Norske Edda på New York Times talentliste

Edda Gimnes

Storavisen New York Times anbefaler verden å følge med på designspiren Edda Sofie Gimnes (24) fra Oslo.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Edda Gimnes

MAKSIMALISTISK: Avgangskolleksjonen har fått navnet The Ragpicker og er basert på over 300 gamle bilder Edda fant på et marked i London. Foto: @edzgimnes

Edda Gimnes

SNART FERDIG: Edda avslutter sin fire år lange utdannelse i midten av juni og forteller at hun vil satse på illustrasjon og tekstil. Foto: @edzgimnes

Det var i forrige uke at den amerikanske avisgiganten plasserte designstudenten fra Oslo på sin liste over 10 «designspirer å følge med på».

Til MinMote forteller 24-åringen at hun ble veldig overrasket da hun oppdaget at hun hadde kommet med på listen.

TEGNER MED VENSTRE: Gimnes forteller at hun er veldig opptatt av illustrasjon og tegner alle mønstrene selv. For at det skal bli annerledes og levende, tegner hun med venstre hånd. Foto: Photography @jamesrees art direction @robphillipswork make up @kristy_gastonHair @ezove modell @sharontimmer5

- Det var en helt fantastisk nyhet, og jeg ble veldig glad da jeg fikk vite det! Det føles litt som en belønning for alle utfordringene og alt arbeidet jeg har lagt ned i studiet, spesielt siden jeg har valgt en litt annerledes retning en mange andre, sier Gimnes.

Les også:Slik fikk norske Eline jobb i ELLE USA

Inspirert av søppel

Oslo-jenta er straks ferdig med bachelorgraden sin i klesdesign fra prestisjetunge London College of Fashion, hvor hun har gått på Womens Wear-linjen.

Avgangskolleksjonen skal ikke vises før om én uke, så hvordan New York Times har lagt merke til designet hennes vet hun ikke.

Les også:Slik kapret Annabel jobben i Oslos mest eksklusive varemagasin

Oslo-jenta forteller at avgangskolleksjonen - som er den som roses av NY Times - er inspirert av en søppelsekk med gamle bilder som hun fant på et marked i London.

- Jeg fant alt fra nakenbilder til gamle damer i minkkåper, sikkert over 300 bilder som tilslutt ble hovedinspirasjonen min, sier hun og fortsetter:

- Jeg ønsket både et visuelt interessant uttrykk men også å gjøre folk nysgjerrige på historien som ligger bak klærne og kolleksjonen. Disse bildene ble funnet på forskjellige markeder over hele London. Jeg kom til slutt over en eldre mann som solgte meg en hel søppelsekk med bilder.

Gjennom den fire år lange utdannelsen har hun spesialisert seg på tekstil og grafiske mønstre som hun tegner på frihånd.

- Jeg finner inspirasjon i å eksperimentere med illustrasjon og pleier å tegne ulike mønstre med motsatt hånd for å få et fritt og annerledes uttrykk. Så digitaliseres tegningene over på stoff, slik at jeg kan begynne å sy og designe.

På Instagram har Edda lagt ut typiske eksempler på hvordan hun jobber:

Praksis hos luksusmerke

I tillegg til «vanlig» skole, har Gimnes hatt praksisplass hos luksusdesigneren Jonathan Saunders, som blant annet har kledd opp hertuginne Kate og Sarah Jessica Parker.

- Det var en viktig erfaring og motivasjon. Jeg fikk være med på å jobbe med en kjole til catwalkshowet på The British Museum, hvor supermodeller og kjendiser satt på første rad. Jeg stod backstage og husker at jeg tenkte «this is it! Det er dette jeg virkelig vil». Energien du får ved å se en tanke og et konsept ferdig kreert er helt spesiell, sier designspiren.

Les også:Mina Gerges budsjettkopierer kjendisenes haute couture-antrekk

SVARTHVITT: Til tross for at designeren beskriver seg selv om fargerik og livlig, består kolleksjonen av svarte og hvite plagg inspirert av gamle bilder funnet på et marked i London. Foto: @jamesrees art direction @robphillipswork make up @kristy_gastonHair @ezove modell @sharontimmer5

Likevel har drømmen om å starte et eget merke bleknet siden den gang.

- Selv om Jonathan Saunders er suksessfull og har mange ansatte, la jeg merke til hvor mye han jobbet for at ting skulle gå rundt. Både han og de ansatte jobbet fra halv åtte til minst elleve på kvelden hver dag. Det var utrolig engasjerende og lærerikt å få være en del av et så hardarbeidende kreativt team, sier Gimnes og legger til:

- Lidenskapen min er design, og fokuset mitt fremover vil være fashion, illustrasjon og print. Nå som jeg er ferdig med skolen, gleder jeg meg stort til å ta fatt på neste kapittel. Det mest spennende er at jeg ikke vet hvor det vil ta meg.

Les også:Norske Eva shopper for millioner årlig

Publisert:

Finn mer innhold om: