Effekten av en svart turtleneck

FAVORITT: Steve Jobs under lansering av ny iPhone i 2007. Iført svart genser med høy hals, et plagg som han angivelig hadde hundrevis av og ble kjent for å iføre seg.

Annet enn Apple, hva forbinder du med Steve Jobs? Runde briller og en svart, høyhalset genser, kanskje? Slik fikk genseren kultstatus.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Stil er personlig, og mange av oss har stilelementer som er «typisk oss» – som et signaturplagg eller tilbehør vi stort sett alltid bærer. For Steve Jobs, grunnlegger av teknologi-giganten Apple, var plagget svarte gensere med høy hals. Han skal ha eid mengder av sorten, aller helst signert japanske Issey Miyake. Jobs brukte genseren gjennom hele sin karriere - fra 1970-tallet til sin død i 2011.

Svarte gensere ble representative for hans stil. Plagget ble gjerne satt i sammenheng med at Jobs representerte forretningsmenn av en ny generasjon, en visjonær uten behov for skreddersydde power-dresser, skriver CNN.

Avslappet og enkelt, men trolig like fullt et gjennomtenkt valg. I alle fall blir den svarte genseren fremdeles, drøye ti år etter hans død, forbundet med Jobs. Og han er ikke den eneste som har bidratt til plaggets kultstatus.

En ung Steve Jobs i starten av Apple-eventyret, i 1984. Den svarte genseren var på allerede da.

For Jobs skal kjærlighetsforholdet til genseren ha startet med at han lot seg fascinere av konkurrenten Sony. Selskapet hadde nemlig uniformer signert Miyake, skriver magasinet Esquire. Jobs likte ideen ved å ha en personlig uniform.

«Så jeg ba Issey om å lage noen svarte turtlenecks til meg, og han lagde sånn hundre stykker,» fortalte Jobs til Walter Isaacson som skrev biografien «Steve Jobs», utgitt i 2011.

«Jeg har nok til resten av livet», skal Jobs ha uttalt, ifølge boken.

Magasinet Bloomberg hevder at Miyake skal ha sluttet å produsere nøyaktig den modellen Jobs brukte etter Apple-gründerens død i 2011.

Skuespiller og Hollywood-ikon Marilyn Monroe i 1954.
Roman Polanski og konen skuespiller Sharon Tate i London i 1969.

Sporty og smart

Den svarte genserens historie startet lenge før Jobs sin tid. Og saken er at han ikke er alene i kategorien kreative, business-intellektuelle typer som har gjort garderobeklassikeren «typisk seg».

Den høyhalsede genseren som vi kjenner den i dag ble etter sigende opprinnelig til sent på 1800-tallet, som et praktisk plagg for britiske polospillere, derav bærer slike gensere også navnet pologenser.

Den tyske kunstneren Bernhard Pankok malte seg selv i slik genser allerede i 1898, og lignende plagg kan dateres tilbake flere hundre år brukt av alt fra militære til fiskere. Den svarte genseren med høy hals er en udiskutabel klassiker.

Fra filmen «Once Upon a Time in Hollywood».

Til Hollywood

Da 1900-tallet meldte sin ankomst entret den høyhalsede genseren hverdagsgarderoben til stadig flere.

På 1920-tallet fikk dramatiker Noel Coward kreditt for å popularisere plagget i musikermiljøet i West End i London, skriver New York Times.

Skuespiller og stilikon Marlene Dietrich brøt samtidens klesnormer da hun på 1930-tallet gikk i svart turtleneck og en løs herreinspirert dress:

Marlene Dietrich.

Etter andre verdenskrig tok det for alvor av for turtlenecken – den var kommet for å bli.

Den ble i noen kretser forbundet med intellekt og kreativitet, og ble en favoritt hos kunstnere, poeter og skuespillere.

Etter at Audrey Hepburn prydet kinolerretet i helsvart antrekk med svart turtleneck og smale bukser i filmen «Funny Face» i 1957, fulgte Hollywood og kvinner på gaten kjapt etter.

Audrey Hepburn i en scene i filmen «Funny Face».
Audrey Hepburn, 1956.

Politikk, kunst og svindel

På 60-tallet, og i takt med økt fokus på kvinnekamp for likestilling, ble den høyhalsede genseren stadig mer populær i politiske kretser. For eksempel ofte brukt av og forbundet med feministikonet Gloria Steinem og politiske grupper som Black Panthers, skriver blant andre New York Times.

Jazzlegenden Miles Davis hadde en svart turtleneck som favorittplagg en periode, det samme hadde musikerkollega Bob Dylan som sjelden ble sett uten i hans såkalte «electric period» på midten av 1960-tallet.

Jackie Kennedy, 1970.
Skuespiller Diane Keaton, her i 1974, har svart genser med høy hals som et favorittplagg den dag i dag.

På 1970-tallet ble multikunstner Andy Warhol ytterst sjelden sett uten en svart genser med høy hals. Samtidig ble den høyhalsede genseren rekonstruert i spreke farger og materialer og den svarte ble ikke lenger forbundet med trend.

Etter 1970-tallet har den svarte genseren gjort seg gjeldende som en klassiker som returnerer i motebildet hver gang temperaturene synker.

Andy Warhol (t.v.) har i flere tiår brukt den svarte pologenseren. Her sammen med kunstner Jean-Michel Basquiat i 1985.

I nyere tid er hovedpersonen i en av høstens mest omtalte rettssaker i USA et eksempel på genseren og den angivelige «effekten» den har.

Elizabeth Holmes (37), den tidligere suksessgründeren som det siste året har stått i sentrum av en stor bedrageriskandale, var opptatt av image og skal ha latt seg inspirere av Jobs, skriver Esquire.

Tek-gründer Elizabeth Holmes.

Holmes sto bak det som angivelig var en teknologi-revolusjon, en maskin som skulle revolusjonere måten man tar blodprøver på, men det hele endte altså i januar i år med dom for milliardsvindel.

Uansett, Holmes valgte en tynn, svart høyhalser à la Jobs som uniform. Esquire understreker i sin artikkel at valget av plagg skulle portrettere seriøsitet og tek-nerd-referanser.

«Jeg har antagelig 150 av disse. Det er min uniform,» sa Holmes til magasinet Glamour i 2015. I intervjuet uttalte hun videre: «Det blir lettvint, fordi hver dag kler du på deg samme ting og trenger ikke tenke over det (...) Alt mitt fokus er på jobb. Jeg tar det så seriøst, jeg er sikker på at det viser igjen i måten jeg kler meg på».

Klesdesigner Phoebe Philo, tidligere sjefdesigner for blant andre Céline, omtales som et kreativt geni, og har turtlenecken som signaturplagg.
Prins William og hertuginne Kate høsten 2021.
Den amerikanske designeren Rick Owens har svart turtleneck som et av sine signaturplagg.

Om plagget egentlig har en spesiell effekt på intellekt, suksess og kreativitet er uvisst, men historien viser like fullt at genseren er tidløs og kan brukes til alt.

Designere gjenskaper den sesong etter sesong og den føyer seg i rekken av klassikere på linje med hvit skjorte, trenchcoat, blazer og dongeribukser.

Det skal jo sies at det ikke er sikkert effekten av en svart turtleneck er hverken at du får ytterligere kreative evner eller står bak et suksessfullt selskap, men det kan være verdt å prøve – om ikke bare for å holde varmen og se chic ut i vinter.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge