Netthandel fra utlandet på 1-2-3

Lucas H. Weldeghebriel
Publisert:

NETTSHOPPING: Husk på toll og moms når du handler fra utlandet. (Foto:Stockexpert)
Her får du en enkel gjennomgang av reglene for utenladsshopping på nettet. Dette kan være greit å vite før du setter i gang.

Hovedregel nummer 1: Bestill for under 200 kroner!

Varen må koste under 200 kroner hvis du vil unngå toll og moms.

Koster kremen, skjorta eller parfymen du kjøper under 200 kroner, kan du bare se bort fra alt som heter toll og moms. Da betaler du kun for varen + frakt.

Dersom du kjøper to kremer som til sammen koster 300 kroner, gjelder ikke denne regelen. Regelen gjelder nemlig per sending. Så hvis det du kjøper i en forsendelse koster over 200 kroner, må du ut med noen ekstra kroner til staten i form av toll og moms.

Hovedregel nummer 2: Husk moms og tollavgift på varer over 200 kroner!

Det er ikke toll på de fleste varer, bortsett fra klær og tekstiler. Du må likevel betale fortollingsavgift og moms når du bestiller en vare som koster over 200 kroner.

Du kan for eksempel bestille en krem til 201 kroner uten å betale toll, men varen må fortolles og du må betale moms, som utgjør om lag 25 % av varens verdi + fraktkostnad. Samt en fortollingsavgift.

Eksempel: Du bestiller en krem fra England til 201 kroner. Frakten er på 49 kroner.

Du må da betale 201+49 kroner= 250 kroner for varen. Momsen (25%) beregnes ut fra totalsummen (verdi + fraktkostnader), som i dette tilfelle vil være 62,5 kroner. I tillegg til dette må du betale en fortollingsavgift til posten.

Les mer om hvordan du kan fortolle varer her.

I de fleste tilfeller hvor butikken sender varen med et budfirma, for eksempel FedEx eller DHL, så vil disse selskapene fortolle varen for deg, så du betaler varen som vanlig i butikken. Og noen uker senere vil du motta en regning med moms- og tollavgift.

Hovedregel nummer 3: Bøker er unntatt toll og moms!

Bøker er unntatt toll og moms, så du kan kjøpe så mange bøker du vil uten å tenke på toll eller moms.

Unntak fra reglene: Gaver opptil 1000 kroner er fritatt moms!

Hvis du har en venn i USA som vil sende deg en gave, så kan vedkommende sende en gave på opptil 1000 kroner uten at du må betale moms og tollavgift. Pakken må da merkes med ordet "Gift" (gave).

Vårt hovedtips er å forholde deg til hovedregel 1, og kjøpe varer til under 200 kroner. I mange tilfeller kan det lønne seg å kjøpe dyrere varer hvis de er ekstremt dyre i Norge, selv om du må legge på moms og tollavgift. Så vurder hvert tilfelle opp mot hva det ville kostet deg i Norge. Er forskjellen på et par hundre kroner, kan det lønne seg å kjøpe varen i Norge, i tilfelle det er noe feil med varen og du må sende den tilbake. Da vil du unngå moms, såfremt du melder fra til tollvesenet i forkant. Les mer om det her.

Her er alle av tollvesenets regler for netthandel.
Publisert:

Finn mer innhold om: