Fra arbeidssko til motesko: Slik fikk Dr. Martens ikonisk status
Du har kanskje et par selv, eller kjenner noen som har det. Dr. Martens-boots er en favoritt hos av alt fra tenåringer og punkere, til Rihanna, Bella Hadid og Kaia Gerber.
Med tykk såle og gule sting, er Dr. Martens-modellen 1460 en tidløs klassiker på lik linje med Converse All Star og Levis 501. Særlig de siste årene har de 60 år gamle skoene fått en renessanse. I 2019 gikk overskuddet til det britiske merket opp med hele 70 prosent på få måneder, skriver Vogue.
Vogue beskriver Dr. Martens som modellenes off-duty signatur-sko. Hailey Bieber, Kaia Gerber, Kendall Jenner, Irina Shayk og Bella og Gigi Hadid er blant motebransjens store fans.
Og mens den originale 1460-skoen ble laget i skinn i 1960, finnes den nå, 60 år seinere, også i vegansk lær.
Sneakers til dame – de fineste du kan bruke nå
Fra arbeidssko til punkesko
Den første Dr. Martens 1460, kom ut av et samarbeid, da en britisk skofabrikk i Northamptonshire, eid av familien Giggs, inngikk en avtale med to tyske leger.
Allerede i 1947 utviklet den ene legen, Dr. Klaus Martens, en såkalt AirWair-såle etter å ha skadet foten. Han teamet så opp med legen Herbert Funck og sammen laget de sko med myk gummisåle. Skoen ble populær særlig blant eldre damer. I 1959 la familien Giggs merke til en reklame for Dr. Klaus Martens-såle og Dr. Martens-eventyret startet.
Bill Giggs designet 1460-bootsene, med åtte hull til lissene, gule sømmer, og en tykk Martens-såle. Slik ble altså den første Dr. Martens skoen til.
Da bootsene kom på markedet i 1960 ble de solgt for to pund, noe som tilsvarer ca. 400 kroner i dagens valuta. Bootsene ble først brukt av arbeidere, som postmenn og politi, skriver The Guardian. De ble så en del av den faste uniformen til arbeiderne ved Londons undergrunn.
Da Pete Townshend i bandet The Who entret scenen med et par Dr. Martens i 1967, økte skoens status kjapt. 1460-bootsene ble en favoritt i musikkmiljøene i Storbritannia og andre steder, og bevegde seg videre til tenåringer og punkere. Etter en runde innom Londons punk-kultur, og såkalte “skinheads” fra 1960 til 1980-tallet, ble skoen etter hvert noe for alle og enhver.
På slutten av 80-tallet kåret magasinet i-D skoen til det ultimate “motetilbehøret de siste fem årene”.
I generasjoner har Dr. Martens gitt folk (oss i MinMote inkludert) gnagsår på hælen, før skinnet mykner opp og skoene blir behagelige. På 90-tallet og tidlig på 2000-tallet ble Dr. Martens ofte sett på både rebelske, og ikke-rebelske, tenåringer. Nå bruker alt fra småbarn og bestemødre, til musikere og modeller den klassiske skoen.
Med et stadig voksende repertoar av skomodeller når Dr. Martens bredt både blant kvinner og menn. Alt fra sandaler og loafers, til blomstrete og glitrende boots med platå er nå signert Dr. Martens – en lang vei fra den tradisjonelle arbeidsskoen, altså.
Hvorfor ble skoen så populær?
Motehistoriker Ragnhild Brochmann tror det er flere grunner til Dr. Martens evigvarende status. Hun nevner både funksjonalitet, altså at skoen er god på foten, design og identitet som faktorer.
– Gjennom de lojale følgerne fra ulike subkulturer, og ikke minst mange verdensberømte band, befestet Dr. Martens sin posisjon som en perfekt sko for alle med behov for å plante føttene demonstrativt i bakken: Mot alt borgerlig og overflatisk, mot meglerstreitinger, aerobicdamer og alt som handle om gamle penger og trauste statussymboler. Når opprøret til og med føltes bra for foten, og varer evig lenge, hadde Dr. Märtens lagt forholdene godt til rette, sier Brochmann til MinMote.
Hun kobler Dr. Martens vedvarende suksess til identiteten vi knytter til plagg vi begynner å bruke i tenårene, som for mange er nettopp Dr. Martens og Converse.
– Når Dr. Martens-skoen har blitt evig aktuell, handler det nettopp om skoens evne – og historien til skoen sin evne – til å fenge stadig nye brukere på jakt etter et autentisk, men også trygt annerledes-valg, sier Brochmann.