Mote-Norge sammen mot pels

Nå går industrien hardt ut og viser sin avsky for pels gjennom kampanjen «Mote mot pels». Med seg har de noen av Norges mektigste motenavn.

Julie Vissgren
Publisert:

Pelsindustrien har møtt mye motstand etter at det ble publisert en rekke videoer og urovekkende bilder av dyr på pelsfarmer. Mange har engasjert seg for å få slutt på pelsdyroppdretten og nå har også flere av menneskene som jobber i motebransjen sluttet seg til disse.

– Vi tror at en egen, ren faggruppe mot pels fra motebransjen kan sende et viktig budskap til publikum, presse og politikere om at «pels» og «mote» ikke går hånd i hånd, sier motejournalist og redaktør Hilde Marstrander i en pressemelding.

Lurer du på hvilke kjendiser som tar avstand fra bruk av pels?Finn ut hvem her!

Engasjerte

Over 4000 mennesker demonstrerte i NOAH sitt årlige fakkeltog mot pels. Flere kjendiser som Samsaya, Trine Rein og Ane Dahl Torp har også aktivt gått ut for å hindre bruk av pels.

– Ideen til «Mote mot Pels» kom da vi gikk i fakkeltoget. Av mennesker i Oslo, var vi bare en håndfull fra den bransjen som faktisk er ansvarlig for at pelsen når publikum. Det ville vi endre på, sier designer og stylist Kjell Nordström.

I løpet av noen uker har intiativtaker Hilde Marstrander, Kjell Nordström og designer Fam Irvoll fått med seg over 200 stylister, modeller, designere, fotografer og motejournalister på kampanjen. Blant andre Charlotte Thorstvedt, Bjørn Oppsahl og Morten Qvale.

- Det har vært en super respons på kampanjen! Personlig har jeg vært på NOAHs demonstrasjoner mot pels siden jeg var 14 år, sier Irvoll.

Kjendiser trosser pelshysteriet.Finn ut hvem her!

OFW blir pelsfri

Men til tross for den økende motstanden, solgte pelsnæringen pels for over 300 millioner norske kroner bare i fjor, skriver Aftenposten. Også flere av de store internasjonale motehusene valgte å lansere kolleksjoner med ekte pels i 2010. Chanel og Karl Lagerfeld satset derimot på fuskepels og saueskinn under sin høst-og vintervisning. Nå tar også Oslo Fashion Week et klart standpunkt i debatten om bruk av pels.

– OFW velger nå å innføre en tydelig pelsfri policy, og pels fra dyr som tas livet av hovedsaklig for pelsens skyld skal derfor ikke ses på visninger. Dette er del av en utvikling hvor vi vil sette stadig større fokus på etikken i moten, sier daglig leder i OFW, Pål Vasbotten.

Leder for NOAH, Siri Martinsen er godt fornøyd.

­– At Oslo Fashion Week blir pelsfrie er intet mindre enn en stor seier for alle som arbeider for en mer etisk motebransje, og et klart internasjonalt signal, sier Martinsen.

Andre relevante saker:

Førstedamer mot pels!Les saken her!

Tjener milliarder på moteimperium.Les mer her!

Kampanje mot retusjerte skjønnhetsidealer.Les saken her!

Publisert:

Finn mer innhold om: