Slik velger du riktig BH

En riktig BH løfter, kan hjelpe deg å få en bedre holdning og holder brystene på plass. Bruk vår guide til å finne en BH som passer for deg og din figur.

silje
Publisert:

En BH i feil størrelse kan gi hodepine, smerter i muskelaturen og ryggproblemer. Dessverre går mange kvinner rundt med feil størrelse i flere år, før de finner den riktige BH-en. Har du aldri blitt målt i en undertøysbutikk, lønner det seg å søke profesjonell hjelp. Ekspertene har god kunnskap og kan hjelpe deg med å velge riktige, enten du er på jakt etter en med spiler, med eller uten stropper. Utvalget er stort og den rette BH-en kan gjøre underverker for holdning og løft. Du kan faktisk få en helt ny figur med den riktige BH-en.

De vanligste feilene

1. BH-en strammer for mye over skuldrene.

2. BH-en sklir opp i ryggen.

3. Ryggstroppen må ikke sitte for høyt oppe på ryggen. Da vil vekten legge seg for høyt og du får lite støtte til brystene.

4. Mange velger for liten og for stram bh. Feil BH kan ofte føre til hodepine og muskelplager hvis man går med BH-en for lenge av gangen.

Wenche Skjellnan er eier og daglig leder av undertøysbutikken «Det Lille Under» på Karl Johan og har vært i bransjen i 20 år. Hun sier til minMote at det er noen helt klare indikasjoner på at du bruker feil BH.

- Om BH-en sklir opp i ryggen og skulderbladene eller strammer over skuldrene, sitter den feil. Hvis du får en såkalt dobbeltpupp (det tyter ut på sidene), sitter bh-en ikke riktig. Bøylen i en BH skal aldri synes, den skal ikke kjennes, den skal sitte godt rundt brystet. Gnager den eller gir stroppene groper i skuldrene, har du ikke riktig bh, sier Wenche Skjellnan til minMote.

Få profesjonell hjelp

Ta utgangspunkt i hverdagsbruk og finn ut hva slags type bh du trenger. Push up, vattert, uten spiler, blonder eller helt enkelt. Hva vil du at BH-en skal gjøre for deg? Løfte, holde, gi kløft, være god å trene i eller være usynlig under klærne. I basisgarderoben kan du satse på bh-er i svart, lys beige og hvit, gjerne uten blonder og pynt. En basis-BH vil alltid passe under det meste, selv tynne topper. Ønsker du noe mer pyntet, går du for varianter i silke, blonder og andre vakre detaljer.

- Den beste måten å finne riktig bh på, er å få profesjonell hjelp i en undertøysbutikk av en fagperson. Vi som jobber med dette, ser på et øyeblikk hvilken størrelse du er. Vi måler omkretsen rundt ryggen, tar riktig ryggmål for bh-en og hjelper deg å finne ut hvilken type bh og cup-størrelse du trenger. Alle som lurer på om de har riktig bh-størrelse burde gå og få riktig mål og hjelp til å finne den riktige cup-størrelsen, sier Skjellnan.

Mål deg selv

For mange kan det være avskrekkende å skulle bli målt, men det er fint mulig å måle seg selv hjemme. Du trenger kun et målebånd for dette. En BH har to mål. Et mål i centimeter rundt brystene og skålen som er angitt i bokstaver, som A, B, C. Start med å måle omkretsen rett under brystene, målebåndet skal være stramt. Deretter måler du cup-størrelsen ved å plassere målebåndet over brystene der de er størst. Her skal målebåndet gjerne være litt løst, det skal gjerne være litt plass. Omkretsen du nå finner, er din cup eller skålstørrelse. Du kan også bruke en kalkulator på undertøyssider som denne, men det er ingen garanti for at det blir riktig, så det beste er å få hjelp av profesjonelle. Mange faller ofte mellom to størrelser.

Har du store bryster, trenger du god støtte på sidene. Det er viktig at brystene ikke velter ut over BH-kanten, da er skålen for liten. I de siste årene har det kommet mye fint på markedet, så det skal ikke være nødvendig å gå i en kjedelig BH, selv om man trenger god støtte. I følge Skjellnan er det samme utgangspunkt for alle som skal velge BH.

-Ta mål og finn ut hvilken størrelse du er. Velg en BH og dra den gått ned i ryggen. Sørg for at all pupp er innenfor bøylen ved å bøye deg frem og helle puppene i skålene. Det er viktig at ingenting ligger i klem. Deretter regulerer du stroppene. Denne fremgangsmåten kan du bruke uansett om du har store eller små bryster, sier Skjellnan.

Små bryster

For mange med små bryster er det ønskelig med litt ekstra push-up. Pushup BH-en gjorde stor suksess da den ble introdusert på 90-tallet. En god pushup-BH gir ekstra løft til puppene ved å løfte brystene oppover og sammen, så man får en fin kløft. Du kan også velge silikoninnlegg som kan byttes ut og brukes til hver enkelt BH i garderoben.

- For de som har små bryster er det viktig og kjøper seg en god push-up BH, som gjør noe ekstra for den personen som skal bruke den. Enten du velger å ha puter under eller litt på siden, er det viktig at BHen sitter godt. Selv om det er ekstra puter i en push-up BH, skal den ikke være større eller mindre enn den størrelsen du har, sier Skjellnan.

Middels pupper

Har du middels størrelse på brystene, ønsker du kanskje en bh som både holder formen og gir litt ekstra støtte. En pushup bh vil gi mer fasong og sørge for en kløft. En balconette bh eller en bh med spiler vil både gi støtte og finere fasong på brystene. Husk at når bh-en er ny, skal hempene være på de ytterste hakkene. Etterhvert som bh-en mister litt av formen kan du stramme inn på hempene.

Hvordan unngår man hengepupper?

- Du bør alltid ha på deg en stødig sports-BH når du er ute og løper. Unngå å være BH-løs i hverdagen, du skal kun være uten BH når du sover. Bare du løper jevnlig til bussen uten bh kan du ødelegge elastikken i huden, så her lønner det seg å passe på, sier Skjellnan.

Finnes det en BH for alle?

- Alle kan finne riktig BH. Men det finnes ingen BH som er lik for alle. Ta utgangspunkt i de brystene du har og få hjelp til å finne din størrelse, avslutter Skjellnan til minMote.

Hva trenger du?

Husk at du trenger flere BH-er i undertøysgarderoben. En BH kan ikke dekke alle behov. Spesielt viktig er det å tenke på at du trenger en bh for trening, et par BH-er til hverdags, fest og spesielle anledninger. Kjøper du dyrt undertøy er det lurt å ta vare på det på best mulig måte. Vask BH-ene dine for hånd i mildt vaskemiddel som Milo og unngå vaskemaskinen, så holder de formen mye lenger.

Relevante artikler videre:

Lyst til å prøve noe nytt?Ektepar gjør suksess med selvlysende undertøy

Problemer med å finne riktig størrelse?Det har Hanne også!

Madonna er aldri kjedelig.Husker du disse bh-ene?

Oktober er Rosa Sløyfe måned.Noen vil ha din brukte bh!

Publisert:

Finn mer innhold om: