Motegründer Jostein Wålengen om: Sophie Elise, motebransjen og suksessen

GRÜNDERSJEL: Jostein Wålengen styler blant annet Sophie Elise, driver klesbutikk, motenettsted og jobber tett med den norske suksessdesigneren Cathrine Hammel. MinMote møtte han i leiligheten hans i Vika. Foto: Jørgen Braastad/VG

Moteprofilen Jostein Wålengen (23) vil at profesjonaliteten Sophie Elise (22) har vist den siste tiden skal gjenspeiles i klesstilen hennes. Det kan det virke som at han klarer.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Mye har skjedd siden 2007 da Jostein bemerket seg som Norges yngste moteredaktør i Natt & Dag. I 2012 åpnet han high fashion-butikken Nr. 9 på Frogner i Oslo, og i fjor startet han motenettstedet Melk & Honning sammen med 730-gründer Gisle Stokland, parallelt med at gjeve stylingjobber for blant andre Sophie Elise og Astrid S begynte å balle på seg.

Denne uken stylet han byMagMaLou-showet på Oslo Runway.

LAV PROFIL: Wålengen mener det er viktig å ha en avslappet, men samtidig proff og ekte tilnærming til suksessen og motebransjen. Foto: Jørgen Braastad/VG

Wålengen har med andre ord en hektisk timeplan. I forkant av intervjuet sa han at han kun hadde tid til å møtes «mandag etter klokken fire, eller før klokken elleve. Eventuelt tirsdag før klokken to, eller søndag».

Mandag morgen, da Jostein så vidt har gnidd søvnen ut av øynene, slipper han oss inn i sin nykjøpte leilighet på Vika.

- Jeg trodde dere skulle være litt forsinket, så jeg må bare… sier han og forsvinner inn på badet.

Etter ti minutter kommer han inn i stuen og forteller at kaffemaskinen er ødelagt, så han «må bare»… Etter nye femten minutter kommer han tilbake til leiligheten med en svart kaffe og en scones fra Pascal i hånden.

Han setter seg i indianerstilling i den minimalistiske sofaen.

- Nå er jeg klar.

- Utfordring å style Sophie Elise

Sophie Elises økende bloggbusiness og stilforvandling har blitt applaudert i pressen den siste tiden. Den nye stilen til bloggdronningen har vi blant annet vært vitne til på Se & Hørs kjendisgalla, Vixen Blog Awards og Spellemannprisen. Dette er det Jostein som står bak. Han beskriver samarbeidet mellom dem som veldig godt.

- Sophie og jeg fikk veldig god kontakt etter en sak jeg gjorde med henne for Melk & Honning, og for å være ærlig synes jeg det er mye morsommere å jobbe med henne enn artister. Sophie har jo megastore pupper, verdens minste midje og er 150 centimeter høy, så det er selvfølgelig en utfordring å style henne. Uansett hva jeg finner så er det for langt, for store eller for lite.

På Spellemannprisen hadde Sophie Elise dette å si om stilforvandlingen:

- Stilen min har endret seg den siste tiden, og blitt mer sofistikert. Jeg er opptatt av at klærne skal være komfortable, og det forstår stylisten min Jostein veldig godt. Vi samarbeider bra. Men jeg vil fortsatt vise kløft og rumpe. Bare på en litt annen måte en før.

Noen av antrekkene Wålengen har stylet for superbloggeren:

Sophie Elise

KJENDISGALLA: På Se & Hørs kjendisgalla hadde Sophie Elise på seg kimono fra Dolce & Gabbana, bukse fra Avenue og topp fra det norske merket Epilogue. Foto: NTB scanpix

Sophie Elise

VIXEN: På Vixen Blog Awards gikk Sophie Elise i et antrekk fra Rodebjer, stylet av Jostein. Foto: Frode Hansen/VG

Sophie Elise

SPELLEMANN: Sophie Elise dukket opp i en silkejumpsuit fra Lovechild, og fortalte om samarbiedet med Jostein og stilforvandlingen hun har gått gjennom den siste tiden. Foto: NTB scanpix

Grunnen til at den subtile og lavmælte motegründeren og nordlendingen med silikonpupper og tidvis rosa hår, kommer så godt overens synes mange kanskje er merkelig. Jostein ser annerledes på det.

- Jeg ser mye av meg selv i Sophie. Jeg synes det er utrolig interessant med mennesker som har et utgangspunkt, og former det – enten bevisst eller ubevisst, så mye at det nesten blir til en annen person. Det høres kanskje svevende ut, men det er noe jeg kan relatere til selv.

FRA SØT TIL SKARP: Astrid Smeplass endret stil fra søt og uskyldig etter Idol-deltagelsen, til mer voksen og skarp. Her er hun iført et antrekk stylet av Wålengen. Foto: TV2

- Vi er begge fra småsteder, flyttet til Oslo og har tatt bevisste valg som har formet oss til de vi er i dag. Jeg tror ikke det er så mange som innser hvor formbar man egentlig er som et menneske. Det synes jeg er veldig spennende med Sophie, sier han og legger til:

- Jeg vil at profesjonaliteten som hun har funnet i yrket sitt den siste tiden, skal gjenspeiles i klærne hun går med også.

Samarbeidet med Astrid S

23-åringen jobber langt i fra fulltid med Sophie Elise og kjendisstyling. Det er faktisk kun en liten bit av det.

Men da Astrid S fikk oppmerksomhet for stilendringen i fjor, var det også Jostein som stod bak.

- Jeg var ganske bestemt på hvilken retning jeg ville ta Astrid i, med et mørkere og eldre uttrykk. Etter noen veldig spennende måneder var det naturlig for Astrid å søke seg mot et yngre og mer sexy uttrykk, og da overtok stylisten Hodo Musa.

HARD JOBBING: Veien til suksess har ikke vært like lett som Jostein trodde. Det har vært ensomme perioder, men 23-åringen har fortsatt å dure på. I dag sjonglerer han fire jobber i motebransjen. Foto: Jørgen Braastad/VG

- Tøft i motebransjen

Nå om dagen jobber Wålengen tett med suksessdesigneren Cathrine Hammel, driver butikken Nr. 9 og motenettstedet Melk & Honning, i tillegg til at han kontinuerlig stylingoppdrag fra forskjellige firmaer og aktører i bransjen.

- Det blir lange dager, men jeg klarer å sjonglere det på en eller annen måte. Jeg liker å drive med forskjellige ting samtidig så dagene blir varierte, sier Wålengen.

NØKTERN: - Det er jo litt ironisk, men jeg eier alt i alt kanskje tre bukser, fire gensere og seks t-skjorter. Ofte er de like og fra samme merke, sier Jostein og viser frem «klesskapet» sitt i leiligheten i Vika. Foto: Jørgen Braastad/VG

Han innrømmer likevel at han ikke alltid har hatt en realistisk tilnærming til arbeidslivet, og den tøffe motebransjen.

- Nå har ting ordnet seg veldig greit, men de to første årene i butikken var veldig tøffe. Jeg tjente knapt penger, og skjønner fortsatt ikke hvordan jeg fikk det til å gå rundt, sier han og rister på hodet før han fortsetter:

- Enkelte perioder var veldig ensomme. Det var knapt kunder innom butikken, og dagene var lange. Etter jobb gikk jeg hjem til et lite oppussingsobjekt jeg ikke mulighet til å gjøre noe særlig med, for alle pengene jeg hadde var jo investert i butikken.

Jostein tenker seg om før han svarer på om det er noe som gjør han oppgitt eller irritert om dagen.

- Nei vet du, jeg kan ikke komme på en eneste ting. Jeg er stort sett fornøyd. Hvertfall nå.

Publisert:

Finn mer innhold om: