Én dyr investering, eller en helt ny høstgarderobe?

Bruke alle sparepengene på én dyr veske, eller velg å gå bananas i kjedebutikkene for en helt ny høstgarderobe.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Hva velger du?

På trappene til en ny sesong, stiller mange moteglade jenter seg dette spørsmålet.

På bildet over kan du sammenligne - til venstre er Mulberrys nye it-bag til 9.500 kroner og til høyre er en hel haug med klær, sko og tilbehør du kan få for nesten nøyaktig samme pris. Og da er til og med et par ultraeksklusive Jimmy Choo-mokasiner med i garderoben.

Mulberry-vesken «Carter Camera Bag» har i alle fall fått bein å gå på fra Mulberry-butikken i Oslo. Der har de bare én igjen av vesken, som finnes i tre størrelser tre ulike farger.

Vesken er en del av Mulberrys høst/vinterkolleksjon og i Oslo har den blitt solgt til jenter i alle aldere.

- Den er sesongens it-veske, og har blitt sett på en rekke kjendiser. Den har vært veldig poulær hos oss, og vi merker at stadig yngre jenter har blitt bevisst på hva de ønsker seg, og sparer gjerne til dyrere vesker, sier daglig leder på Mulberry, Stine Folland til minMote.

Vesken har flere steder blitt utropt til høstsesongens må ha-veske, særlig etter at den ble sett hengende på armen til en rekke kjendiser - som Kirsten Dunst, Kate Bosworth, Lily Donaldson og Emma Watson.

- Tenk deg nøye om

Men om du ikke må ha originalen, tar det sjeldent lang tid før kjedebutikkene kaster seg trend-bølgen og lager kopier av it-veskene og klassikerne.

Redaktør i motemagasinet Costume, Vanessa Rudjord, mener dessuten at man bør tenke seg veldig godt om før man investerer mange tusenlapper i en veske - særlig de typiske it-veskene.

De kan tross alt være supertrendy én sesong, men glemt den neste.

- Når du skal bruke mye penger, bør du kjøpe en veske du virkelig liker - ikke bare fordi den er årets it-veske. Det kan da være lurt å investere i en som har holdt stand en stund, så du vet at det ikke bare er en døgnflue, sier Rudjord.

Selv kjøpte hun mange og rimelige klær før, mens hun nå helst bruker penger på færre og mer eksklusive tilskudd til klesskapet.

- Etter hvert som jeg har funnet ut hva jeg liker og kler, har jeg bygget opp en garderobe som det er enklere å supplere med noen få og litt dyrere plagg. Når man er ung og pen så trenger man ikke dyre sko og vesker for å være fin, da er det morsommere å skifte stil ofte og kaste seg over nye trender, sier Rudjord, som er svært skeptisk til at unge jenter bruker for mye penger på mote:

- Jeg synes ikke unge jenter i skolealder bør bruke 10 000 kr på en veske.

Klassikere

Blant dem er den berømte Birkin Bag, fra det franske lukusmerket Hermés. Også denne vesken er en kjendisfavoritt, oppkalt etter stilikonet Jane Birkin.

Birkin Bag fra Hermés finnes i fire forskjellige størrelser, og flere ulike farger og materialer. Du må imidlertid smøre deg med tålmodighet hvis du vil sikre deg en Hermés i samlingen – på Hérmes i Oslo må du stå på venteliste opptil halvannet år for å få vesken – vil du ha en i eksotisk skinn, bør du ikke regne med å få den før om flere år.

- Vi har mange på venteliste, både utenlandske og norske kjøpere. Vi selger mest sorte, beige og mørkebrune vesker, men vi merker også at rødt har blitt mer populært, sier daglig leder Bjørg Jorun De Vibe.

En Birkin Bag er kanskje noe av det aller dyreste du kan ha i veskesamlingen. Hermés Oslo har ikke tatt inn den minste størrelsen, men kan opplyse om at de tre andre koster 60.000, 64.000 og 68.000 kroner. Hvis du vil ha noe enda mer spesielt, som en veske i eksotisk skinn, vil det koste i overkant av 100.000 kroner.

En av de aller mest eksklusive variantene er imidlertid den som er laget av krokodilleskinn – til den nette sum av 250.000 kroner for den nest minste størrelsen.

Mens de fleste må nøye seg med å drømme om å eie en ekte Hermés, har fashionista og fotballfrue Victoria Becham en hel samling - angivelig på rundt 100 Hermés-vesker, hvorav ti er Birkin-vesker. Victoria, som også selv er kles- og veskedesigner, har vesken i et utall farger og mønstre - men sverger ofte til den helt klassiske sorte varianten.

Relevante saker videre:

Kjendisene digger denne it-vesken! Les mer her

Gjør et kupp på loppemarked! Få gode tips av mote-Silje!

Publisert: