Hiv o'hoi for en fest!

Det var en fest å oppleve Fam Irvolls visning i går. Showet pangstartet med Samsaya, for anledningen som kul pin up, og hennes fem sailordansere, og avsluttet med burslequedanseren Annette Betty.

hannekh
Publisert:

Fams sommer 2010 er en hyllest til seileren. Den homofile sådan. Med båtstriper, matroskjoler og piratbukser, alt i rødt, hvitt og blått.

Det er ikke første gang en designer lar seg inspirere av den glade seiler, Jeanne Lanvin, Jean Paul Gaultier, Chanel, Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent og mange andre har gjort det før henne. For ikke å snakke om alle kjedene som gir oss båtstriper hvert år. I vår hadde museet Musèe National de la Marine til og med viet en hel utstilling, Sailor Chic in Paris, til motefenomenet.

Sånn sett kan man jo kanskje tenke at teamet er litt velbrukt. Likevel oppleves det ikke som oppbrukt. Både fordi vi aldri ser ut til å bli kommersielt lei disse båtstripene, og fordi temaet kler Fam Irvolls lekenhet og humor, og neste sommers varslede 50-talls flirt og glade ungdom. Og ikke minst fordi Irvoll har tatt den helt ut og gjennomført temaet ned til minste fruktklase.

Norske designere blir ofte rost for å være tro sitt DNA, mens det skorter på trendbevisstheten. Irvoll klarer begge deler. Selv om hun alltid har lekt og tøyd grenser for hvor mye galskap et plagg kan inneholde, er vi i følge trendanalytikerne på vei inn i et mer optimistisk og lekent klima hvor tyllskjørt, store skjørtekapper, fruktdekor, bomber og kirsebærapplikasjoner passer perfekt hjemme.

Rent umiddelbart kan man tenke at klærne passer seg best på en scene. Jeg savner et par jakker til, men faktisk er dette ganske anvendelige klær, som de unge allerede er oppdratt til å like gjennom naive og karikerte kolleksjoner hos H&M Divided og Gina Tricot. Riktignok vil nok skjørtelengden appellere mest til de rundt 20.

Hanne

Hanneh@vg.no
Publisert: