Matilde (25) og Fam (24) vil gi plaggene dine et lengre liv
Matilde Høgberg Rundgren (25) og Fam Leborg (24) vil at du skal få et bedre og mer langvarig forhold til klærne dine. Her deler de sine beste tips til å fikse plagg selv.
Venninnene Matilde Høgberg Rundgren (25) og Fam Leborg (24) er begge glade i mote og klær, samtidig som de engasjerer seg for bærekraft – to temaer som de opplever ikke alltid går hånd i hånd.
Det vil de gjøre noe med. Nylig startet de sykonseptet Hem Oslo sammen med ønske om å øke fokuset på å reparere og tilpasse klær.
– Det er en idé vi har hatt lenge. Vi har sett at det er mye problematisk ved moteindustrien, og måten bærekraft blir håndtert er ikke alltid helt riktig. Det er mye grønnvasking, sier Leborg og fortsetter:
– De mest bærekraftige klærne er de som allerede er produsert. De som henger i skapet og det som selges second-hand. Vi vil bidra til at folk forlenger levetiden på plaggene sine og tar bedre vare på dem, men også det at plaggene kan tilpasses til personlige kropper.
Ofte blir hele, fine plagg hengende i skapet, ikke brukt, nettopp fordi de ikke sitter som ønsket. Venninnene i Hem Oslo vil være med på å endre den tendensen.
– Målet er å være et lavterskeltilbud for folk som vil ha klærne sine skreddertilpasset. Vi tilbyr fem standard tjenester; sy opp, sy inn, bytte glidelås, fikse åpen søm og hull i stoff, sier Rundgren og forteller at de også tar på seg mer avanserte sy-oppdrag etter avtale.
Leborg har en bachelor i mote og ledelse, og Rundgren i markedsføring. Sammen tar de nå en master i entrepenørskap og innovasjon hvor både forretningsutvikling og bærekraft står på agendaen.
Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør
– Vet ikke om skreddere
Skredderyrket har eksistert så lenge som mennesker har båret klær, men venninnene opplever at skredderne ikke er synlige nok i dagens by- og bygdebilde.
– Mange unge vet ikke engang om at skreddere finnes, eller hvordan det fungerer. Vi vil at det skal bli lettere å gjøre noe med klærne dine som du er glad i, uansett type plagg.
I Hem, som ble lansert i mai, har venninnene foreløpig fått et par unge skreddere med på laget, som skal stå for syingen av plaggene som leveres inn.
Leborg forteller at flere unge som tar fagbrev som skredder i Norge, ender opp med å gå andre yrkesveier, blant annet grunnet smalt arbeidsmarked. Derfor håper venninnene at Hem på sikt kan bli en arbeidsplass for flere unge skreddere.
– Vi vil modernisere skreddertjenesten litt. Kommunisere tettere med kundene, sier Rundgren.
– Ja, og målgruppen vår er gjerne litt yngre folk som kjøper vintage og bryr seg om miljø, og de er kanskje ikke vant til å gå til skredder, og kanskje ikke klar over at muligheten finnes, legger Leborg til.
Til tross for at konseptet de har utviklet kan gjøre tjenester for deg, påpeker Rundgren og Leborg at man kan gjøre mye med slitte plagg, eller plagg som ikke sitter som de skal med enkle grep hjemme.
– Mye kan man gjøre selv, og andre, mer avanserte ting kan en skredder være nyttig, sier Rundgren.
Her deler de noen av sine beste tips for hvordan du selv kan tilpasse, fikse eller sy om plaggene dine.
Vil endre loven: – Så å si umulig å drive en bruktbutikk
Tre måter å reparere hull i jeansen
1. Sy på lapp/patch (best for litt større hull som ikke blir like pene med usynlig sting)
2. Reparer hull usynlig (best til små hull eller rifter)
3. Reparer hull med fargerik tråd
Tre enkle reparasjoner du kan gjøre på klærne dine selv – istedenfor å kaste
- Sy på en knapp
- Stoppe en sokk
- Reparere en åpen søm
Tilpasse klær slik at de passer din kroppsform perfekt
Vi er alle forskjellige, og det burde bli mer normalisert å tilpasse klær slik at de passer ens kroppsform perfekt:
- Sy opp lengden på ben – vi er alle forskjellige høyder.
- Sy opp lengden på ermer – vi har alle forskjellige lengde på armene våre.
- Sy opp lengden på overkroppen – vi har forskjellig lengde.
- Sy inn/ut i livet/midjen, hoftene eller ved skuldre/bryst.
Tre tips til å ta vare på klærne dine så de varer litt lengre:
- Kjøp en nuppefjerner – gjør at du ikke trenger å kaste genseren når den begynner å se stygg ut.
- Bruk en steamer – gjør at plagget ser freshere og nyere ut.
- Ikke vask for mye – jeans og ull trengs ikke å vaskes, det kan luftes.