Den tragiske historien bak undertøygiganten Victoria's Secret

SMELLVAKKER REKLAME: Victoria's Secret har satset hardt på å markedsføre sine produkter gjennom vakre supermodeller - også kalt engler. Foto: Getty Images
SMELLVAKKER REKLAME: Victoria's Secret har satset hardt på å markedsføre sine produkter gjennom vakre supermodeller - også kalt engler. Foto: Getty Images

Hvem var egentlig Victoria? Og hva var hemmeligheten hennes? MinMote tar deg med tilbake til slutten av 1970-tallet, da det hele startet med en pinlig affære som avsluttet i tragedie noen år senere.

Victoria’s Secret er USAs største forhandler av undertøy for kvinner, og eies i dag av selskapet L Brands. I fjor åpner kjeden toetterlengtede butikker i Oslo - den ene i handlegaten Karl Johan og den andre på kjøpesenteret Oslo City - som vil tilby skjønnhetsprodukter som sminke, hårprodukter og parfyme, samt et lite utvalg klær fra underlinjen PINK.

ENGEL: Den britiske modellen Lily Donaldson har vært Victoria's Secret-engel i mange år. Her er hun på catwalken onsdag kveld i Paris. Foto: Getty Images
ENGEL: Den britiske modellen Lily Donaldson har vært Victoria's Secret-engel i mange år. Her er hun på catwalken onsdag kveld i Paris. Foto: Getty Images

Flau mann på undertøyshopping

Kjeden ble grunnlagt i juni 1977 av den amerikanske forretningsmannen Roy Raymond. Bakgrunnen skal ifølge Huffington Post ha vært at Raymond synes det var flaut å handle undertøy til sin kone, og at han bare fant nattkjoler med stygt blomstertrykk. Da han fant ut at andre menn følte det på samme måte tok han saken i egne hender.

– Vår opprinnelige idé var å skape en butikk hvor menn følte seg komfortable med å handle undertøy. Det hele begynte da Roy skulle handle til meg og følte seg utilpass i undertøyavdelingen, fortalte Gaye Raymond, Roy Raymonds ekskone, til

Daily Mail i 2012.

Høy kvalitet og eksklusive materialer som silke og fløyel har vært viktige stikkord helt siden oppstarten – både for undertøyet og for lokalene. Den første undertøybutikken åpnet på Stanford Shopping Center i California – finansiert gjennom et banklån på 40 000 dollar, samt 40 000 dollar lånt fra slektninger, skriver The New York Times.

Hvem var Victoria?

Raymond forestilte seg et elegant værelse i viktoriansk stil, et såkalt budoar, med orientalske tepper, tunge møbler i mørkt treverk, røde fløyelssofaer og silkegardiner. Navnet Victoria skal han ha valgt fordi han mente Victoriatiden var assosiert med respektabilitet og anstendighet, noe han også ønsket å bli forbundet med. Hemmeligheten hennes skulle være de eksklusive plaggene som er skjult under klærne.

Markedet for sofistikerte forretninger med delikat undertøy var åpenbart stort, og det nyetablerte selskapet tjente 500 000 dollar, tilsvarende drøye fire millioner kroner med dagens kurs, bare det første året. Victoria’s Secret ble revolusjonerende i den forstand at lekkert undertøy ikke lenger var forbeholdt bryllupsnatten, og den usynlige BH-en som gjorde lite for figuren ble erstattet med lekene og glamorøse sett.

BARE BEGYNNELSEN: Gigi Hadid har rukket å få supermodellstatus tross sine 21 år. Onsdag kveld gikk hun for Victoria's Secret for andre gang. Foto: Getty Images
BARE BEGYNNELSEN: Gigi Hadid har rukket å få supermodellstatus tross sine 21 år. Onsdag kveld gikk hun for Victoria's Secret for andre gang. Foto: Getty Images

På randen til konkurs

I 1982, drøye fem år etter oppstarten, solgte Raymond selskapet - som da hadde fem butikker og en ordrekatalog - til milliardærene og grunnleggeren av kjeden The Limited, Leslie Wexner, for en million dollar, ifølge Huffington Post. Selskapet sto da på randen til konkurs, og Raymonds fokus på at butikken skulle tiltrekke seg menn fikk skylden.

Wexner så imidlertid selskapets potensiale og la om forretningsmodellen slik at den nå rettet seg mot kvinnene som faktisk skulle bruke undertøyet, og ikke bare til menn, som var Raymonds opprinnelige utgangspunkt.

Det som virket som en god fortjeneste etter såpass kort tid slo hardt tilbake mot Raymond da han fra sidelinjen ble vitne til at selskapet fortsatte å vokse. I 1995 var selskapet angivelig verdt 1,9 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 15 milliarder kroner med dagens kurs, og hadde 670 butikker spredt over hele landet.

Personlig krise

Raymond forsøkte å starte en butikk med barneklær, men også her skal han ha satset på en svak markedsstrategi som kun henvendte seg til velstående foreldre, i tillegg til en lite gunstig plassering av butikken. Pengene fra salget av Victoria's Secret var forlengst borte. Forretningen ble slått konkurs etter bare to år.

Nederlaget gikk hardt utover Raymonds personlige liv. Familien ble ifølge Daily Mail nødt til å gi slipp på både biler og hjem.

GIRLPOWER: Lady Gaga var blant artistene som opptrådte på catwalken for 2016-showet mens englene svirret rundt henne. Foto: Getty Images
GIRLPOWER: Lady Gaga var blant artistene som opptrådte på catwalken for 2016-showet mens englene svirret rundt henne. Foto: Getty Images

I 1993, syv år etter konkursen, skilte Roy og Gaye seg. Da hadde parets hjertebarn vokst til å bli USAs største undertøysforretning, under noen andres ledelse, mens Raymond hadde måtte forkaste enda en forretningsidé og sto i økonomisk gjeld til både familien og banken.

I august 1993 tok Raymond sitt eget liv ved å hoppe fra den berømte Golden Gate Bridge i San Francisco. Han ble bare 47 år gammel, og etterlot seg to barn i tenårene.

Inspirert til å starte egen butikk

Kjeden begynte med årene også å satse på skjønnhetsprodukter som kosmetikk og parfyme, pyjamaser og nattkjoler, badetøy og kleslinjen PINK – behagelig «kosetøy» og undertøy rettet mot jenter på 15-22 år.

Modellspeider Donna Ioanna (46) vokste delvis opp i USA, og besøkte sin første Victoria’s Secret-butikk som 12-13-åring.

FAN: Moteagent Donna Ioanna har stor tro på åpningen av Victoria's Secret i Norge.
FAN: Moteagent Donna Ioanna har stor tro på åpningen av Victoria's Secret i Norge.TV3

– Jeg ble så fascinert at jeg ente opp med å starte tre undertøybutikker i Norge, sier hun til MinMote.

Hun mener kombinasjonen av rimelig undertøy og eksklusive lokaler er årsaken til at undertøysmerket har blitt en stor suksess, og en gigant i verdenssammenheng.

– Grunnen til at det funker er at du føler du går inn i en veldig dyr forretning med lekkert interiør, gode dufter, fin belysning og flott innpakning, og føler at du bruker mye penger – til tross for at det er rimelig, sier hun, og fortsetter:

– De har også vært veldig flinke på markedsføring helt fra begynnelsen, og modeller som Claudia Schiffer ble for første gang brukt i kataloger. Det er en av grunnene til at de ble supermodeller. Plutselig visste mannen i gaten hvem de var, for de hadde katalogen hjemme.

Den tidligere «Top Model»-dommeren er modellagent for både Merete Hopland og Frida Aasen, som er de første to norske kvinnene til å fronte Victoria’s Secret. Hun forteller at jentene nå er på en ny casting i New York, for å forsøke å få være med i katalogen for andre gang.

– Målet for begge er å bli en Victoria’s Secret-engel. Det er det største du kan oppnå, sier hun, og understreker at hun tror åpningen av kjeden i Norge vil bli en kjempesuksess.

– Jeg er skikkelig Victoria’s Secret-fan!

Supermodeller som Adriana Lima, Alessandra Ambrosio og Candice Swanepoel har vært merkets ansikter utad i en årrekke, og har alle status som engler.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?