Mona Grudt om årets bryllupstrender: - Alt er lov

Blonder, lekre detaljer og færre klesregler enn noensinne! «Ditt Bryllup»-sjef Mona Grudt snakker her om brudetrendene du må få med deg hvis du skal stå brud i år.

Bryllupstrendene varierer ikke like mye som det gjør i det hverdagslige motebildet, men det har skjedd mye de siste femten årene. I dag kan du bestemme alt selv.

Det kan Grudt, som i helgen er konferansier for den store, årlige brudemessen i Oslo, bekrefte.

– Jeg giftet meg første gangen i 1995 og andre gang i 2005, og på de årene skjedde det mye.

I de årene ble kjolene veldig minimalistisk i forhold til de vi så på 80-tallet, og man kunne tydelig se at kjolene ble mere klassiske, men også preget av mye chiffon. Og på 2000-tallet forsvant plutselig alt av detaljer, forteller Mona.

LES OGSÅ: Sarah Burton stemt fram som årets designer i 2011

Mer blonder og detaljer

I nyere tid har Kate Middleton satt tydelig preg på trendene med sitt kjolevalg da hun giftet seg med prins William.

– Nå kan vi igjen se blonder, steiner og påsydde perler. Det er tydelig at prinsebryllupet har hatt sitt å si. Det er jo slike hendelser som inspirerer designerne. Dette har ført til at trendene blir mere eksklusive med mye detaljer, sier hun, og legger til:

– Nå har du også muligheten til å skreddersy din egen kjole. I dag kan man faktisk kjøpe seg en enkel, klassisk kjole med prinsesseskjørt og deretter dekorere den med pynt etter ønske og behov. Du kan velge mellom alt fra dekorerte belter til bolero av fjær- dette utvalget blir bare større og større. Denne trenden gir deg en unik kjole uten å bruke altfor mye penger.

Bytt kjole etter seremonien

Når det kommer til valg av farge på kjolen er det fremdeles ulike nyanser av hvitt som gjelder, men om du velger å gå for en stroppløs eller en med lange ermer er opp til deg og hva du føler deg mest komfortabel i.

– Det er også flere og flere som velger seg to kjoler til bryllupsdagen. Flere bruder bytter da kjole etter seremonien, gjerne til noe kortere, forteller Grudt, og mener at bruden fremdeles bør gå for en hvit variant.

– Det er noe med det at bruden skal skille seg ut litt, og da er det greit å gå for en farge som ikke er å se blant gjestene.

Behold din egen stil

Den største fellen bruden kan gå i er å la en stylist ta full styring.

– Det er viktig at den som står for hår og sminke ikke får bestemme for mye.Det er mange bruder som ender opp med å føle seg veldig fremmed, og det er synd på en dag som i utgangspunktet er en veldig personlig dag.

Så det å si tydelig fra om hva man liker er viktig. I tillegg bør man ta seg god tid før man bestemmer seg og kanskje ta noen prøvetimer. Det hele koker ned til at man må kommunisere hva man liker, men våge og sminke seg litt ekstra.

Hva du velger å gjøre med håret er opp til deg og resten av antrekket ditt.

Mona Grudt er personlig svak for de lange, smale brudekjolene med havfrue-fassong, mye steiner og løst hår:

– Jeg ville gått for noe glamorøst med litt storby-preg, men med trendene i år kan man gjøre hva man vil!

LES OGSÅ: Hertuginne Catherine valgte gammel kjole til helgens bryllup

LES OGSÅ: Slik kopiere du Europas prinsesser

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?