Mette-Marits 10 beste moteøyeblikk i 2012

Kronprinsesse Mette-Marit (39) kan trygt beholde tittelen moteprinsesse, men ha også slått et slag for gjenbruk av designerfavorittene i 2012.

2011 var året Mette-Marit virkelig markerte seg som moteprinsesse, med en kjolegarderobe stappfull av italiensk design fra både Valentino, Pucci og Prada. Nå har nesten ett år gått siden kronprinsessen vekket oppsikt med en Nobel-garderobe verdt over 100.000 kroner og kritikken haglet mot hennes dyre klesvaner.

Kanskje er nettopp det grunnen til at vi har fått se en annen side av moteprinsessen Mette-Marit i 2012. I hele år har hun slått et slag for gjenbruk. Det toppet seg i Indonesia, da hun utelukkende bar antrekk vi har sett før.

Kronprinsessen har også kastet seg på den grønne bølgen med å takke ja til å være med i Livia Firths Green Carpet Challenge, og dermed lovet å sverge til bærekraftig mote på den røde løperen framover. Startskuddet gikk med en Pucci-kreasjon i økologisk silke og resirkulerte glassperler i prinsebryllupet i Luxembourg. Kronprinsessens holdninger gleder minMote-leder Sonia Hunaca Vold.

- Mette-Marit har gått foran som et godt moteforbilde når det kommer til miljø. I år har vi sett henne ta i bruk sine garderobefavoritter gang på gang, og det er flott at hun som kronprinsesse viser at hun ikke trenger en ny kjole for hver anledning, sier Vold.

Nettopp derfor mener også kongeekspert Kjell Arne Totland at Mette-Marit har kledd seg bedre enn noensinne i 2012.

– Hun har arbeidet aktivt for å sette miljø og bærekraftig mote på dagsorden, og har selv går i bresjen for dette. Selv synes jeg det er prisverdig at vår unge kronprinsesse i større grad enn før satser på gjenbruk.

– Slik jeg ser det betyr ikke å være velkledd først og fremst å kjøpe nytt og dyrt hele tiden, men å variere sitt tøy i stadig nye kombinasjoner. Dette er vår egen dronning spesielt flink til, og nå gjør Mette-Marit i større grad enn før det samme, fortsetter Totland.

Ikke bare har Mette-Marit i større grad en før dukket opp i «gamle» antrekk. Hun har også solgt klærne sine på nett, samt latt TV-kjendis Jenny Skavlan sy om flere antrekk til henne.

Dog har kronprinsessen også ryddet plass til et par nye kreasjoner fra designervennen Peter Dundas: I desember viste hun fram to elegante Pucci-kreasjoner som ikke engang finnes i butikk. Etter hva VG erfarer er de nemlig spesialsydd til akkurat Mette-Marit.

Økologisk Pucci-prinsesse

Under fjorårets oppsummering etterlyste kongeekspert Kjell Arne Totland mer norsk design hos kronprinsessen. Det har vi ikke sett så mye av, men i stedet har Mette-Marit bestemt seg for å satse på økologisk. Ved på bli med på miljøforkjemper Livia Firths Green Carpet Challenge har Mette-Marit sagt ja til å satse på bærekraftig mote på den røde løperen. Og under prinsebryllupet i Luxembourg viste hun at det ikke trenger å gå på bekostning av glamouren. Der stilte Mette-Marit i en rød Pucci-kjole med økologisk silke og resirkulerte glassperler.

minMote-Sonias dom: Det er flott at Mette-Marit går foran som et godt forbilde når det kommer til etisk mote. Tekstilbransjen har store utfordringer, spesielt når det kommer til miljø. Den økologiske kjolen, som er signert den norske sjefdesigneren Peter Dundas, er fantastisk. Uten tvil noe av det fineste vår kronprinsesse har i skapet!

Kjendisenes favorittkjole

I danske dronning Margrethes 40-årsjubileum i København dukket kronprinsessen opp i en splitter ny kjoler fra Pucci, hvor norske Peter Dundas sitter i sjefstolen. Samme antrekk var allerede sett på både Gwyneth Pathrow og Kim Kardashian, men i sort og med bar mage. Den italienske Vogue-redaktøren Franca Sozzani fortalte minMote at hun tror det er venninnens måte å støtte norske Dundas på.

- Dette handler om vennskap og stoltet og det er første gang en norsk designer har fått en så prestisjetung posisjon i moteverdenen, sa Sozzani til minMote.

minMote Sonias dom: - Dette er uten tvil Mette-Marits nydeligste festantrekk noensinne. Pucci-kjolen er en av de vakreste designerkreasjonene som ble laget i året som gikk, og kronprinsessen bar den på utmerket vis. At sjefdesigneren i Pucci er norsk topper det hele. Dette er virkelig et av de store moteøyeblikkene i 2012.

Vårgudinne på slottsmiddag

Da prins Charles og hertuginne Camilla besøkte Norge i mars var det duket for et glamorøst middagsselskap på Slottet. Mette-Marit valgte for en gangs skyld ikke Pucci eller Valentino, men tok likevel pusten fra de fleste i sin isblå silkekreasjon. Kronprinsessen viste også fram sortlakkerte tånegler i et par av favorittstilettene, som trolig er fra Valentino.

minMote-Sonias dom: Det er vågalt å eksperimentere med sorte negler på en slottsmiddag, men Mette-Marit klarer å balansere det moderne og klassiske på eksemplarisk vis.

Årets it-øredobber på Skaugum

Moteprinsesse som hun er, sikret Mette-Marit seg årets kanskje hotteste øredobber fra Prada. Da de ble vist på catwalken under Pradas sommer 2012-visning tok det ikke lang tid før alle kjedebutikkene laget rimelige kopier av de store roseøredobbene, men kronprinsessen skaffet seg selvsagt ekte vare til i overkant av 3000 kroner.

minMote-Sonias dom: - Fashionistaer verden over drømte om de romantiske øredobbene fra Prada. En av dem som var så heldig å få kloa i «it»-tilbehøret var kronprinsesse Mette-Marit. Hun matchet dem perfekt med løst hår, sort genser, lyst skjørt, bare bein og et par stilrene designersko fra Christian Louboutin. Enkelt og elegant!

Oppsiktsvekkende på nasjonaldagen

- En luehatt, av modellen «badehette anno 1920», sa kongeekspert Kjell Arne Totland.

- Nå har hun også sikret seg våren kuleste hodepynt, sa minMote-leder Sonia Huanca Vold.

De siktet begge til den uvanlige hodepryden Mette-Marit bar på slottsbalkongen 17. mai i fjor. Den råekslusive luen kommer fra Jil Sander, og har også blitt sett på flere av verdens fremste «fashionistaer» som Vogue-redaktør Anna Dello Russo, TV-fjes Julia Bordovskikh, og modell Hanne Gaby Odiele.

minMote-Sonias dom: Å gå for denne luehatten på 17. mai er svært banebrytende - det er nok ikke det mest folkelige kronprinsessen kunne valgt. Likevel synes jeg det er tøft at hun drar på litt og viser at hun er en ekte moteprinsesse. Det blir nemlig ikke mer «fashion» enn dette. Mette-Marit burde dog ikke dratt luen så lagn ned over ørene, og heller matchet den med noe mer minimalistisk enn den stripete dressjakken.

Designergjenbruk i New York

I september var Mette-Marit nok en gang «over dammen» på en veldedighetsmiddag i New York. Kronprinsessen strålte i en smaragdgrønn kjole fra italienske Alberta Ferretti, som hun også hadde på seg i kong Carl Gustafs jubileum i 2006. Den gang brukte Mette-Marit kjolen med gulltilbehør, mens hun i 2012 gikk for sort veske, sko og øredobber.

minMote-Sonias dom: Mette-Marit ser like flott ut i den grønne kreasjonen i år som hun gjorde i 2006. Når man har så kostbare designerkjoler i garderoben, bør man kunne bruke dem gang på gang. Denne kjolen er tidløs og vil alltid være en klassiker hun kan dra frem.

Norsk statement-smykke

Under det finske statsbesøket i oktober gikk kronprinsessen for en tilbakelent stil, med tykk strikkegenser fra Burberry Prorsum i høstens hotteste farge - burgunder og mørkeblått. Kronprinsessen hadde også på seg trendy Mary Jane-sko, Prada-veske og et stort smykke med turkise stener fra norsk Goldmine.

minMote-Sonias dom: Det er alltid flott å se Mette-Marit i norsk design. Smykket bryter opp antrekket perfekt. Genseren er også et godt kjøp som jeg håper vi kommer til å se henne i flere ganger.

Hårfin i kirkebryllup

Kronprinsessen skilte seg ut ved å velge et mørkeblått antrekk i kirken under prinsebryllupet i Luxembourg. Blondekåpen er fra designerfavoritten Valentino og koster rundt 24.000 kroner, og på føttene hadde hun pumps fra kjendisdesigneren Christian Loboutin. Det er imidlertid hårbåndet som beigeistret minMote-leder Sonia Huanca Vold.

minMote-Sonias dom: Dette er et av mine favorittantrekk på Mette-Marit i året som har gått. Jeg tror nok hun inspirerte mange med det supertrendy hårbåndet og den tykke fletten. Kronprinsessen kan kunsten å holde antrekkene enkle - legg merke til både øredobber og sko, som er favoritter hun har brukt ved flere anledninger.

Hollywood-stil i Berlin

Tidlig i desember reiste Mette-Marit til Berlin, hvor hun var hedersgjest under den tyske TV-aksjonen «Et hjerte for barn». Iført en gulvlang, kremhvit kreasjon med smalt belte i livet mottok kronprinsessen dessuten hedersprisen «The Golden Heart Award» for sitt arbeid for barn og unge. Mette-Marit valgte en kremhvit og trendy bokseveske, og hadde oppsatt hår og enkel sminke.

Etter en lang rekke gjenbruksantrekk er den hvite kjolen et nytt tilskudd i kronprinsessens garderobe. Etter hva minMote erfarer er kjolen spesiallaget av Peter Dundas og Pucci, som dessuten har «signert» med karakteristisk åpen rygg og smalt belte.

minMote-Sonias dom: Mette-Marit danket ut både Kylie Mingoue og Goldie Hawn da hun gikk opp den røde løperen i Berlin iførte den fotside, hvite gallakjolen. Hun holder det hele nedtonet og sofistikert med en liten boks-clutch og små nagleøredobber.

Tidløs og elegant på Nobel-bankett

Det er ingen tvil om at mørkeblått er en av kronprinsessens favorittfarger. Kombinert med blonder passer den spesialsydde kjolen fra Nobel-banketten rett inn i Mette-Marits garderobe.

minMote-Sonias dom: – Mette-Marit kler mørkeblått svært godt, og de sotede øynene gjør i tillegg helheten sexy.

Hvordan var din opplevelse i dag?