MinMote tester: Fjong

LEIER KLÆR: Camilla Christensen har testet å leie plagg.
LEIER KLÆR: Camilla Christensen har testet å leie plagg. Camilla Christensen/MinMote

Er det bedre å leie enn å eie?

Første gang vi fikk høre om det var sommeren 2016. Fjong, en ny norsk tjeneste som ville gjøre det mulig å leie klær. Klær som tidligere bare hadde blitt hengende i klesskapet skulle nå få muligheten til å bli med over hele landet på vift, skapplassen skulle bli bedre og Fjong ville gjøre miljøet en tjeneste ved at vi leier fremfor å kjøpe.

En tjeneste hvor man faktisk kan leie klær?

Alt fra de flotteste kjolene signert motemerker som byTiMo, Balmain, By Malene Birger, Holzweiler, Ganni og Self-Portrait. Fra selskapskjoler som gjør seg perfekt i bryllup, til hverdagskjoler for henne som setter pris på å svinge seg i en fin kjole uavhengig om det er tirsdag eller lørdag.

Ikke nok med at Fjong vil tilby leie av plaggene som kan redde en kleskrise, eller gi deg vakre alternativer til antrekket du kan bruke til store anledninger, så tilbyr de også leie av luksusvesker. Luksusvesker med stor L.

Nå snakker vi vesker med en prislapp som mange bare drømmer om å eie, som vesker fra Chanel, Saint Laurent, Gucci og Louis Vuitton.

Men vent nå litt. Luksusvesker til leie? Mener du som Bag Borrow or Steal, som Louise, Carrie Bradshaws assistent i «Sex and the City»-filmen, benytter seg av? Dette på vi prøve. 

LUKSUS: Vesker fra merker som Chanel, Gucci og Balenciaga er blant det du kan leie, men det kan være lang ventetid.
LUKSUS: Vesker fra merker som Chanel, Gucci og Balenciaga er blant det du kan leie, men det kan være lang ventetid. Skjermdump fra Fjong.

Kule jenter leier

Som Fjong sier selv, Cool girls rent, eller kule jenter leier. Og skal vi tolke sosiale medier stemmer nettopp dette. Utleiekonseptet har i flere år samarbeidet med kule personer, fra influencere og TV-personligheter, til politikere.

Og hvorfor ikke leie? Miljøbevisst mote har lenge vært det kuleste vi kan kle oss i.

Men hvordan fungerer det egentlig å leie klær? Fjong går selv ut med at det skal være lett å leie klær – uavhengig av hvor i landet du holder til. Frem til pandemien kom til Norge i 2020 hadde Fjong et eget showroom sentralt i Oslo, men med de nye restriksjonene gikk de helt digitalt. Fjong makedsfører med hvor lett det skal være å leie klær, så vi gir det et forsøk! 

Frem med telefonen og skriver inn fjong.com.

Allerede fra første side viser Fjong at de vil gjøre det enkelt for kunden å kunne leie klær. Det første vi møter er en oversikt med informasjon om hvordan vi kan lage abonnement, så går vi videre til de tre ulike pakkene de tilbyr.

Med Fjong kan man velge mellom å leie ett plagg eller ta opp en pakke med flere plagg, som man kan beholde i én måned. Ved å bare leie ett plagg kan det for eksempel være en selskapskjole fra byTiMo, som kan koste 450 kroner for fire dager.

Dette kan være et fint alternativ om man skal ha en kjole til en spesiell anledning, men vi vil teste Fjong i en hel måned for å se hva tjenesten kan gjøre for garderoben vår og det evige spørsmålet: Hva skal jeg ha på meg? 

Med de tre ulike pakkene har du et abonnement hvor du betaler en sum hver måned og som du selv velger hvor lenge skal løpe.

Hver måned kan du velge mellom to, tre og fem plagg eller tilbehør som finnes i garderoben til Fjong. Den mest populære avtalen er tre plagg og har en prislapp på 890 kroner i måneden. Pakkene inkluderer også fri frakt og retur, rens av plaggene og personlige anbefalinger fra Fjongs ansatte.

Camilla Christensen/MinMote

Vi går for pakken med tre plagg i måneden til 890 kroner.

Kan jeg få ta en Carrie Bradshaw her? «I couldn’t help but wonder ...» Hvor mye bruker vi egentlig på klær i måneden?

Via Oslomet.no finner jeg frem SIFOs kalkulator, som regner ut hva gjennomsnittet bruker på klær og sko i måneden.

Jeg fyller inn kriteriene: kvinne, uten barn, mellom 31–50 år med brutto årsinntekt 500.000 og ingen bil.

Kalkulatoren viser meg da at gjennomsnittet for denne kvinnen er 960 kroner i måneden på klær og sko. Det samme beløpet får jeg opp når jeg endret alderen til 20–30 år. Endrer jeg kjønn fra kvinne til mann, får jeg et budsjett som viser 890 kroner i måneden på klær og sko. Dette gjelder menn i aldersgruppen 20–30 år og 31–50 år. 

Om 960 kroner på klær og sko i måneden er gjennomsnittet for kvinner på min alder, så synes jeg ikke prisen på klesabonnementet fra Fjong virker så ille.

Nei, så får jeg ikke beholde plaggene når måneden er over, men jeg får til samme prisen velge meg noe nytt. For meg virker det som en levende garderobe, med innhold som jeg ikke vil rekke å gå lei av. 

Best av alt? Jeg får prøve ut ting jeg er nysgjerrig på før jeg eventuelt bestemmer at det er noe jeg vil investere i.

Da har vi vært gjennom den økonomiske delen. Klar for å shoppe? Nei, jeg mener ... Klar for å leie? Ja!

Garderoben til Fjong (og meg)

I det jeg begynner å søke og scrolle hos Fjong får jeg litt den følelsen av at jeg er i garderoben til en venninne, mamma, bestemor eller søster, og snoker i alt det fine de har, i håp om at jeg får låne det.

Men nå trenger jeg ikke å spørre om lov. Fjong er nemlig den venninnen jeg betaler litt i måneden for at jeg skal få låne det jeg vil.

Jeg skal leie tre plagg i en måned. Jeg tenker da at jeg vil leie en veske, av den enkle grunn at jeg vil teste ut en ny luksusveske, også to andre plagg jeg kan bruke mye. Selv er jeg veldig glad i å bruke kjoler – og jeg styler de gjerne til alt fra en søndag hjemme, til hverdags og spesielle anledninger.

Først tenker jeg da at jeg skal finne to kjoler, men så kommer jeg på kimonoen. Et av favorittplaggene mine som jeg føler man kan bruke på så mange måter. Veske, kjole og kimono. Det får være handlelisten.

Skjermdump Fjong

Jeg begynner å scrolle på Fjong.com og ser at ... ohlala, denne Fjong-venninnen min har klær og vesker fra Celine.

Favorittmerket mitt, spesielt når det kommer til (old) Céline under Phoebe Philo. Hos Fjong finner jeg Celine «Trapeze»-vesken, som jeg lenge har hatt på ønskelisten. Dette må jo være den perfekte måten å bli bedre kjent med vesken på. Jeg finner frem kalenderen og gjør meg klar for å leie den. Men vent ... Når jeg ser på kalenderen for når vesken er ledig ser jeg at jeg kan leie den i én uke, men ikke før om to måneder. Jeg vil jo ha den NÅ!

Det var skuffende, men jeg fortsetter å se etter andre vesker. En til Celine-veske, en Saint Laurent-clutch og en Saint-Laurent-veske. Men ingenting er ledig. Det viser seg at den nye Fjong-venninnen min har mange flere venninner som gjerne vil låne vesker av henne. 

Til slutt finner jeg en klassisk beige Saint Laurent-clutch som jeg husker jeg så på for en del år siden.

Camilla Christensen/MinMote

Skuffelsen over at det ikke ble en Celine-veske er der, men clutchen fra Saint Laurent er tidløs og lekker, så «the show must go on». 

Uten å tenke søker jeg opp By Malene Birger. Det danske motemerket er blant mine favoritter hver sesong, de har flere klassiske og vakre plagg, i gode størrelser. På siden med By Malene Birger finner jeg mye fint. Fra lekre kjoler og dresser, til skjørt og overdeler som er fint til hverdags. Men så ser jeg den, «Night Sky Aideen»-kjolen fra Malene Birger som jeg hadde så lyst på i fjor, men som jeg ikke tok meg råd til. Den blir med meg hjem nå!

Camilla Christensen/MinMote

Nå har vi kjole og en clutch, da er det ett plagg igjen – og vi må finne en kimono. Under kategorien «kimono» var det ikke mer enn fire alternativer, så det blir et enkelt valg. To i ull signert Holzweiler og Dale of Norway, en fra Ganni og en fra Maud.

Ikke noen stor kimono-fan hun Fjong-venninnen min, men heldigvis er det noe med den Ganni-kimonoen. «Gardenia»-kimono har jeg også sett på tidligere, men ikke kjøpt meg, så nå er det ingenting som stopper meg. En kimono med paljetter kommer dessuten alltid godt med, spør du meg!

Da er de tre varene valgt ut og jeg er klar for å fullføre bestillingen. Fjong sender med Helthjem, så pakken kommer direkte til postkassen din eller utenfor døren i Bergen.

Det er onsdag formiddag da jeg legger inn bestillingen og fredag morgen ligger pakken utenfor. Hurra!

Camilla Christensen/MinMote
Camilla Christensen/MinMote
Camilla Christensen/MinMote

I posen ligger kjolen og kimonoen pakket fint inn i silkepapir, mens clutchen kommer i en støvpose signert Fjong. Her lå det også en pose som alt kan returneres i, så når måneden er gått og alt skal tilbake til Fjong er det bare til å bestille opphenting fra Helthjem og legge pakken der du fant den.

Alt var i veldig fin stand, og kjolen, som er i silke, var helt uten en rynke. Kort sagt var alt helt klart til å tas i bruk – og det ble det. Først clutchen, fylt med telefon og leppestift, før vi gikk ned på kjøkkenet for vin og middag.

Camilla Christensen/MinMote

Alle gode ting er tre

Tanken min med de tre plaggene jeg bestilte fra Fjong er at jeg skal bruke de mest mulig den måneden jeg har de. Garderoben min består alt av gode basisplagg som jeg kan bruke hver dag, så jeg ønsket noe litt gøyere, som jeg kan pynte opp og ned.

Clutchen fra Saint Laurent bruker jeg så ofte som mulig og om jeg skal ha med meg noe større har jeg den med meg i en stor veske. På den måten har jeg bedre kontroll på småting.

Kjolen fra By Malene Birger vil jeg bruke alene, med en blazer over, ha den over jeans eller med en kashmirgenser over.

Kimonoen fra Ganni bruker jeg til en enkel svart T-skjorte og jeans, over en strikkekjole, alene som en kjole, eller ... siden pandemien har jeg bodd hos familien hjemme i Bergen, så jeg fant fort ut at en kimono kan være det perfekte plagget å slenge på seg når man våkner om natten og må tisse. Løpe til toalettet kledd i en paljettkimono? Hvorfor ikke!

Camilla Christensen/MinMote
Camilla Christensen/MinMote

Som jeg hadde tenkt så ble alle plaggene jeg leide fra Fjong brukt mye – og i alle anledninger. Kimonoen ble brukt til et skjørt på vinkveld hjemme, på teater og over en strikkekjole på jobb, men også på en søndag hjemme.

Kjolen ble en favoritt, som både jeg og mamma ville beholde. Den ble brukt på søndager hjemme, på jobb, i selskap og byturer i helgen.

Clutchen var mye med på vift, men selv om jeg fikk brukt den flere ganger og synes den er veldig praktisk, så gikk det helt fint å sende den tilbake. Dette viser at det var bra å få testet den ut, for dette var en clutch jeg en gang i tiden har vurdert å kjøpe, men nå fikk jeg bekreftet at det for meg ikke ville være verdt å bruke flere tusenlapper på. Men å leie den? Helt perfekt. 

Neste gang jeg bestiller en pakke fra Fjong vil jeg prøve ut en annen designerveske.

Konklusjonen for pakken med tre plagg er at den virkelig er verdt det når du velger plagg du får brukt mye. Fjong har plagg i alle størrelser og et bredt utvalg av ulike stiler, selv om jeg ønsker meg flere kimonoer.

I garderoben hos Fjong kan man også velge mellom flere fine ytterjakker, som blir helt perfekt til høsten og vinteren. Vinterjakker og kåper kan være dyrt, så da kan det være ekstra gøy å heller leie, så får man variert enda mer.

Når det kommer til venteliste på veskene, så håper jeg at den blir mindre med tiden. Kan vi ønske oss at Fjong får inn et enda større utvalg kanskje? Det vil tiden vise. 

Camilla Christensen/MinMote

Thank u, next

En måned er gått og jeg skal sende plaggene i retur til Fjong. Dette steget skulle egentlig være veldig enkelt og jeg hadde fått med posen alt skulle returneres i. Men som jeg nevnte over har jeg bodd hos familien de siste månedene. At jeg er 26 år spiller visst ingen rolle. Mamma har vært på soverommet og ryddet etter meg, så denne posen og returskjemaet var kastet.

Ja, ja, ingen grunn til å være sur.

Jeg sendte en melding til Fjong om hva som hadde skjedd en fredag kveld. Kort tid etter kom det svar hvor de var så forståelsesfulle og hjelpsomme. Som de selv sa, det er fort gjort.

Plaggene og vesken kunne bare bli pakket inn og sendt i retur i en vanlig pose. Videre fikk jeg all informasjon og jeg bestilte retur med Helthjem på under to minutter. Pakken ble plassert tilbake i postkassen og tidlig morgenen etter var den hentet. Blir det enklere? 

Da pakken var levert tilbake hos Fjong fikk jeg en bekreftelse på det. Plaggene ble da sendt til rens, så vask trengs ikke før retur.

Min konklusjon? Det er så gøy å få tilgang til den store garderoben til Fjong. Jeg gledet meg til å leke meg med plaggene og jeg tror det ga meg muligheten til å være mer kreativ med de plaggene jeg hadde.

Det er både gøy og bra for miljøet – og det heier jeg på. Fremover håper jeg vi ser mye mer av Fjong og at garderoben deres blir enda større. 

HeltHjem er eid av Schibsted, som også eier VG og MinMote.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?