Disse fem luksusveskene går aldri av moten

BEIGE KLASSIKER: Chanel 2.55 er en favoritt hos kvinner i alle aldre. Foto: Getty Images
BEIGE KLASSIKER: Chanel 2.55 er en favoritt hos kvinner i alle aldre. Foto: Getty Images

Vi gir deg historien bak fem av motehistoriens mest tidløse vesker.

Hver sesong kommer store motehus med nye «it-vesker» som tar motebildet med storm, men det er ikke alle som forblir tidløse favoritter. Store motehus som Hermès og Chanel har designet vesket som i en lang årrekke har vært elsket av kvinner over hele verden. Designet på veskene var ingen tilfeldighet og veskene er like aktuell i dag som for flere tiår siden.

Hermès Birkin bag

Ved en tilfeldighet ble skuespiller og sanger, Jane Birkin, plassert ved siden av den gangs Hermès sjefsdesigner, Jean-Louis Dumas, på en flytur. Tingene til Birkin falt stadig ut av vesken hennes, så Dumas anbefalte henne å skaffe seg en veske med lommer. Uviten om at det var sjefsdesigneren hos det franske motehuset hun satt ved siden av, svarte Birkin at hun skulle kjøpe en sånn veske dersom Hermès noen gang ville designe det. Dumas tok Birkin på ordet og sendte utfordringen videre til motehusets designere. I 1984 ble den første Birkin-vesken lansert og den fikk selvfølgelig navnet etter den berømte skuespillerinnen.

BIRKIN: Vesken fra Hermès kommer i mange ulike skinn og farger. Foto: Produsenten
BIRKIN: Vesken fra Hermès kommer i mange ulike skinn og farger. Foto: Produsenten

Nå kommer vesken i flere ulike varianter, blant annet en lagd av krokodilleskinn som kommer med en prislapp på rundt en halv million norske kroner. Dyrevernorganisasjonen PETA har gått kraftig ut mot det franske motehuset etter det kom frem at skinnet kommer fra krokodiller som blir grovt mishandlet. Etter disse anklagene har Jane Birkin bedt Hermès om å endre navn på vesken.

Hermès Kelly bag

FYRSTINNE-FAVORITT: En grønn versjon av den populære Kelly-vesken. Foto: Getty Images
FYRSTINNE-FAVORITT: En grønn versjon av den populære Kelly-vesken. Foto: Getty Images

Det franske motehuset Hermès har to klassiske luksusvesker på listen over de tidløse favorittene. Kelly-vesken ble lansert allerede i 1892, men fikk sitt store gjennombrudd i 1965 da skuespiller og fyrstinne av Monaco, Grace Kelly, brukte vesken for å skjule at hun var gravid. Dette førte til et skikkelig salgsboost og i 1977 fikk vesken navnet Hermès Kelly bag, etter fyrstinnen. Til tross for sin langsomme utvikling har Kelly-vesken holdt seg på listen over ikoniske vesker, og kan bare kjøpes eksklusivt i Hermès-butikker med venteliste. Vesken er også svært populær på vintage-markedet.

Chanel 2.55

Den legendariske klesdesigneren Coco Chanel designet i sin tid mange varer som fortsatt den dag i dag er tidløse favoritter. Vi har blant annet den ikoniske Chanel-jakken som er like populær i dag som den var for 80 år siden.

KLASSIKER: Den ikoniske 2.55 vesken fra Chanel i svart. Foto: Getty Images
KLASSIKER: Den ikoniske 2.55 vesken fra Chanel i svart. Foto: Getty Images

På listen av tidløse vesker finner vi Chanel 2.55, som det ryktes at Coco Chanel designet fordi hun var lei av å holde veskene sine i hånden. Denne vesken har en lang lenke som kan reguleres, og kan dermed brukes både tvers over brystet eller på den ene skulderen. Vesken fikk navnet 2.55 fordi den ble lansert i februar 1955. Vaffelmønsteret på vesken var Chanels måte å hylle ridesporten hun var så glad i, og det ryktes om at den lille rommet på frontlommen var designet for at Coco Chanel skulle ha et sted å plassere kjærlighetsbrevene hun fikk.

Christian Dior - Lady Dior bag

TIDLØS: Lady Dior-vesken kommer i flere ulike størrelser og farger. Foto: Getty Images
TIDLØS: Lady Dior-vesken kommer i flere ulike størrelser og farger. Foto: Getty Images

Luksusfavoritten fra det franske motehuset Dior ble lansert i 1994. Tanken var å lage en tidløs og ikonisk veske, noe motehuset klarte med glans. Da vesken først kom ut på markedet hadde den navnet «Chochou» som på fransk betyr «favoritt». I 1995 ga Dior vesken i gave til flere kongelige, deriblant til Lady Diana, prinsesse av Wales. Prinsessen forelsket seg øyeblikkelig i vesken, og siden hun var den mest fotograferte personen på den tiden fikk vesken stor oppmerksomhet. Salget på vesken økte fort når den ble sett på armen til den populære prinsessen, så i 1996 valgte Dior å omdøpe vesken til «Lady Dior», for å hedre prinsesse Diana.

Fendi Baguette bag

CARRIE BRADSHAW-FAVORITT: Baguette-vesken fra Fendi er brukt i den populære serien Sex and the City. Foto: Produsenten
CARRIE BRADSHAW-FAVORITT: Baguette-vesken fra Fendi er brukt i den populære serien Sex and the City. Foto: Produsenten

Husker du kanskje vesken som fikk Samantha Jones og resten av venninnegjengen fra Sex and the City, kastet ut fra Hugh Hefners Playboy Mansion? Baguette-vesken fra det italienske motehuset Fendi fikk en stor rolle i den amerikanske TV-serien, i tillegg til serien Carrie Diaries, som er basert på livet til Carrie Bradshaw i tenårene. I 2012 ga Silvia Venturini Fendi ut en egen bok for å hedre alle de ulike Baguette-vesken, som faktisk kommer i svimlende tusen versjoner, ifølge Fendis egne nettsider. Med på å lage boken var skuespiller Sarah Jessica Parker, som etter Sex and the City ga vesken et skikkelig salgsboost. Den berømte Fendi-vesken ble lansert i 1997 og blir sett på som et ikon av kvinner over hele verden. Navnet kommer av at vesken er liten, avlang og kan holdes under armen.

Hvordan var din opplevelse i dag?