Velger København fremfor Oslo

København: Flere norske designere viser heller sine kolleksjoner i København enn under Oslo Fashion Week (OFW). Årsaken er et bredere publikum og mer internasjonal oppmerksomhet.

silje
Publisert:

Se hele visningen her!

Denne sesongen er det flere store norske navn som velger seg bort fra OFW. Både kjendis- og brudedesigneren Leila Hafzi og den anerkjente norske designeren Kjersti Vatle Toresen bak merket VATLE, er ikke på programmet. I tillegg har de norske designerne Veronica B. Vallenes, Helje Hamre og Haaning & Htoon, bevisst valgt København som utstillingsvindu for sine kolleksjoner.

- Det må bli en mer seriøs ramme rundt moteuka i Norge for at det skal være attraktivt å vise fram kolleksjoner hjemme. Nå foretrekker jeg å ha visning i København for hit kommer all internasjonal presse og de viktigste innkjøpere. Det bør være strengere regler for hvem som får vise på Oslo Fashion Week og det bør være bedre kvalitet, sier designeren Veronica B. Vallenes til minMote.

Og fortsetter:

- Slik som det er nå, får ikke norske designere så mye ut av moteuka. Men jeg håper Norge kan bygge opp en moteidentitet, slik som det er i de andre skandinaviske landene. Det hadde vært bra for Norge hvis det hadde vært mer fokus på mote.

Mer internasjonal oppmerksomhet

København (CFW) er Nord-Europas største moteuke og trekker over 60.000 moteinteresserte, designere, presse og innkjøpere hver eneste sesong. Den norske designeren Helje Hamre viser for første gang i København, men har allerede store navn som Love Magazine, Vogue og Style.com på gjestelisten.

- CFW har et mye bredere internasjonalt publikum, og vi har fått mange store navn på gjestelisten, noe som vi dessverre ikke hadde klart å få til i Oslo, sier designeren Helje Hamre til minMote.

Det sier også designerne og Nåløyet-vinnere for 2011, Haaning & Htoon seg enige i.

- I København møter kreativiteten salg. Her vi treffer et mye større publikum, sier designerne Min Htoon og Marianne Haaning.

Både Hamre og Haaning & Htoon viste sine kolleksjoner under OFW i februar.

Dyr affære

I følge de norske designerne er det vanskelig å sammenligne Oslo og København, men det er spesielt mangel på internasjonal presse og innkjøpere i Oslo, som får designerne til å velge København. I tillegg står mange av designerne for mye av egen finansiering, og da er det viktig å få mest mulig ut av visningene.

- Det er veldig kostbart og tidkrevende å holde en visning, og ettersom største parten av norsk presse og innkjøpere kommer til København, har vi valgt å droppe visning under OFW denne sesongen, sier designer Helje Hamre.

Oslo Fashion Week blir arrangert for 16.gang neste uke. Nytt av sesongen er at åpningsshowet deles i to, slik at innkjøpere og agenturer også vil ha større tilgang på visningene. Fam Irvoll, Moods of Norway og Ricco Vero er blant designerne som viser under OFW.

Relevante saker videre:

Slik vil danskene kle oss til neste sommer. Se video her!

Slik blir programmet på Oslo Fashion Week. Se listen over designere

Publisert:

Finn mer innhold om: