Kommentar: Nordmenns selektive kvalitetsbevissthet

Illustrasjon: Kenneth Lauveng, VG

Hvorfor har vi så vondt for å se at kvalitetsklær er vel så viktig i hverdagen som på fjellet?

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Nordmenn kjøper friluftsutstyr som aldri før, og er ifølge Forbruksforskningsinstituttet på topp i Europa når det kommer til pengebruk i sportsbutikker. Norsk Sportsbransjeforening rapporterte solid vekst gjennom fjoråret, og året før, og det er liten grunn til å tro at veksten har avtatt i år.

Forklaringen forbruksjournalistene ofte gjengir er at idrett og friluftsliv i stadig større grad blir spesialisert og marginalisert. Vi skal ha langrennsjakker, løpejakker, klatrejakker, fotballjakker og frisbeejakker, samtidig som vi ikke kan ta for gitt at de samme jakkene vil fungere både vinter, vår, sommer og høst. Noe av «skylden» for dette kan tillegges utstyrsprodusentene, som stadig granulerer produktporteføljen for å styrke bunnlinjen.

Jeg er villig til å anta at hverken Swix, Norrøna, Bergans eller Dæhlie hadde valgt denne strategien med mindre vi var villige til å betale for det. Og dét er vi.

– Vi har en lav terskel for å bruke penger på friluftsutstyr fordi det har en høy verdi i samfunnet. Vi betrakter det som riktig, sunt og fornuftig forbruk fordi det støtter opp om aktiviteter vi ser på som sunne, sier forsker Ingunn Grimstad Klepp i et intervju med NRK.

TOPPTØY PÅ TOPPTUR: Nordmenn trives i fjellet, og har utstyret som skal til for å komme seg til topps. Vel nede ved havnivå kan det imidlertid tid virke som at forholdet til kvalitetsutstyr er mindre bevisst. Illustrasjonsfoto: Hallgrim Rogn, DNT

Det er her jeg begynner å klø meg i hodet.

I samme artikkel påpeker flere av intervjuobjektene at de stadig møter folk på tur i Norge, kledd fra topp til tå i utstyr som er beregnet på polarekspedisjoner eller toppstøt på Mount Everest, og når nordmenn konfronteres med eget forbruk, kommer ofte en regle om utstyrets kvalitet, livsløp og miljøavtrykk.

Det er ingenting galt i å verdsette godt friluftsutstyr. Det kan ofte være forskjellen på en hyggelig tur eller milevis med surmuling, eller liv og død i de «rette» omgivelsene. Men når jeg som journalist i MinMote anbefaler lesere å kjøpe dresser, gensere eller skinnsko til flerfoldige tusenlapper, blir det hurlumhei i kommentarfeltet. Jeg vil nå ta for meg noen typiske innvendinger fra lesere i harnisk.

Flere tusen for et skarve par sko jeg bare bruker på julaften? Denne journalisten kan da ikke eie magemål!

Nei vel, men hvor ofte har du egentlig bruk for en signalgrønn, fleecefôret jakke med vanntett membran og innsydd skredsøker? Fortauene i Bygdøy allé er brede nok til at du unngår både takras og boligskred ¯\_(ツ)_/¯

Hvem i alle dager bruker så mye penger på et par sko som uansett er utslitt om et par år?

This f*****g guy! Mens vannet siver inn i dine pålimte gummisåler, ler jeg hele veien til skomakeren. Og: Var det ikke nettopp livstidsgarantien som fikk deg til å legge to tusen ekstra på bordet for de fjellstøvlene i ekte skinn?

Mote er rovdyrkapitalismen på sitt verste, og skader både miljøet og barnearbeidere i Asia!

Det stemmer dessverre ofte, men hva får deg til å tro at friluftsutstyr produseres på noen annen måte, når selv de norskeste av de norske har svin på skogen. Selv om stadig flere bruker miljøstempelet for å selge produkter, er det heller ikke til å stikke under stol at vanntette plagg er blant verstingene når det kommer til bruk av miljøfiendtlige kjemikalier.

KOMMENTERER: MinMotes herrespaltist Sverre Norberg-Schulz Hagen. Foto: Frode Hansen/VG.

Dette er bare en trend, om et år skriver dere sikkert at skinnjakker kan parkeres bakerst i klesskapet!

Turutstyr 1
MANN

HØSTENS FINESTE FRILUFTSUTSTYR

For det første er jeg vikar i mediebransjen, så hvorvidt jeg er her om et år eller ei er et heller sårt tema. Jeg kan imidlertid garantere at du, innen den tid, har sett et bilde i D2 på Instagram som får deg til å angre på at du kjøpte den skalljakken i signalgrønt. Neste år kler proffene seg i oransje. Fortvil ikke: Selv om membranen hadde ti års garanti, gikk det vel ganske hardt for seg i Hemsedal i påsken?

Vi rettferdiggjør svindyre friluftsinnkjøp med samme argumentasjon vi bruker mot plagg vi kan ha glede av hver dag, og ironien er på grensen til hysterisk. Hva er poenget med å komme tørrskodd frem til hytta på lørdag, om du fryser tåneglene av deg på vei hjem fra jobb mandag kveld? Eller å bruke ti tusen på en skalljakke du har i tjue år, om du kaster tre par billige olabukser i året?

Også må vi ikke forveksle pris og kvalitet. Jeg er den første til å innrømme at enkelte tar seg godt betalt for navn og rykte, uten at kvaliteten nødvendigvis er noe å rope hurra for. Samtidig finnes det mange som tilbyr knallgode plagg til en rimelig penge, og inkluderer fremtidige reparasjoner i prisen.

Nordmenn argumenterer i utgangspunktet godt for hvilke verdier vi legger til grunn når vi svir av kroner på sportsutstyr av god kvalitet, og vi skal være stolte over at vi har så mange produsenter som lever opp til de kravene vi stiller. Det er nå på tide å innse at de samme verdiene bør gjelde når vi handler inn for hverdagen. Ekte skinnsko varer lenger enn syntetiske imitasjoner. Det tar lenger tid før knappene faller av en skjorte til tusen kroner, enn av en til hundre. Du kommer til å passe bedre på et par solbriller fra Ray Ban, enn et par du plukket opp på bensinstasjonen.

MANN

De beste klesbutikkene for menn

PS: Trender vil endre seg, uavhengig av om catwalken din er et fortau i Paris eller ryggen på Besseggen. Ditt beste våpen i kampen mot «trendhysteriet» er – nettopp – et sunt forhold til kvalitet. Godt håndarbeid og slitesterke materialer som fungerer til formålet vil aldri gå av moten.

Publisert: