Vogue skaper debatt med formfulle modeller på forsiden

For første gang velger italienske Vogue å trykke tre formfulle modeller på forsiden av magasinet.  På kort tid har bildene skapt stor debatt og norske eksperter stiller seg svært positive til coveret.

silje
Publisert:

Det er de formfulle modellene Tara Lynn, Candice Huffine og Robyn Lawley som pryder den omdiskuterte forsiden i lettkledde gevanter fra Givenchy. Modellene ble håndplukket av stjernefotografen Steven Meisel og jentene figurerer på forsiden tilm italienske Vogue under den flatterende tittelen «Belle Vere», som betyr den vakre sannheten.

Kampanje mot anoreksi

Ifølge sjefredaktør Franca Sozzani er bildene en del av magasinets kampanje mot bruk av tenåringer på forsider, samt et ledd i å få jenter til å akseptere seg selv som de er, skriver Daily Mail.

- Mange av våre lesere har ytret et ønske om å se ekte jenter i en ekte verden, selv i et motemagasin. De vil se sunne jenter som ikke som ikke er konstant opptatt av å være tynne, men som aksepterer seg selv og sin kropp som de er, sier Sozzani til avisen.

Saken har fått mye oppmerksomhet i media og NRK Underholdning var først ute med saken her hjemme i går kveld.

Forandret mening om formfulle modeller. Les mer her!

- Fantastisk forside

minMote har både vært i kontakt med Eivor Øvrebø, leder for Team Modeller og tidligere sjefredaktør for Henne, nå forlagsdirekør i Allergruppen, Ellen Arnstad. Begge mener den omdiskuterte forsiden sender positive signaler.

- Det er en fantastisk forside! Det er befriende å se det sterke kvinnelige utrykket i mote/fotoserien. Det er et moderne utrykk og en stolthet i forhold til å vise både kropp og former, mener Ellen Arnstad og tilføyer:

- Det er et sterkt signal når en trendbibel som italienske Vogue velger en slik forside. Magasinet er kjent for å bruke modellkarakterer med særegne utrykk, men også svært tynne modeller.

Modellmamma Eivor Øvrebø sier seg enig med Arnstad.

- Damene som er på forsiden av Italian Vogue er flotte kvinner som jobber profesjonelt som modeller. Med jevne mellomrom blir de også presentert i topp motemagasiner, og det skulle vel egentlig bare mangle. Størsteparten av verdens kvinnelige befolkning er vel "formfull".

- Hvorvidt det derav blir en "løsning" på problemet med tynne modeller, er en annen sak.

- Kynisk markedsføringstaktikk

Men ikke alle er like positive ovenfor det omdiskuterte coveret og mener italienske Vogue kun bruker forsiden som et pr-stunt og en måte å få oppmerksomhet rundt bladet. Redaksjonssjef for det danske motemagasinet Cover, Chris Pedersen, er en av disse.

- Bruken av pluz size modeller handler først og fremst om å skape oppmerksomhet. Det er kynisk, men når de store magasinene som italienske og franske vogue gjør det, så er det akkurat dette det handler om, sier han til DR Kultur.

Arnstad mener at italienske Vogue har et ansvar i forhold til å følge opp saken.

- Det er viktig å mane til debatt, for vi trenger et mangfold av spennende rollemodeller som ikke er størrelse 34. Men fallhøyden kan bli stor om italienske Vogue ikke følger opp saken og i stedet bruker sykelige tynne modeller på forsiden av neste utgave. Her har redaktøren et ansvar, mener Arnstad.

Både Øvrebø og Arnstad mener mye av problematikken fortsatt ligger i de små kolleksjonstørrelsene som designerne operer med.

- Prøvekolleksjonene i de små størrelsene setter begrensinger for størrelsene på modellene. Dette er en debatt som har pågått i mange år, og denne saken viser at debatten fortsatt bør pågå.

Og Øvrebø tilføyer:

- Jeg skulle gjerne sett at størrelsen på plaggene modeller jobber med i alle fall kunne gått opp 1 størrelse. Tenk hvor mange flotte norske jenter som kunne jobbet i utlandet da!

Formfulle modeller i vinden

I de siste årene har det blitt et større fokus på bruk av formfulle eller såkalte plus size modeller i bransjen. Både TV-serier som« Mad Men» med Christina Hendricks i spissen, sangerinnen Beth Ditto og bruken av mer frodige modeller på catwalken hos for eksempel Prada og Louis Vuitton, har gitt økt oppmerksomhet rundt tematikken.

En av de mest kjente plus size modellene er Crystal Renn, som blant annet har gitt ut boken «Hungry», hvor hun forteller om sine egne erfaringer rundt å være stor modell og å lære seg å like sin egen kropp. I 2009 figurerte hun på flere forsider og motereportasjer for blant annet V Magazine og Glamour som skapte overskrifter i lang tid etterpå. Men den siste tiden har Renn gått ned flere størrelser, akkurat som modellen Sophie Dahl, som for et par år tilbake var en av de mest profilerte plus size- modellene, før hun også gikk ned i vekt.

Relevante saker videre:

- Modeller har en best før dato.Modellbransjen er knallhard

-Ingen vil se tykke modeller på catwalken.Karl Lagerfeld skaper reaksjoner

Publisert:

Finn mer innhold om: