Olajakka er tilbake!

hannekh
Publisert:

Jeg har ikke eid en dongerijakke siden ungdomsskolen. Den gangen håret var stylet høyt og stivt med Catzy hårgele og olajakken skulle være alt for stor, gjerne i XL og rullet opp i armene.

Etter 20 år med mer eller mindre harrystempel er dongerijakken blitt kul igjen. (Ok, jeg vet at den er en klassiker og dermed er litt evig aktuell, personlig har jeg aldri vært helt overbevist.) Men her forleden røyk jeg på en. Ferdigslitt, kort og ganske snuppekul. Akkurat som de skal være i år. Den kostet bare 300 hundre kroner på en billig kjedebutikk, sikkert bare en tredel av det jeg betalte for Levi'sen min på 80-tallet.

Dongerijakken har vært hyllet i årtider, den er et såkalt demokratisk plagg som har jevnet ut forskjeller mellom folk. James Dean, bonden, Wall Street-megleren, nabojenta. Alle har hatt en dongerijakke i skapet. Visstnok eier hver eneste amerikaner en.

Men at den er godt likt betyr ikke at den nødvendigvis er kul. Nå er den visstnok det.

Det sies at dongerijakken er så genial fordi den passer til alt. Men gjør den egentlig det? Jeg er helt enig i at den er avslappet kul over en lett sommerkjole, eller til en løs jumpsuit, og godt egnet når man trenger å kle ned et litt for pyntet antrekk. For eksempel en paljettopp. Og ja, denim kler de fleste farger og mønstre.

Men så kommer den store utfordringen: Går dongerijakke til jeans? Nei, mener jeg. Denim fra tå til opp egner seg kanskje for cowboyer i Midtvesten, men blir i beste fall litt for uniformert etter min smak. I verste fall veldig bondsk. For gutter som ikke bare kan slenge dongerijakken over en kjole er matchingen enda vanskeligere, med chinos som bortimot eneste kombinasjonsmulighet. Hvis man likevel velger dongeri til dongeri er spørsmålet om man kan kombinere to ulike vasker eller må velge ton i ton. Jeg ville hatt store problemer med det, men ville i så fall valgt å krasje.

Hva med deg, er du en dongerijakkevenn, eller noe mer småskeptisk?

Les også: Bli kvitt cellulittene

Publisert: