Vi rettferdiggjør shopping med lave priser

hannekh
Publisert:

Den koster bare...

"Så fin veske du har.", sier en venninne.

"Takk, jeg kjøpte den på salg, til halv pris.", svarer jeg.

"Har du ny genser også?", spør venninnen.

"Ja, men den er bare fra H&M, kostet nesten ingenting."

Hvorfor skal vi kvinner alltid rettferdiggjøre en handel med lav pris? Da er det liksom greit da, at vi kjøper oss tre nye chinos, et par jeans, tre nye kjoler, to bikinier, to par på pumps, tre ballerinas, et par gladiator sandaler, fem topper, et par bluser, og enda ei ny veske til sommeren. Bare fordi det koster så lite? (Og det er jo ikke akkurat sånn at skapet er tomt for klær fra før.)

Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder i Sifo, Statens Institutt for forbruksforskning, synes våre handlevaner og unnskyldninger er problematiske.

- Billige klær og salg er de hyppigst brukte unnskyldningene for dårlige kjøp. Dette er en selvoppfyllende profeti. For når vi handler billig eller på salg legger vi mindre arbeid i handlene. Vi prøver kanskje ikke klærne, vi kjøper en farge vi egentlig ikke liker så godt eller en fasong som ikke helt passer. Motstanden mot kjøpet går ned. Dermed blir gjerne klærne dårlige kjøp, og blir liggende lite brukt eller ubrukt i skapet.

Billige klær er ikke nødvendigvis dårlige klær, men de blir det når de ikke brukes. Hva som oppleves som billig varierer dessuten veldig mellom folk. Noen pleier å bruke noen hundrelapper på en jeans, andre noen tusen.

- Jeg synes denne rettferdiggjørende måten å handle på er problematisk, særlig i forhold til miljø, sier Grimstad Klepp.

- Hver av de tingene vi kjøper har et annet regnskap enn det vi betaler for, nemlig hvor mye plagget belaster miljøet. Et dyrt plagg belaster like mye som et billig et, men vi har råd til færre av dem. Jeg synes det burde ringe noen varselklokker når vi kjøper plagg vi kanskje ikke kommer til å sette så stor pris på.

Hva synes du?

Følg minMote på Twitter!
Publisert:

Finn mer innhold om: