Derfor er det så vanskelig å finne riktig størrelse

hannekh
Publisert:

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tatt med meg en bunke plagg i min størrelse inn i prøverommet, bare for å finne ut at buksen i størrelse 38 som jeg trodde passet, knapt lar seg dra over knærne, men at jeg svømmer i et annet merke i samme størrelse.

For ikke å snakke om den utmattende prosessen det er å finne en jeans som passer. Selv om jeg vet hvor mange tommer jeg måler.

- Mange er frustrerte over at størrelsene varierer så mye. Når de ikke finner størrelsen sin blir de usikre. Jeans og bh'er er det folk misliker mest å kjøpe, sier Vanja Viken som er personal shopper for Stiil og Steen & Strøm Magasin.

Hun forteller om mange kunder som ikke trives i butikken fordi de synes det er vanskelig å finne klær som passer sin kropp. Når størrelsene att på til er så forvirrende er det vanskelig for mange, sier Viken.

En fersk forskningsrapport fra Sifo, Statens Institutt for forbruksforskning, bekrefter det samme. Buksemålingen de har gjennomført i Sverige, Norge og Finand viser at bukser merket med L i noen tilfeller kan være mindre enn bukser merket S. Bukser for store kvinner er særlig unøyaktig merket, og kan variere med 21 cm i livvidden fra en L til en annen. Bare en prosent sa at de alltid kunne bruke samme klesstørrelse. Funnene tyder på at størrelsessystemene brukes uten klare retningslinjer, konkluderer forskerne bak Sifo rapporten "Large? Clothing, Sizes and Size Labeling."

Å, for en følelse det er. Du har tatt med deg jeans i dine antatte størrelser inn i prøverommet, bare for å oppdage at buksen er for stor! Altfor stor. Du må gå ned to størrelser. Og det uten at kroppen er blitt noe mindre. Heller motsatt. Det kalles "vanity sizing". Butikkjeder og merker lager klær som er ekstra store i størrelsen for at kundene skal bli så gledelig overrasket over å gå inn i en mindre størrelse at han eller hun kjøper buksen i ren lykkerus.

Sifos forskningsrapport avdekket ingen systematisk spekulering i vanity sizing, men mener det skjer mer tilfeldig.

- Vi endrer ikke størrelser for å tekkes kunden. Derimot er vi opptatt av at kunden skal kjenne igjen størrelsene våre hver gang de handler hos oss, sier Ole Jakob Ytterdal, kommunikasjonssjef Varner-Gruppen.

- Størrelse 38 hos Cubus er alltid en størrelse 38 fra Cubus, i alle butikker i alle land. Men størrelser kan variere fra Bik Bok til Cubus, forteller han.

H&M har vært en pådriver for å få til en europeisk størrelsesstandard og har i en årrekke vært med i European Comittee for Standardization.

- Målet er å gjøre det lettere for kunden å kjenne igjen sin størrelse og finne riktig størrelse uavhengig av hvor man handler, forteller kommunikasjonsansvarlig Guro Forseth hos H&M Norge.

Komiteen har klart og enes om hvor store målene skal være og hvor på kroppen de skal tas, men ikke hva man skal kalle de ulike målene. Derfor kan det fortsatt være ulik benevnelse av samme mål mellom butikkene.

- Vi har kommet et stykke på vei, men det er fortsatt en lang vei å gå før Europa har en felles størrelses standard, sier Forseth.

Varner-gruppen er også positive til en EU standardisering men ser også utfordringene da størrelser må tilpasses målgruppe, passform og type plagg.

- For eksempel lager vi Dressmann-jakkene løsere over skuldrene fordi våre kunder ofte liker den komforten, sier Ole JakobYtterdal i Varner.

Du vil finne mye mer mote-innhold ved å gå direkte inn på

minMote.no

MinMote.no - Norges største motesideFølg minMote på Twitter!
Publisert: