70-tallet er tilbake - alt du trenger å vite om vårens mest trendy tiår

70-talls toppbilde

Signalet fra catwalken under Stockholm Fashion week er klar. Denne våren er 70-tallet tilbake.

Mina Martine Lystad
Publisert:
70-talls toppbilde

IKONISK: Det var nok ikke få jenter som ville se ut som skuespiller Jacqueline Bisset på den tiden. Foto: Getty Images

70-talls toppbilde

IT-KJOLEN: Diane Von Fürstenbergs omslagskjoler fikk stort gjennomslag på 70-tallet, og er like populære i dag - herpå hertuginne Kate. Foto: Getty Images

70-talls toppbilde

POPULÆRE ENGLER: Troen i «Charlies Angels» ble trendsettere på 1970-tallet. Foto: Getty Images

Både visningene til designere som Dagmar, Carin Wester og Filippa K var fyllt av florlette bluser og bukser med sleng under moteuken i Stockholm, og det samme så vi på catwalken hos noen av verdens fremste motehus som Chloé og Emilio Pucci. Men hva er det som egentlig kjennetegner dette tiåret? Hvilke plagg er mest tidstypiske? Og hva lønner det seg å kjøpe second hand?

Sjekk også frisyren som tar hovedstaden med storm akkurat nå.

Seks trender

Det fragmenterte og varierte motebildet som preget 60-tallet fortsatte utover 70-tallet. Dette var mye takket være billige flybilletter til nye og esksotiske reisemål som gjorde at folk reiste og ble inspirert, i tillegg til New Age-bølgen som skylte over store deler av verden i begynnelsen av tiåret.

DISCOSTJERNE: John Travolta danset seg inn i mange hjerter med «Saturday Night Fever» i 1977. Foto: Getty Images

Til tross for at det i stor grad var flagrende gevanter, lange skjortekrager og bukser med stor sleng som preget motebildet var det dog hele seks store trender som satte sitt preg på det noe varierte motetiåret:

Den bohemske stilen besto av prærieinspirerte kjoler, lappeteppeskjørt og hjemmeheklede plagg. Glamrockerne foretrakk platåsko og klær dekket med glitrende steiner mens skuespillerne i de populære blaxploitation-filmene som regel kledde seg i fargerike kaftaner, klær dekorert med perler og rysjer og klær med tydelig etnisk inspirasjon.

Sammen med John Travolta og filmen «Saturday Night Fever» inntok også den noe avkledde, skinnende og glamorøse discostilen dansegulv verden over.

ORIGINALENE: Kate Jackson, Farrah Fawcett-Majors og Jaclyn Smith gjorde knallsuksess med «Charlies Angels» og ble siden kopiert av Cameron Diaz, Drew Barrymore og Lucy Liu. Foto: Getty Images

Punken, med den nå svært kjente designeren Vivienne Westwood i spissen, tok hjemmelagde antrekk til et nytt nivå med hullete t-skjorter, sikkerhetsnåler og skinnjakker med hjemmesnekra graffitti. Og som en motvekt til alt dette lot designere som Biba og Ossie Clark seg inspirere av den noe mer romantiske og myke stilen fra Viktoriatiden.

Charlies Angels inspirerte

Kroppsidealet var veldig slankt, spesielt rundt armer og overkroppen noe som selvsagt også påvirket silhuetten i motebildet.

I løpet av tiåret var det spesielt to lengder som varierte, nemlig lengden på hår og skjørtekanter. Skjørtene varierte mellom de veldig, veldig korte og de veldig lange.

I tillegg var det populært med kjoler med asymetrisk hals og en bar skulder; Charlies Angels lanserte den svært populære jumpsuiten - som Gwyneth Paltrow nylig prøvde seg på - mens Diane Keaton og Patti Smith gikk i bresjen for mer androgyne kvinneklær.

Gjør et luksuskupp!

70-tallet var også tiåret da de store designerne som Givenchy, Oscar de la renta, Yves Saint Laurent, Marc Bohan for Dior og Karl Lagerfeld for Chloé etablerte mer publikumsvennlige kolleksjoner til salgs i større deler av verden enn tidligere.

KLASSIKER: Hertuginne Kates DVF-kjole, som hun hadde på seg i Sydney i 2014, ble utsolgt på rekordtid etter at hun viste seg i den. Foto: Getty Images

Flere av disse klærne er fremdeles i omløp og kan finnes til gode priser på nettsteder som for eksempel etsy.com og ebay. Søk «70s Dior/Givenchy».

TRENDY: Mick og Bianca Jagger ble et av sitt tiårs mest ikoniske par. Her på bryllupsreise i 1971. Foto: Getty Images

Diane Von Fürstenbergs omslagskjole ble også lansert på 70-tallet. En kjolemodell hun fremdeles er mest kjent for, og muligens også selger mest av den dag i dag.

Det materialet som satt størst preg på klærne i denne perioden var polyester. Det syntetiske stoffet, som er laget av en type plast med det klingende navnet polymer, er både slitesterkt og krøller ikke. Det gjør at klær fra denne perioden som er pent brukt ofte kan se nesten helt nye ut.

Vil du la deg inspirere av de største stilikonene på 70-tallet bør du sjekke ut

skuespillerinnen Jacqueline Bisset, modell Jerry Hall, artist Stevie Nicks, skuespillerinne Farah Fawcett og skuespillerinnen Ali Mcgraw.

For herrenes del: Skuespiller Robert Redford, artist David Bowie, bandet «The Ramones», artist Mick Jagger og artist Marvin Gaye.

STOR TREND: 70-tallet hadde virkelig inntatt catwalken under høstens moteuker - Paul & Joe var blant merkene som hadde latt seg inspirere av tiåret. Foto: Getty Images

MinMote har også laget en huskeliste om du skal handle klær fra 70 tallet:

  • Snittet var veldig kroppsnært og ofte produsert i stoff som skjuler lite bulker og strømpebuksekanter. Det er derfor lurt å være nøye med undertøyet.
  • Skjortene fra tiåret var spesielt smale. Vær oppmerksom på at knappene ikke strammer for mye, eller spretter opp i tide og utide, hvilket de har en tendens til å gjøre da de syntetiske materialene de er laget av er ekstra glatte. Gjør de det er skjorta for trang.
  • Beltene fra epoken er mindre i omkrets enn dagens belter, da de i all hovedsak er laget for å sitte i midjen og ikke på hoftene.
  • Buksene var høye i livet, og skal også være det (selv for menn). Dette kan føles noe uvant, men er akkurat sånn det skal være om du går for en autentisk 70-tallslook.
Publisert: