- Galliano fikk som fortjent

Tidligere stjernedesigner John Galliano får ingen sympati hos norske designere og moteprofiler etter at han i går fikk sparken fra Christian Dior som følge av jødehets.

silje
Publisert:

- Man slipper ikke unna selv om man sitter i en luksusboble. Dette bør få konsekvenser, alt annet er skandale, sier designer og trendsynser Kjell Nordström til minMote.

Han mener designeren har et stort ansvar nettopp fordi han har en såpass sentral rolle innen bransjen.

- Galliano har et stort ansvar fordi han er en av verdens største kjendiser innen motebransjen og et forbilde for mange unge mennesker. Det er helt klart at et motehus som Christian Dior ikke kan stå inne for slike utspill, sier Nordström.

Galliano ble fredag arrestert for overfall og jødehets i Paris, etter å ha skulle plaget et par på en restaurant i Paris. I følge BBC skal designeren vært påvirket av alkohol da hendelsen inntraff. Galliano ble løslatt i påvente av tiltale og suspendert fra sin Dior-stilling, mens motebransjen reagerte med sjokk. I går fikk han sparken.

Kjendisstylist og programleder Jan Thomas la heller ikke skjul på sin mening på Twitter i går.

- Dior har sparket sin egen sjefsdesigner John Galliano. Hva skjer med folk? Som forbilde har man faktisk et ansvar, twitret programlederen.

Den kjente designeren Donatella Versace mener at det ikke er noen unnskylding for Gallianos oppførsel, mens Giorgio Armani mener at man ikke kan forvente noe annet fra «en eksentrisk mann som Galliano».

- Tragisk

Den populære designeren Fam Irvoll betegner det hele som «veldig tragisk».

-Galliano har fornyet Dior i en årrekke og er en fantastisk designer som jeg har stor respekt for.

Dog, rasistiske utspill eller hets mot personer eller rase er ikke under noen omstendigheter akseptabelt og dette tar jeg sterkt avstand fra. Jeg har full forståelse for at Dior ser seg nødt til å sparke Galliano, da de ikke ønsker å bli forbundet med denne type holdninger. Lurer på hvordan det kommer til å gå med hans eget merke, sier Fam til minMote.

Tabloidavisen The Sun offentliggjort i går en video der designeren hyller Hitler og slenger rasistiske bemerkninger til et fremmed par han skal ha møtt på den samme baren, der han skal ha plaget paret som satte frem anklager om jødehets mot designeren.

- Folk som deg skulle vært døde. Din mor og forfedre skulle alle vært gasset i hjel, sier Galliano i den oppsiktsvekkende videoen.

Petra Middelthon, som er moteredaktør i ELLE mener hendelsen er pinlig. Moteredaktøren er overrasket over at Galliano ikke har kommet med en beklagelse over uttalelsene.

- Det er forferdelig flaut og veldig pinlig, sier Middelthon til minMote.

Men moteredaktøren er usikker på hvilke følger det får videre.

- Det er klart det får følger, men hvor store er usikkert, sa Middelthon til minMote i går.

Galliano, som fire ganger har fått pris for beste britiske designer, sa mandag at han «ikke var en rasist.»

Galliano har også gått til et motsøksmål mot paret som har satt frem anklagene mot han.

- Kvalm over videoen

Oscarvinner Natalie Portman gikk i går ut med en pressemelding, der hun tar avstand fra John Gallianos handlinger og utsagn. Portmann er ansiktet til parfymen Miss Dior Cherie og for tiden å finne på reklameplakater over hele verden.

- Jeg er dypt sjokkert og kvalm over videoen med John Gallianos kommentarer som kom ut i dag, sier Natalie Portman. Som et menneske som er stolt over å være jødisk, vil jeg ikke bli assosiert med han på noen som helst måte, fortsetter skuespillerinnen som søndag tok hjem en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Black Swan».

Motehuset Dior har valgt å fortsette som planlagt med visningen under moteuken i Paris, for første gang uten Galliano på 15 år. Men ryktene om en erstatter er allerede mange, navn som Riccardo Tisco, Marc Jacobs og Phoebe Philo har blitt nevnt. Galliano har både jobbet som sjefsdesigner for Dior og under sitt eget merke og produserer seks Haute Couture og Ready to wear-kolleksjoner hvert år. Galliano har blant annet kledd opp kvinner som Frankrikes førstedame Carla Bruni og avdøde prinsesse Diana. Nicole Kidman, Rihanna og mange andre kjendiser har ofte vært å se i hans kreasjoner på rød løper.

Relevante saker videre:

Stjernedesigner fikk sparken

Rocka og feminint fra Aadnevik. Designeren viste under Oslo Fashion Week

- Nå skal det være høyvannsbukser! Se visningen til Whyred i Stockholm

Publisert:

Finn mer innhold om: