard, men myk. Navigert, men flaksende.

Hvilken artist vil du helst ha laget klær til?

- Leigh Lezark fra the Misshapes.

Hva er mote for deg?

- Mote for meg er godt skredderi som formidler en tanke om en design (holdning, livsstil, personlighet) som man vil formidle til mangfoldet. Det er spennende å se hvordan folk personaliserer designerens visjon. Når folk styler og bruker ting på forskjellige måter, oversetter de også visjonen til designeren. Og det kan igjen inspirere designere til nye tanker.

Hvem er landets beste moteblogger?Stem på din favoritt her!

KRISTOFER KONGSHAUG

I Paris er en annen vinner av Årets Debutant, Kristofer Kongshaug, travel opptatt med å drive studioet Doors, samtidig som han jakter på investorer som kan få han kompromissløse kunst og dristige design opp, ut og fram.

Hva er mote for deg?

- Evnen til a korruptere, diktere og distrahere. Mote er en form for massesuggesjon. Hvis de riktige menneskene sier at en ting er riktig, følger stort sett resten etter. Mote er den største trosretningen i moderne tid, og mote er 99 prosent av den søpla vi konsumerer hver dag.

Hvilken musikk inspirerer deg?

- Jeg helt musikkjunkie, trenger tre nye album om dagen for å fungere. Liker mye forskjellig, men er kanskje mest besatt av dyster industriell elektronika. I det siste har det blitt mye dub også. Akkurat nå sitter jeg og hører på Synaesthesia mens jeg svarer på dine spørsmål.

Hva gleder du deg til akkurat nå?

- Jeg gleder meg til å vinne to rettssaker, jobbe mer, og selvsagt til ny finanskrise. Når samfunnet er i totalt kaos, leker ulike barn best.

Hvilke er dine favorittkolleksjoner denne sesongen?

For nå kommende vinter er jeg ganske betatt av Boris Bidjan Saberi, en av de få dere ute som faktisk kan lage klær for menn som også er fint for jenter. Generelt synes jeg de siste årene har vært fylt av dritt, alt er nesten likt, og de store gruppene designer basert på markedsrapporter, så jeg gidder ikke engang se på hva de gjør. Ellers er jeg en stor Haider Ackerman-fan, han har endelig fått til noe som veldig få greier å få til. Han har en balanse og greier å bevege seg igjennom mengden av sjangre og gi litt over alt uten å falle av lasset.

Hvordan vil du beskrive klærne du lager? Og hvem er kunden din?

- Det spørsmålet kan sikker bli besvart på tusen måter. De kan beskrives som så mye forskjellig, jeg tror det viktigste er det sensuelle sammen med det seksuelle. Et begjær rettet mot kvinnen du forestiller deg skal bære klærne dine. Ta, føle, klemme... Hvert lag av tekstil er som en del av kvinnens kropp, lepper, hud, hår... Hvert plagg må gi en følelsesmessig sensasjon både for meg og for kunden. Det må alltid være et kjærlighetsforhold. Kanskje ordet ”sødme” beskriver det best?

Hvem er din favoritt Vixen?

- Erzsébet Bàthory! Men jeg har mange jeg liker. Tilda Swinton er fantastisk, men hun har allerede vært inspirasjon for mange. Jeg liker sterke kvinner. Kvinner som ikke er redd for å bli litt skitne under neglene.

I samarbeid med Vixen, skrevet av Marianne Jemtegård.

Relaterte artikler:

Hvem tror du tjener mest i mote-Norge? Finn det ut her!

Få looken til stjernene! Festfine frisyrer du kan fikse selv!

Vurderer du å kjøpe Chanel-veske? Her får du vite om den er ekte eller ikke

Klassisk Hollywood-glamour!Her er skjønnhetstrendene fra Golden Globe

Publisert:

Finn mer innhold om: