Slik pynter de kongelige seg til dåp

Sukkertøyfarger, blonder og blomstrende hårpynt – slik kler prinsessene seg når barna skal få sitt navn.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Om kort tid skal Sveriges nye tronarving, prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary, døpes i Stockholm. Europas kongelige skal samles for å feire den lille prinsessen og på dåpsdagen er glamorøse og glitrende gallakjoler lagt vekk til fordel for feminine kjoler, kåper og hårbøyler.

- En kongelig dåp foregår vanligvis om formiddagen. Slik er det også da prinsesse Estelle skal døpes, og da tilsier kongelig etikette formiddagsantrekk for både vertskap og gjester - altså kort kjole eller drakt med hatt for damene, forklarer kongeekspert Kjell Arne Totland.

Store hårbøyler

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har døpt fire barn og Mary har blitt en mester i å kle seg til dåp. Hver gang har hun valgt blomstrete hårpynt.

VGs moteekspert og minMote-leder Sonia Hunaca Vold mener Mary har perfeksjonert sin dåpsstil.

- Mary er en stilsikker kvinne som mestrer å balansere det feminine og det elegante. Hun har virkelig funnet en stil som fungerer, særlig med den blomstrende hårpynten som går igjen hver gang, sier Vold.

Hatt eller hårpynt er et «mote-must» for prinsessene i dåp. I motsetning til Mary vakte kronprinsesse Mette-Marit en stor og dristig hodepryd fra irske Philip Treacy i dåpen til Ingrid Alexandra i 2004. Treacy er også favoritten til de britiske kongelige.

I danske prinsesse Isabellas dåp valgte den norske kronprinsessen en langt mindre prangende variant, med en rosa sløyfe i det blonde håret.

Uskyldshvitt

I samme dåp stilte både Mette-Marit og Victoria i helhvite antrekk, som også høster lovord fra moteekspert Vold.

- De strålte i virkelig begge og, og uskyldshvitt i dåp er en sikker vinner, sier hun.

Da belgiske prinsesse Mathilde og hennes prins Philippe døpte datteren Eleonore i 2008 var hele seansen som en sommerlig drøm – de fleste gjestene var kledd i hvitt i den strålende solen, mens Mathilde selv valgte en knelang blondekreasjon.

Tradisjonelt holder dessuten prinsessene varmen med kåper i matchende farge med kjolen, forklarer kongeekspert Totland.

- Mange av kvinnene bærer såkalte ensembler med kåpe og kjole i samme stoff, sier Totland.

Som mangeårig kongereporter har han fulgt de kongelige dåpene tett på og ser også fram til å kommentere prinsesse Estelles dåp på TV i morgen.

Sukkersøtt

Dåpen er kjent som barnas store dag og hvis de europeiske prinsessene ikke stiller i hvitt, velger de gjerne feminine pastellfarger.

Sukkertøyfarger som babyblått og lyserosa er klassiske gjengangere - for eksempel bar kronprinsesse Mette-Marit et helrosa antrekk i dåpen til prinsesse Märtha Louise og Ari Behns datter Leah Isadora i 2005.

Mette-Marit har ved flere anledninger vist at hun har en forkjærlighet for florlette stoffer i sukkertøyblått og –rosa, som hun dessuten gjorde stor suksess med i bryllupet til Victoria og Daniel.

Prinsesse Estelles dåp vil neppe være noe unntak, da en av vårens største trender allerede er pastellfarger, noe minMote-leder Sonia håper prinsessene har i bakhodet.

- Hvitt eller pasteller er ofte langt mer delikat enn skarpe farger og kontraster i en dåp. Det så vi for eksempel da Mette-Marit gikk for hvitt i dåpen til Ingrid Alexandra, mens både kronprinsesse Victoria og prinsesse Märtha Louise valgte skarpe farger, og var langt fra like elegante som vertinnen.

LES OGSÅ: Estelle skal bære Victorias dåpskjole

LES OGSÅ: Dette er Kate og Pippas London - her shoppersøstrene

LES OGSÅ: Mette-Marit på galle i ny kjole til 100.000 - se hennes Valentino-garderobe

Publisert: