Ebay for nybegynnere

silje
Publisert:

Ebay er verdens største loppemarked, og vår definitivt favoritt. Her er det mulig å gjøre gode kupp, men det er også mange utfordringer. Ikke la deg lure av useriøse selgere og falske varer. Vår guide gir deg gode råd om hvordan du unngår de verste fallgruvene.

1. Registrer deg

Du registrer deg enkelt på ebay, lager din egen profil og konto. Klikk her for å lage deg din egen konto.

2. Paypal

Vi anbefaler at du registrerer deg på Paypal. Det er en sikker betalingsmåte og skulle noe gå galt er du beskyttet for opptil et visst beløp av kjøpesummen. Kjøper du av en selger som ikke tar Paypal, har du ingen garanti. Gå hit for å opprette en Paypal konto.

3. Vit hva du søker etter

Før du setter i gang, er det lurt å tenke over hva du skal søke etter. Ønsker du deg nye Nike joggesko, er du på jakt etter vintageklær eller dyre designerantrekk? Uansett, er det nesten alltid penger å spare på å bestille fra ebay, selv om du må betale moms og toll. Dette gjelder spesielt hvis du er på utkikk etter amerikanske varer, som har en mye lavere utgangspris i USA enn i Norge.

4. Begrens søket

Jo mer konkret du er i søket ditt, jo mer sannsynlig er det at du finner det du leter etter. Søker du etter vintagekjoler for du opp over 20.000 treff. Begrenser du derimot søket til 60-talls vintagekjole, får du opp et mye mer konkret antall treff. I tillegg er sannsyneligheten for at du faktisk finner det du leter etter, mye større.

5. Research

Du må gjøre hjemmeleksen din. Sjekk selgerens feedback, er den bra? Hvis det er under 95 prosent, anbefaler vi deg å sjekke ut en annen selger. Du kan også gå igjennom en del av tilbakemeldingene og se hva som er det gjennomgående problemet. Hvis flere kjøper sier at de ikke har mottatt produktene, burde det lyse en varsellampe. Skal du kjøpe designervesker, anbefaler vi deg å ta en titt på ebay sine egne guider om hvordan man ser forskjell på falsk og ekte varer. Husk at det er ulovlig å kjøpe designerkopier, så gjør god research før du bestemmer deg for å kjøpe designervarer på nettet.

6. Frakt

Noen selgere tar en meget høy sum for å sende varen til Norge. Ofte er dette fordi de ikke aner hva den egentlige kostnaden er, men det kan også være fordi de er ute etter å tjene mer penger. Du kan sende en forespørsel til selgeren og høre hvorfor det koster så mye og om de har en alternativ måte å sende på. USPS sine nettsider regner ut pakken etter vekt, og er den billigste frakten tilgjengelig i USA. Kjøper du noe som er verdifullt, anbefaler vi deg å bruke Fedex, slik at du kan spore pakken mens den er på vei til deg.

7. Budrunden

Du kan gjerne legge inn et bud på en kjole flere timer i forveien, men alle vet at det er i de siste minuttene av budrunden at alt skjer. Bestem deg alltid på forhånd for hvor mye penger du er villig til å bruke, ellers kan det kjapt bli en dyr affære.

8. Betal med en gang

Har du vunnet budrunden, lønner det seg å betale med en gang eller etter at du får en total fra selgeren. Ikke vent med å betale i tre dager, både du og selgeren taper på dette. Ved å betale kjapt, viser du at du er seriøs.

9. Feedback

Ebay er bygd opp på et system av tilbakemeldinger. Det vil si at du er avhengig av å få bra tilbakemeldinger for å bli en superselger eller en superkjøper. Tilbakemeldingene fungerer som en rating, hvor du har muligheten til å skille mellom seriøse og useriøse aktører. Husk å alltid gi feedback, det er med på å opprettholde systemet. Selgere kan ikke legge igjen negativ eller nøytral feedback til kjøpere.

10. Hvis du ikke mottar varen din

Skulle uhellet være ute og du ikke mottar pakken din, melder du saken din inn til ebay og Paypal. Vi anbefaler at du tar kontakt med selger først, for å se om de er villige til å finne ut av problemet, ofte kan det bare være feilkommunikasjon. Du må også ta med i betraktning at det ofte tar mellom 1-2 uker å frakte pakken til Norge, og i noen tilfeller kan det ta opptil en måned hvis pakken blir holdt i tollen. Skulle du da ikke komme noen vei, lar du ebay og Paypal se på saken din. Fyll ut skjemaet nøye og få med alle detaljer om transaksjonen.

Publisert:

Finn mer innhold om: