Lærke Bagger: Det sorte strikke-får

Lærke Bagger i Loop fur-jakken hun har designet.

– Jeg føler litt at jeg er hun som står på siden og sier: gjør det du selv vil, ha det gøy, ta sjanser og utfordre deg selv – selv om det kanskje kjennes vanskelig og farlig.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Vi møtes digitalt klokken halv ni en onsdag i januar. To litt vinterbleke, morgen-puffy ansikter på skjermen, en i Oslo, en i København.

Den danske strikkedesigneren Lærke Bagger (37) sin første bok fyker ut av butikkhyllene hos våre naboer. Etter å ha kommet ut for bare fem måneder siden, selges «Strik» nå i åttende opplag i Danmark og er straks på vei til norske bokhandler.

– Vilt sjovt, sier Bagger.

– Det er rørende og føles helt fantastisk. Jeg er helt vilt glad og stolt av boken!

Bagger har en master i tekstildesign med spesialitet i håndstrikk fra Royal Danish Academy of Fine Arts. Selv om hun under studiene selv ikke trodde man kunne leve av å strikke for hånd, gjør hun det nå.

Men strikkeoppskrifter synes hun er kjedelig, og selve konseptet å selge, har hun aldri vært opptatt av.

– Jeg synes prosessen med å lage og å følge oppskrifter er kjedelig. Jeg gjør feil, glemmer å kikke og å telle, og ender med å ha for mange masker på den ene siden enn den andre, sier hun med latter, før hun fortsetter engasjert:

– For meg har det aldri interessert meg å bare skape noe for å selge det. Jeg arbeider i kryssfeltet mellom kunst, design og kunsthåndverk. Det jeg er interessert i, er å eksperimentere.

For selv om Bagger i flere år har formidlet sin pasjon for strikk på Instagram, hvor hun i skrivende stund snuser på 160.000 følgere, så har hun fundert grundig og lenge på hvordan hun egentlig kunne dele fremgangsmåten hun lager plaggene på.

– Ett av budskapene i boken, i mitt arbeid og i mitt eget liv generelt, er at det er OK å eksperimentere. Og å ta humor med inn i måten man lever sitt liv, kler seg på og arbeider på. Livet treffer hardt nok, det er mye som gjør vondt, og det handler ikke om at man ikke skal ta dét med inn og anerkjenne det som en del av livet, men man må også ta tid til å nyte livet og ha det gøy, sier Bagger.

Gjennom strikk ser hun en mulighet til å kommunisere både livsfilosofi og egne verdier. Å lage en oppskrift på en blå genser og si: «strikk den sånn», er uinteressant, ifølge Bagger. Hun deler heller tips og teknikker, restegarn-ideer og utradisjonelle metoder.

– Det hele går ut på at selv om jeg ikke er perfekt, er jeg god nok. Og en genser er også god nok selv om den ikke er perfekt.

Skisse av strikkegenser.

Kontraster og utfordringer

Baggers design er fargerikt og spraglende. Hvert plagg hun kreerer er unikt.

– Jeg kan ikke lage det samme to ganger. Jeg har alltid villet formidle, men hatt vanskelig for å finne ut av hvordan jeg skulle formidle mine ideer og konseptet for å lage en genser. Jeg forteller ikke noen hvordan de skal strikke den, jeg gir dem bare rammen for hvordan de kan arbeide med å uttrykke personlighet gjennom genseren, sier hun.

Å eksperimentere og skape kontraster i livet generelt er viktig for Bagger. Selv eksperimenterer hun i alt fra håndarbeid og klesstil til musikksmak og mat.

– Noen ganger vil jeg ha spicy mat, andre dager comfort food – det er en del av det, vi mennesker trenger kontraster for å være oss selv og gjøre livet interessant.

Bagger delte sin første strikkeoppskrift da Danmark stengte i mars 2020. Hun og mannen, som er kunstner, hadde en baby på tre måneder og en 4-åring tassende hjemme. Hun kjente på usikkerhet, angst og behov for noe å «gripe i» – en flukt fra følelsene. Det kjentes som det perfekte tidspunktet å skape den oppskriften som aldri hadde blitt til tidligere, og dele den på Instagram.

– Vi hadde alle behov for å gjøre noe som fjernet fokus fra det som skjedde. Gjøre noe positivt og fordype oss, få angsten ut av kroppen med et kreative utløp, en utfordring. Og uten en gitt oppskrift, tar man liksom litt sjanser med strikkeprosjektet, sier hun.

Bagger estimerer nå at mellom 20. og 40.000 mennesker, trolig flere, har tolket #alonetogethersweater siden våren 2020. Under emneknaggen på Instagram ligger det tusenvis av eksempler, alle er helt unike i fargesammensetning og uttrykk. Personlige resultater dukker nå opp fra boken.

– Det er rørende, det er fantastisk og livsbekreftende å se at alle mulige forskjellige mennesker tolker oppskriftene på ulike måter. Plaggene tar form etter dem som lager den, sier Bagger ydmykt.

Det sorte får

Bagger sitt designuttrykk skiller seg ut strikke-bransjen, men hun opplever at folk ønsker annerledesheten og det uperfekte velkommen.

– Jeg føler jeg er «the dark horse», som kjører på et sidespor, ved siden av de andre strikkedesignerne. Vi er i den samme bransjen, men jeg står litt på siden. Jeg har vært med på strikkebølgen fra starten av, men jeg har jo først begynt å dele oppskrifter det siste året, sier Bagger.

Hun utdyper:

– Jeg føler litt at jeg er den som står på siden og sier: gjør det du selv vil, ha det sjovt, husk å ta sjanser og utfordre deg selv med det som kanskje er vanskelig og farlig. En ærlig stemme, det er de andre også, men ja jeg er «the dark horse».

Det sorte får, oversatt til norsk, råder både vordende, og erfarne strikkere til å løsne litt opp, droppe forventninger til deg selv og ha det gøy.

– Det er meningen at håndarbeid skal være gøy, la være å kikke på hva andre lager, og se på det du selv lager. Dropp alle reglene rundt at man ikke må klippe, binde knuter, eller sette bomull og ull sammen, tykk og tynn pinne. Det bestemmer du, fuck regler, det er du som bestemmer, sier hun.

Bagger bekrefter at hun, selv om det ifølge strikke-normene kan anses som ukonvensjonelt, knyter sammen løse tråder, slik at knutene er synlige i plagget. På samme måte ønsker hun å knytte mennesker sammen med strikking.

– Historie og tradisjon ligger bak, fellesskap og samhold. På en måte har strikking blitt fornyet, men det er likevel det samme. Man blir bundet sammen av det kreative håndarbeidet. Mange lager det samme tøyet, alle i sin egen stil. Det er fantastisk, og godt for klimaet også.

En av de mest populære oppskriftene til Bagger, «Carpe Diem-sweater» som kan tolkes på utallige måter.
NYHETER

Sjekk gatemoten fra moteuken i København

Tar håndarbeidet tilbake

Bagger har hele livet brukt håndarbeid som et kreativt utløp, og lærte å strikke av sin mor som åtteåring.

– Jeg har vært kreativ siden jeg var helt liten. Jeg kommer fra en familie hvor man har laget mye med hendene, hvor man setter pris på håndarbeid, sier hun.

Bagger fikk ideen om å bli klesdesigner allerede som tiåring, men studiene innen motedesign passet ikke for henne. Strikkedesign, derimot.

Likevel føltes det ikke bankers at hun skulle ha håndstrikk som yrke da hun fullførte den seks år lange utdanningen i 2015. Det var tradisjon for at man ble utdannet til å lage strikkeprøver til industrien, som så ble sendt til land hvor det så ble produsert, forteller Bagger.

Nå tas håndarbeidet tilbake, og inn igjen i stuene til folk, også delvis som en konsekvens av et mer bærekraftig fokus, tror Bagger. Nettopp bærekraft er en stor drivkraft for henne som strikker.

– Alt jeg lager har en tilknytning til gjenbruksmateriale, up-cycling og bærekraft. Alt det jeg lager ser forskjellig ut, fordi jeg arbeider med funnet materiale.

Så lenge det er mulig, oppfordrer og håper designeren til, å bruke materialet man har for hånden når man strikker etter hennes rammer.

– Jeg dømmer ikke noen som kjøper nytt, det må jeg også av og til. Men vi strikkere har en tendens til å «hoarde». Vi samler garn, og det er godt å få brukt det vi har liggende, også fordi det skjer noe gøy i den prosessen når man setter sammen farger på en uforutsigbar måte.

Det tilfeldige, lekenheten og det uforutsigbare er en viktig del av Baggers kjærlighet for strikk.

– Min bok er en bok også for dem som aldri har strikket før. Strikking blir mer og mer tilgjengelig for alle. Tidligere har det vært mer fokus på å strikke pent, nå skal du strikke på den måten du vil. Det er frigjørende, og det handler også om kvinnekultur og fellesskap og å ta eierskap over sitt eget liv, slår hun fast.

Vil du lese mer om strikking? VGs nye strikkemagasin kan kjøpes i dagligvarebutikker over hele landet nå, eller du kan kjøpe det i vår nettbutikk.

Kjærlighet og kjendiser

Bagger har solgt plagg til celebre kunder som den danske artisten Mette Lindberg, skuespilleren Tuva Novotny og den amerikanske kunstneren Chloe Wise – og til og med en genser til Miley Cyrus. Stylisten hennes tok kontakt via. Instagram.

Men det er medmenneskene, de hun ser i på gaten, og som kontakter henne direkte, Bagger legger mest merke til og setter størst pris på. Kundene og følgerne, som er alt fra 13–14 til 75 år. 

– Det er det som er så sinnssykt, det er hele spekteret, piker og gutter, noen som aldri har strikket før og noen som har strikket hele livet og hatt bruk for noe nytt eller følt at de ikke har passet inn i måten man strikket på. 

Kundene som kjøper ferdige Lærke-plagg, liker at de får noe unikt som de kan se at er laget med kjærlighet til tekstil og håndarbeidet bak, tror Bagger. 

– De som kjøper boken, kjøper inn i det samme konseptet, men så er det opp til dem selv å utføre det og finne kjærligheten til eksperimentet, fargene og viktigheten av å tilbringe tid med seg selv, som håndarbeidet er, sier hun, og avslutter:

– Jeg hadde aldri trodd jeg ville selge bøker i åttende opplag, og å daglig få beskjeder fra folk som sier at boken har betydd mye for deres mentale helbredelse eller at de nå finner glede i å være sammen med seg selv, og har sluppet forventninger og stress. Det jeg kunne tenke meg å gjøre mer av, er å inspirere til mindre klimaavtrykk samtidig som noe som styrker folk sin selvfølelse og selvtillit. Jeg forholder meg åpen til fremtiden!

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: