Toppblogger Camilla Pihl blir skodesigner

BLOGGER OG DESIGNER: Camilla Pihl har gjestedesignet tidligere, men nå står Bianco Footwear for tur. Foto: Sara Johannessen / VG
BLOGGER OG DESIGNER: Camilla Pihl har gjestedesignet tidligere, men nå står Bianco Footwear for tur. Foto: Sara Johannessen / VG

Moteblogger Camilla Pihl (36) går fra å designe armbånd for David Andersen til å bli designer for skogiganten Bianco. - Lei av slike samarbeid, mener moteekspert.

Motebloggeren Camilla Pihl er samboer og businesspartner med Madcon-manager Peter Peters, og har tidligere vært modell- og armbånddesigner for gullsmedkjeden David Andersen. I september lanserer hun skokolleksjonen for Bianco.

Trendanalytiker og sosialantropolog, Gunn-Helen Øye, er lei av og skeptisk til at nok en ufaglært kjendis- eller bloggdesigner samarbeider med et større merke.

- Det er en kynisk verden vi lever i. At kjendiser brukes til slike samarbeid, er kun for at kjedene skal selge mer, sier hun.

Camilla Pihl ønsker ikke å kommentere saken.

Pihl er langt fra den første motepersonligheten som har gjestedesignet for en stor motekjede. Supermodellen Kate Moss har laget to ulike kolleksjoner for Topshop, og superstjernen Rihanna har samarbeidet med billigkjeden River Island.

Mens H&M er kjent for å samarbeide med store motehus, har kleskjeden Bik Bok valgt å lansere kolleksjoner designet av norske kjendiser som Charlotte Thorstvedt og Jenny Skavlan, samt reality-stjerne og designer Whitney Port. Mary Kate og Ashley Olsen er de eneste av kleskjedens kjendissamarbeid som selv er anerkjente designere i motebransjen. Sistemann ut for Bik Bok var den svenske motebloggeren Angelica Blick.

- For å selge mer

KRITISK: Flere internasjonale motehus tør å satse på ukjente designere. Der har vi noe å lære, mener Gunn-Helen Øye. Foto: Scanpix
KRITISK: Flere internasjonale motehus tør å satse på ukjente designere. Der har vi noe å lære, mener Gunn-Helen Øye. Foto: Scanpix

Øye mener at forbrukerne må være klare over at det ikke er den aktuelle kjendisen som har designet.

- Det er godt mulig at personen har vært med på prosessen, men uten utdannelse og erfaring fra faget blir ikke kvaliteten den samme. Dette er jo ikke A-kjendiser, men C, D og E-kjendiser som får slippe til, sier hun.

- Stolte av kolleksjonen

Søren Filbert, Marketing- og onlinemanager hos Bianco er glad for skosamarbeidet med Pihl, tross andre meninger.

- Bianco synes det er stort å ha muligheten til å invitere en så spennende og stilbevisst person som Camilla Pihl og gi henne frie tøyler til å designe en hel kolleksjon, skriver Filbert i en e-post til MinMote.

- Vi er utrolig stolte av kolleksjonen. Den er både flott, stilsikker og meget tro mot det vi kjenner Camilla Pihl for, skriver han videre.

- Denne typen kjendissamarbeid har tatt helt av og det er godt mulig at ivrige fans er villige til å kjøpe produktene, men jeg synes flere bør tørre å satse på unge, fremadstormende designerne i stedet. Det er først da forbrukerne kan forvente et nyskapende produkt, sier Øye.

- Nok et bloggsamarbeid

MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold er ikke overrasket over nyheten om Pihls Bianco-samarbeid, men synes ikke den er spesielt spennende.

- Slike kolleksjoner er noe både merkevaren og bloggeren tjener på, men samtidig er det bare nok et bloggsamarbeid. Listen over kjendiser og bloggere som har designet for kleskjeder begynner å bli ganske lang nå, sier Vold.

Selv om norske moteinteresserte er vant til denne typen lanseringer, tror Vold at Pihls skokolleksjon kan bli populær.

- Camilla har en veldig klassisk stil som kan appellere til kvinner i alle aldere, sier hun.

Frustrert

I forbindelse med lanseringen av Pia Tjeltas kjolekolleksjon for det norske merket TiMo, gikk designeren Jone Nielsen ut og kritiserte kjendissamarbeidene.

- Jeg designer klær selv, og jeg blir frustrert over måten nye kolleksjoner har en tendens til å vist fram på i Norge. At det hele tida er den kjendisfaktoren som skal spille en rolle. Det er utrolig frustrerende for unge designere at det skal være faktoren for at man skal bli sett, sier Nielsen til Dagbladet.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?