Finanskrisen ga inspirasjon til ny duft

minMote fikk et eksklusivt møte med de Nederlandske designerne Viktor & Rolf i Amsterdam. Duoen er tidligere kjent for sin eksentriske design, men også suksessduftene Flowerbomb og Antidote.

silje
Publisert:

minMote fikk et eksklusivt møte med de Nederlandske designerne Viktor & Rolf i Amsterdam. Duoen er tidligere kjent for sin eksentriske design, men også suksessduftene Flowerbomb og Antidote.

I en stille sidegate i Amsterdam ligger hovedkvarteret til designerduoen Viktor & Rolf. minMote møter de eksentriske designerne i huset fra 1600-tallet, der de både har atelier og hovedkontor. Viktor & Rolf har samme visjon, kler seg i samme type klær og avslutter hverandres setninger. Det er ingen tvil om at de omdiskuterte designerne er meget gode venner og i noen øyeblikk er de så like, at man skulle tro de var søsken eller kjærester. I moteverden er de kjent som et radarpar.

-Vi er gode venner. Begge er veldig kreative, men også forskjellige. Vi avslutter ofte hverandres setninger og arbeid. Kanskje er det nettopp derfor vi jobber så bra sammen, sier Viktor Horsting til minMote.

MinMote.no - Norges største moteside

Begynnelsen på eventyret

Men eventyret bak Viktor & Rolf, startet selvfølgelig lenge før vårt møte i Amsterdam. Viktor Horsting (40) and Rolf Snoeren (40) møttes under studietiden ved Arnhem Art Academy i Nederland og fant fort tonen. Etter studiene satte de nesen mot Paris og i 1993 startet de sitt eget merke, Viktor & Rolf.

Suksesshistorien

Siden den gang har det gått slag i slag for designerne. I 1998 hadde de sitt første undergrundsmoteshow, under Paris Fashion Week. I 2005 åpnet de sin første hovedbutikk i Milano og fikk en kontrakt med kosmetikkmerket L'Oréal for å utvikle sin egen duft,«Flowerbomb». I 2006 fulgte herreduften«Antidote» og et samarbeid med klesgiganten H&M, som åpnet dørene for et helt nytt marked for designerne hvis tidligere kolleksjoner kun har vært Prêt-a-Porter. Designerne har også vært tema for utstillinger både i Paris og London, som har satt fokus på merkets historie og design. Etter 16 år i bransjen nyter de nå en respektabel plass i bransjen.

Avantgarde design og tenkemåte

Viktor & Rolf er som sagt kjent for sine konspetbaserte ideer og spektakulære moteshow. I 2007 sendte de modellene nedover catwalken med egne lyskastere og musikk, til stor publikums store bekymring for modellenes sikkerhet. For deres aller første motevisning var de selv modeller og skiftet antrekk på scenen gjennom hele visningen. Videre har de vært foregangsmodeller med virtuelle visninger, som har vært tilgjengelig for alle.

-Vi bruker humor som element i hver eneste del av den kreative prosessen. Dette kommer til utrykk både i herre og damekolleksjonene våre, sier Rolf Snoeren til minMote.

I duoens design går det ofte igjen en tematikk med det karakteristiske seilet, logo, diamantformen og de store rosa sløyfene, som også er en gjenganger flasken til den tidlige duften Flowerbomb. På catwalken er det alltid en gjennomført tematikk og visningen har konsepter som «Black Hole», «Flowerbomb» og «Russian Doll.»

MinMote.no - Norges største moteside

Ingen drøm å designe klær for massene

I 2006 fulgte Viktor & Rolf i fotsporene til Karl Lagerfeld og Stella McCartney, da de inngikk et samarbeid med H&M, med kjærlighet som tema for kolleksjonen. Selv om det ikke var like stor kø og slossing om plaggene da kolleksjonen kom ut, var den svært populær blant fashionistas verden over. En av de mest populære plaggene var en hvit "brudekjole" som senere ble solgt på ebay for flere tusen kroner. I fjor inngikk duoen et samarbeid med Samsonite og i 2009 kom kolleksjonen«Happy Travel». Men samarbeidene gav tydeligvis ikke nok mersmak for de litt sære designerne.

- Vi har ingen planer om noen ny rimelig kolleksjon. Vi satser på vårt konsept og vår ide når det gjelder moten. Når det gjelder parfyme er det selvfølgelig en helt annen sak, sier Horsting. Med våre parfymer kan vi nå et mye bredere publikum enn med kolleksjonene våre. Når man skaper en duft blir den foreviget, den blir aldri borte. En trend eller en kolleksjon kan være glemt etter en sesong, men en god duft blir aldri glemt, presiserer Horsting.

MinMote.no - Norges største moteside

Ny duft

I disse dager er Designerduoen aktuell med enda en ny duft, Eau Mega, som kommer til Norge i oktober. Ifølge designerne ligger det en tosidighet i navnet.«Eau» betyr vann på fransk, mens «mega» referer til stort. Flakongen (flasken) er en blanding av et ultramoderne design og vintage parfymeflasker, med den karakteristiske "pumpen".

- Med Eau Mega ville vi skape en annerledes duft, med en helt spesiell flakong. En «megamizer» som er selve visjonen på vårt merke og vårt konsept. Vi ville bringen tankene tilbake til gamle dager, og den tiden da kvinner brukte mer tid på å påføre duften. Samtidig ville vi komme med et nyskapende design og la det gamle smelte sammen med det nye. Selve utløseren i flakongen er integrert i korken med seglet, noe som gir ideen om en pumpeflaske, sier en entusiastisk Snoeren.

- Vår inspirasjon til duften kom midt i finanskrisen. Vi tror krisen har tvunget mange designere til å bli enda mer kreative og være tro mot sitt eget merke for å oppnå suksess, sier en alvorlig Horsting.

MinMote.no - Norges største moteside

«Storytellers»

Designerduoen er ikke i tvil om at de som designere forteller en historie og at man tar andre med på en reise, enten det gjelder et moteshow eller en duft.

- Vi er historieforteller og hver duft har sin historie. En duft er som en reise, man kan dykke ned i historien til duften. Duften er del av et konsept, sier Snoeren.

- Hva inspirerte høstkolleksjonen for 2009/10?

-Vi var inspirert av statuer. Statuer varer lenge, de opplever ingen finans eller globale kriser. Statuene inspirerte de hvite ansiktene på modellene og de vakre draperingene i stoffene vi har brukt til høstkolleksjonen, sier Snoeren.

Men den siste kolleksjonen fikk en ganske lunken mottakelse i motebransjen. Mange mente at konseptet med statuene, og de hvite ansiktene modellene var malt i, overskygget selve kleskolleksjonen.

- Hva er neste steg på veien for Viktor & Rolf?

- Vi kommer til å forstsette og utvikle konseptbasert design og har mange spennende planer for merket fremmover. Planen er å åpne flere butikker rundt om i verden, sier Horsting.

- Har dere noen planer om å åpne butikk i Norge?

- Nei, det har vi ikke. Vi har ikke vært i Norge selv, men har hørt at det er helt nydelig, avslutter den dynamiske designerduoen til minMote.

Følg minMote på Twitter!

Publisert:

Finn mer innhold om: