Mote: Tendenser for 2021

VÅR 2021: Brede skuldre, tekstur og mer hverdagspynt, ifølge f.v. Chanel, Fendi og Dior. Foto: AFP

Vi er klar for å pynte oss mer, og fortsetter kursen i en mer bærekraftig retning – dette kan prege moteåret 2021.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Etter et litt tungt 2020 for mange av oss er vi klar for å se fremover. Likevel tar vi med erfaringer fra året vi legger bak oss, inn i det som kommer – også på motefronten.

Flere aspekter av motebransjen både lokalt og globalt har vært, og er, i endring. Både store motehus, som Gucci, og lokale aktører, som norske Envelope1976 visker ut normen med sesongbaserte kolleksjoner. Merker og designere blir mer transparente, forbrukere mer bevisste og fokuset på gjenbruk, bærekraft og en mer etisk motebransje øker.

Så hva tar vi med oss, hva blir nytt, og hva legger vi bak oss? Vi har sett på motehusenes indikasjoner for trendene i deler av 2021, og snakket med designer og gründer Celine Aagaard om hennes tanker rundt moteåret 2021.

Bærekraft, gjenbruk og lekenhet

Celine Aagaard står sammen med Pia Nordskaug bak Envelope1976. Det norske merket har siden lansering i 2018 fokusert på sesongløse kolleksjoner med en fargepalett av nøytrale farger og plagg i naturlige materialer som varer.

Aagaard håper og tror at flere aktører i bransjen vil ta med seg et lignende fokus fremover.

Celine Aagaard, gründer og designer bak Envelope1976. Foto: Alvin Santos

– Hvilke trenden og tendenser vil prege moteverdenen i året som kommer?

– Personlig snakker vi lite om trender, men jeg håper tendensen nettopp blir at vi ser mer sesongløse kolleksjoner. Etter snart ett år med Covid så har vi vel alle også endret på vanene våre, og trolig beveget oss i en mer bærekraftig retning alle sammen. Vi er blitt mer opptatte av det unike og både hjemmestrikk og hekling har blitt trendy. Samtidig er det mye fokus på gjenbruk og det fører til at vi innser at vi trenger mindre nytt noe som er bra, sier Aagaard.

Som designer fokuserer hun på å lage plagg som er som varer og kan brukes på tvers av sesong, og på flere måter ved for eksempel å snu dem.

– Etter å ha vært lukket inne, tror jeg alle er litt mer åpne for å pynte seg mer enn de har fått gjort dette året – så vi vil nok se mer lekenhet i stylingen til våren allerede. Selv om vi går for mer tidløse plagg, tror jeg nok store skuldre, korte skjørt og 80-talls inspirasjon fortsatt vil være gjeldende. Vi tror også på et litt mer rocka uttrykk.

KJENDIS

MinStil med Celine Aagaard

Chanel vår/sommer 2021. Foto: AFP

– Er noe du tror vi legger bak oss?

– Jeg håper vi er blitt mer bevisste i materialbruk og antall kjøp vi foretar oss og at vi kan legge bak oss alle impulskjøpene. Nå blir jo dette veldig personlig, men håper vi ser mindre neonfarger og ikke minst mindre syntetiske materialer. Det meste fra 90-tallet er ikke veldig bærekraftig. Joggedressen og tightsen har fått sin oppsving med hjemmekontor og lockdown, men åpner samfunnet igjen tror jeg kanskje vi ser mindre av dette, og at flere er klare for å pynte seg litt igjen, sier Aagaard.

– Hvordan vil et økt fokus på bærekraft bli synlig i 2021, tror du?

Covid har hatt stor påvirkning på motebransjen og vi er alle blitt mer transparente. Forbrukere krever mer av produsent, og forbrukerne er blitt mer bevisste i sine valg. Det gjør at vi alle må tenke mer bærekraft i alle ledd. Krisen vi står i har gjort oss mer hjemmekjære og flinkere til å bruke naturen, noe som igjen vil speile motebildet. Vi er blitt mer pedantiske og velger mer bevisst hva vi tar på oss. Vi ser også innen interiør at trenden er naturlige gulv, gjenvinnbare produkter samt vi er inspirert av norsk natur og arkitektur.

2021 ifølge motehusene

Flere av synspunktene Aagaard nevner, har tilsynelatende flere i den globale motebransjen også. Trender konstrueres ofte delvis av intenasjonale motehus før de adopteres av massene og kjedeutikkene, og kan defor gi en viss indikasjon på hva vi vil se mer av i det nye året. Av åpenbare grunner uteble de fleste av catwalkpresentasjonene for vår- og sommerkolleksjonene 2021 i høst. Mange designere viste kolleksjoner digitalt og med alternative presentasjoner, noe det spekuleres i at vi vil se mer av i fremtiden. Motehus som Gucci stepper ut av sesongbaserte kolleksjoner ved å gå fra fem kolleksjoner i året til to, og vinker dermed adjø til de tradisjonelle moteukene.

Moteuken i eksempelvis London går i en mer digital retning, og vil presentere på tvers av kjønn. Dette er bare noe fra 2020, som vil videreføres i 2021.

Om vårens kolleksjoner skriver Vogue: «Den største endringen i tekstilene som blinket over skjermene våre er at for første gang på lenge, så de ut som klær som det er meningen å bruke.» Videre beskriver «motebibelen» de nye kolleksjonene som mer realistiske og med mer omtanke.

Her er syv av våren og sommerens tydeligste trender, ifølge ledende motehus:

Løse bukser for elegant komfort

Mye hjemmetid har gitt myke, komfortable plagg en real boom. Det tar designere som Louis Vuitton, Stella McCartney, Fendi og The Row med seg inn i 2021 med løse, ledige, men elegante bukser. Litt 80/90-tallsinspirert, så dette kan du fint finne brukt.

Louis Vuitton vår/sommer 2021. Foto: Reuters
Chanel vår/sommerkolleksjon. Foto: REUTERS

Myke «sweatshirts»

Nok et bevis på at 2020 har satt sine spor: Myke collegegensere og hettegensere i luksusvariant. High end treningstøy er riktignok intet nytt, men blant andre Prada og Givenchy og Max Mara tar det videre i 2021.

Prada vår/sommer 2021. Foto: Reuters
Max Mara vår/sommer 2021. Foto: AP

Hverdags-ekstravaganse

Men motehusene mener ikke at vi bare skal daffe rundt i mye plagg, altså. De av oss som er klar for å pynte oss mer i hverdagen kan se til blant andre Valentino, Marni og Dior for inspirasjon. Mønstre, print, uttrykksfulle former, smykker og farger!

Dior vår/sommer 2021. Foto: AFP

Tett på huden

Body, tights og tettsittende topper i mesh à la Marine Serres fortsetter i året som kommer, ifølge Chanel, Miu Miu og Mugler, for å nevne noen.

Chanel vår/sommer 2021. Foto: EPA
Sportmax vår/sommer 2021. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

Spisse skuldre

Brede skuldre er heller ikke nytt, men ser heller ikke ut til å være på vei noe sted«. Balenciaga og Balmain byr på skarpe og dramatiske varianter, men du kommer langt med en vintage herreblazer eller noe 80-talls med skulderputer.

Fendi vår/sommer 2021. Foto: AFP

Avslappet i tunika

Litt mer komfort? Ja, hvorfor ikke. En løs tunika er elegant og deilig å bevege seg i, enten alene som kjole eller utenpå bukse som sett hos Jil Sander, Prada og Fendi.

Fendi vår/sommer 2021. Foto: AFP

Tekstur

I tillegg til print byr vårsesongen på tekstiler med uttrykksfull tekstur og former hos alt fra Khaite, Fendi og JW Anderson til Comme des Garçons og Versace.

Versace vår/sommer 2021. Foto: Reuters
Fendi vår/sommer 2021. Foto: AP
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge