Hvordan mestre vintageshopping på nett
Har du ikke blitt frelst av vintageshopping enda? Hører du fra venner og influencere hvor mye de elsker å handle brukt, men selv aldri funnet noen skatter? La oss hjelpe deg!
Det kan være overveldende å handle brukt, og å gjøre det på nett kan være enda vanskeligere. For hvor skal du begynne? Hva skal du se etter? Hvordan navigere den store bruktbutikken kalt Internettet?
Vi har tidligere skrevet om hvor du kan kjøpe vintage og brukt på nett, men det er mer enn bare å vite hvor du skal finne gullet. Det handler om hvordan du skal få kloa i det.
Er du vant til å handle i vanlige butikker må det en liten endring av tankegangen til for å beherske vintageshopping på nett.
1. Vær tålmodig
Dette er kanskje det kjedeligste, men viktigste rådet. Å finne noe bra tar tid når man handler brukt, men føles desto bedre når du først gjør det.
– Et godt generelt tips er å legge inn litt betenkningstid før man kjøper noe, også brukte ting. Da har du tid til å kjenne etter om dette er et plagg du vil ha langt frem i tid, og unngå at du kjøper noe på impuls som man angrer på i ettertid, forteller modell Ada Martini Strøm, som er aktuell med boken Green Glam om bærekraftig mote, til MinMote.
– Kos deg med prosessen! Se på det som en skattejakt, og ha litt tålmodighet. Det er ikke alltid man finner noe, og da er det greit å vente i stedet for å kjøpe noe bare for å kjøpe noe.
2. Ikke døm bildene
Ofte er plaggene avbildet liggende flatt eller hengende på uflatterende kleshengere, og det kan være vanskelig å få et godt bilde av hvordan plagget faktisk vil se ut på. Her må forestillingsevnen trenes opp. La den kjolen du har sett på tre ganger få tvilen til gode!
3. Ikke bli opphengt i størrelser
Gamle størrelser har ikke tålt tidens tann. Har du prøvd å kjøpe vintage Levi’s 501 har du nok opplevd at din vanlige størrelse ikke passer i det hele tatt. Ofte vil selgere legge ut mål av plaggene, og det er disse du må forholde deg til. Mål et plagg du har allerede og som sitter godt, og bruk det som sammenligningsgrunnlag for å sikre deg at din nye skatt sitter som et skudd.
– Når man skal begi seg ut på jakten etter den perfekte Levis 501, er det viktig å være bevisst at 501 ikke er én passform. I tillegg var de gode, gamle 501-ene (de man ønsker seg om man handler vintage) shrink-to-fit, som Levi's kaller det. Man kjøpte buksen cirka to størrelser for stor, og så krympet man den ned til riktig størrelse. I denne prosessen og deretter bruk, ender man med jeans som sitter ganske forskjellig avhengig av kroppen den ble gått inn med, forklarer Ole Eivind Siggerud, innkjøper hos Livid, til MinMote.
– Tommelfingerregel: Gå opp to størrelser i vintage 501. Bruker du 28, se etter 30, sier Siggerud.
4. Vær konkret i søket ditt
– Ha et mål i sikte! Det er enklere å finne noe når du vet hva du ser etter, råder Ada Martini Strøm.
Vet du hva du leter etter, så konkretiser søket ditt deretter. Er det et spesifikt klesmerke du liker, en spesiell skomodell du ønsker å finne brukt, eller en veske du har ønsket deg en stund, kan det være lurt å søke etter disse. Sider som Finn, Tise og Ebay lar deg lagre søk sånn at du varsles på mail når det eventuelt blir lagt ut for salg.
5. Vær mer generell i søket ditt
Dersom det ikke er en spesiell veske eller kjole du leter etter, er det lurt å søke etter farger og materialer. Gode søk kan for eksempel være «black velvet», «pleated wool», «pink silk», «blue cashmere», «white crochet» eller «smocked cotton». Er du på utkikk etter et spesifikt materiale eller plagg, kan du søke etter «cashmere sweater», for eksempel.
6. Alt ligger ikke øverst
Det er bare å begynne å bla gjennom sidene. Når vi googler er vi vant med at man aldri blar til side 2. Den tankegangen er det bare å legge fra seg når man handler brukt på nett. Her skal hver bidige side gjennomgås.
7. Vær opptatt av materialer
Når du ikke kan ta og føle på plagget før du kjøper det kan det være vanskelig å klikke det med seg hjem. Når du handler brukt er det tryggest å se etter materialer som skinn, ull, shearling, lin, kasjmir, bomull og silke. Da er du garantert plagg av god kvalitet som du kan ha i mange år fremover.
– Det er en kjent sak at veldig mange av de store varemerkene produserte klær av høyere kvalitet før produksjonsmetodene ble effektivisert utover 90-tallet og konkurransen på pris tilspisset seg veldig ved fast fashions inntog, forklarer Siggerud hos Livid.
8. Se etter vintage-klassikerne
Trender er syklusbasert og du kan finne brukte skatter som fortsatt er trendy i dag når du handler brukt. Men det er også noen ting du alltid burde se etter brukt, og som ekspertene mener faktisk er best brukt:
– Denimjakker er et kroneksempel. Perfekt inngåtte vintagejeans og denimskjorter er en annen. Militærjakker er en sjanger for seg selv, og definitivt kulest vintage. Det samme gjelder mange ikoniske amerikanske plagg som vi her kjenner mest igjen fra film og TV: Varsity-jakker og gammel amerikansk workwear. Silkeskjorter er alltid deilig, og definitivt langt billigere å kjøpe brukt, sier Siggerud.
– Et godt utgangspunkt kan være å se etter «staple pieces», som er litt som baseplagg som man ser for seg å ha i garderoben sin i minst ti år frem i tid. Et eksempel på dette kan være støvler, som er fine vintageskatter å jakte etter, mener bærekraftsforfatter Ada Martini Strøm.
Lykke til!