Slik fikk norske Eline jobb i ELLE USA: Brukte bloggen som CV

INTERNASJONAL KARRIERE: Eline Varmo mener hun aldri har hatt store, hårete mål. Hun vil heller kalle det «delmål». - Jeg ville enten jobbe i Vogue eller ELLE, og det klarte jeg. Foto: Privat
INTERNASJONAL KARRIERE: Eline Varmo mener hun aldri har hatt store, hårete mål. Hun vil heller kalle det «delmål». - Jeg ville enten jobbe i Vogue eller ELLE, og det klarte jeg. Foto: Privat

Eline Varmo (22) fra Sandefjord har fått drømmejobben i et av verdens mest popluære mote- og kvinnemagasin. Nå forteller hun hvordan hun klarte det.

Eline Varmo visste tidlig at hun ville flytte til New York for å følge drømmen om jobb i motebransjen. Fire år senere kan hun ikke bare kalle seg en «New Yorker», men også en erfaren gjenganger hos et av verdens mest anerkjente magasiner - ELLE UK og ELLE USA.

- Jeg er oppvokst i Sandefjord, og etter videregående ville jeg bare komme meg avgårde. Mote har alltid interessert meg, i tillegg til at jeg lenge hadde hatt lyst til å bo i New York. Jeg gjorde litt research og begynte å studere business og mote på Berkeley College.

Varmo, som bodde på fasjonable Upper West Side, forteller at hun var innstilt på å skaffe seg et ubetalt «internship» ved siden av skolen, så hun fikk en fot innenfor «den ekte» motebransjen.

- Uten et par «internships» i ryggen kommer du ingen steder. Jeg visste at jeg måtte skaffe meg erfaring, og det kryr av praktikantjobber i New York. Jeg husker at jeg tenkte; nå skal jeg virkelig utnytte det.

Og det gjorde hun. Kun etter et par måneder skaffet Varmo seg sin første jobb, som var i et lite, uavhengig sko-firma på nettet.

Les også:Slik gjorde norske Hedvig bloggen om til real business!

CHIC: - Stilen min har blitt enklere med årene og nå shopper jeg stort sett aldri lenger. Man blir litt yrkesskadet av å jobbe med klær og tilbehør dagen lang, sier Varmo. Foto: Privat
CHIC: - Stilen min har blitt enklere med årene og nå shopper jeg stort sett aldri lenger. Man blir litt yrkesskadet av å jobbe med klær og tilbehør dagen lang, sier Varmo. Foto: Privat

- Det fine med Bootleg Market var at jeg fikk så mye ansvar. Det som gjorde mest inntrykk på meg var da jeg fikk en telefon fra sjefen min om at jeg måtte komme meg på åpningen av New York Fashion Week på under én time, fordi flyet hennes hadde blitt forsinket. Jeg ble helt satt ut, og ante ikke hva jeg skulle ha på meg. Dette var noe jeg har drømt om å være med på lenge, så jeg ville jo egentlig ha et par dager (eller uker) til å forberede meg. Da jeg kom dit skulle jeg sitte på første rad, og stilikonet Leandra Medine satt rett overfor meg. Jeg må innrømme at jeg ble helt starstruck av hele opplegget.

Hvordan klarte du å få jobb i motemagasinet ELLE i både New York og London?

- Etter jobben hos Bootleg Market søkte jeg på et interships i et PR-byrå. Der jobbet jeg med merkene; Acne, Maje og Altuzarra. Dette var en helt annen side av bransjen, og jeg lærte utrolig mye, men ville fremdeles lære mer fra andre sider av moteverden. Og det var da jeg søkte hos ELLE US. Jeg skrev en ganske «rett på sak»-mail hvor jeg fortalte om meg selv og forklarte hvorfor jeg ville jobbe hos dem, i tillegg til at jeg la ved CV-en og bloggadressen min. Tror jeg leste over søknaden hvertfall ti ganger. Så fikk jeg svar en time etterpå om jeg ville komme på intervju. Etter to intervjurunder var praktikantplassen min! Sjefen jeg hadde i New York anbefalte meg senere til en stilling hos ELLE UK, der jeg jobber nå.

Les også:Norske Eva shopper for millioner årlig!

Eline 2

ERFAREN: 22-åringen har erfaring fra flere sider av motebransjen til tross for sin unge alder. Magasinbransjen er det hun liker best. Foto: Privat

Eline 2

ELLE GIRL: Sandefjordsjenta har rukket å bli en gjenganger på ELLE-kontoret - både i New York og i London. Foto: Privat


Hvordan kombinerte du dette med skolen?

- Jeg hadde veldig mye å gjøre, og hverdagen var ganske ekstrem en periode. Jeg hadde fem fag på skolen, i tillegg til at jeg jobbet hos ELLE hver dag. Arbeidstidene mine varierte, men jeg har alltid vært sånn at jeg liker å komme tidligere enn kollegaene mine, slik at jeg får roet meg litt før kjøret begynner. Dessuten satt jeg ofte til langt på natt med ulike arbeidsoppgaver. Kontoret stengte aldri, så det var vanskelig å rive seg løs. Vaktene pleide å komme for å minne meg på at jeg måtte gå hjem.

Du jobbet gratis?

- Ja, det er sånn det er når man har en praktikantstilling. Du må regne med å jobbe mye gratis i begynnelsen for å tilegne deg erfaring. Uten erfaring får du ikke drømmejobben, og erfaring får du ikke uten å jobbe gratis en periode. Nå får jeg heldigvis lønn.

WHAT ELLE WEARS: Eline opplever at presset om å se bra ut er mindre i London, enn i New York. - Det er en veldig overfladisk bransje, sier hun. Foto: Privat
WHAT ELLE WEARS: Eline opplever at presset om å se bra ut er mindre i London, enn i New York. - Det er en veldig overfladisk bransje, sier hun. Foto: Privat



Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg i ELLE UK?

- Jeg står opp tidlig, er på jobb en god stund før de andre kollegaene mine og rydder, organiserer og planlegger hva som skal gjøres den aktuelle dagen. Siden jeg er assistenten til tilbehørssjefen, er det alltid små og store ting som må fikes, plukkes opp og leveres hit og dit. For tiden er det mange shoots som foregår, så jeg må stadig på avtaler hos pressekontorer for å plukke ut tilbehør. I tillegg har jeg ansvaret for en rekke praktikanter. I løpet av dagen har jeg sikkert svart på mange hundre mailer. Hverdagen er hektisk, men jeg elsker det. Klokken halv ti blir jeg kastet ut av vaktene, og drar hjem til kjæresten min.

Les også:Slik kapret Annabel jobben i Oslos mest eksklusive varemagasin!

Eline 1

FASJONALBEL HVERDAG: Eline forteller at sjefen hennes får tilsendt flere titalls poser med gratis produkter og klær hver dag. Det hender titt og ofte at Eline går hjem fra jobb i et par nye designersko, eller med skjønnhetsprodukter i vesken. Foto: Privat

Eline 1

PÅ PULTEN: Eline liker å ha det ryddig på arbeidsplassen sin, og kommer gjerne en time tidligere enn de andre kollegene for å passe på at alt er i orden før dagen starter. Foto: Privat



- Hva er ditt råd til de som vil jobbe i samme bransje som deg?

Mitt beste råd er å jobbe hardt og lenge. Det er ganske intensivt, men det er viktig å huske på at praktikantjobber ikke varer så lenge. Bevis at du vil være der, og stå på. Og ikke vær redd for å søke på drømmejobben – la den aktuelle sjefen vite at du finnes.

- Hvor viktig er utdannelse?

Utdannelse er viktig for å tilegne seg en generell forståelse, i tillegg til at det gir deg ekstra støtte i ryggen og noe å falle tilbake på. Når det er sagt så har jeg funnet ut av at erfaring og hva du har gjort før er minst like viktig. Jeg hadde egentlig tenkt til å ta en master, men nå er jeg usikker. Hvis du vet hva du vil og hvor du vil, tror jeg du lærer mest ved å jobbe med noe relevant.

- Du har en blogg og en Instagram-profil som du oppdaterer jevnlig med inspirasjon – og antrekksbilder. Er hverdagen din så «glossy» som den fremstår på sosiale medier?

- Nei den er jo ikke det. Det er en overfladisk bransje hvor så å si alt fremstår som tilsynelatende perfekt. Det er ikke virkeligheten, men jobben min er nok mer glamorøs enn andre jobber. Sosiale medier blir viktigere og viktigere, og det er utrolig inspirerende.

Sjekk ut Elines blogg og Instagram-profil her!

- Blir du noen ganger lei?

- Det er selvfølgelig dager hvor jeg er mer sliten enn andre, og flere ganger har jeg tatt meg selv i å tenke: Herregud, er det virkelig verdt det? Jeg har konkludert med at det absolutt var og er det. Det har vært et slit, men dette er jo drømmejobben min.

BLOGGER: Da Eline bodde i New York som 19-åring bestemt hun seg for å starte en blogg. - Den har blitt mindre og mindre personlig, og dreier seg mer om mote nå enn før. Foto: Privat
BLOGGER: Da Eline bodde i New York som 19-åring bestemt hun seg for å starte en blogg. - Den har blitt mindre og mindre personlig, og dreier seg mer om mote nå enn før. Foto: Privat

- Er det et press fra jobben om å se bra ut?

Presset i USA var mye større enn det er her i England. I New York var det forventet at man skulle gå pent kledd og i høye hæler hver dag. I tillegg var sjefene veldig autoritære. Det var ikke akseptert å snakke til din overordnede om andre ting enn jobb. London er mye mer avslappet sånn sett. Her går alle veldig kult og avslappet kledd, og det er absolutt lov med sneakers på kontoret. Sjefene er utrolig varme og hyggelige, så jeg opplever ikke at det hverken er kroppspress eller klespress.

- Hvor mye shopper du selv?

Det blir jo litt shopping. Det hender at sjefen min bare har lagt et par sko på pulten min, og da dekker jo det mitt behov for noe nytt. Men siden jeg jobber med klær og tilbehør som ikke har kommet i butikk enda, er jeg ofte lei av det når jeg først får muligheten til å kjøpe det. Jeg har blitt mer og mer opptatt av kvalitet fremfor kvantitet, og shopper sjeldnere og sjeldnere.

Oppskriften til suksess oppsummerer Varmo slik:

** Aldri gi opp. Send masse mail, ring og vær pågående på en høflig måte. Får du ikke svar, sender du en ny mail.

** Jobb beinhardt. Det er ingen som anbefaler deg videre hvis du ikke virkelig viser at du er der for en grunn. Selv om muligheter og ulike jobber handler mye om flaks, må du gjøre deg fortjent til jobben. Husk at det er mange som misunner deg.

** Vær snill og ydmyk mot alle du møter, uansett om det er Anna Wintour eller vaskemannen på kontoret.

** Si aldri nei, og nesten alltid ja.

Navn: Eline Varmo

Alder: 22

Utdannelse: Bachelorgrad fra Berkeley College Business and Administration med fordypning i mote,

Jobb : Hovedassistenten til sjefen for tilbehøret i motemagasinet ELLE UK

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?