Flid-jentene: Drømmer om å si opp jobben for tredje gang
Oda Stormoen og Kristin Vaag gikk fra fremmede til bestselgende medforfattere på to år. Nå satser de for fult på lidenskapen for å sy.
Det hele startet da Oda Stormoen (26) skled inn i DM-en til Kristin Vaag (31), etter sistnevntes deltagelse i TV-serien «Symesterskapet» på NRK. Etter et halvt år med meldinger og sytips frem og tilbake, avtalte de å møtes. Vaag trappet opp uten å vite om Stormoen egentlig var en gammel mann med skumle hensikter, og om dette ville føre til «hovedrollen» i en true crime-dokumentar. Det gjorde det heldigvis ikke, og det første møtet var starten på Flid-eventyret, som nå har ført til bokdebut.
Rett inn på bestselgerlista
MinMote møter jentene en sur og kald høstmorgen på Gyldendalhuset. Det første som slår oss er at de matcher hverandre i både klær og blidhet. De ser litt malplasserte ut blant mutte og formelle ansatte som stadig titter på klokken der de står i kø for dagens første kaffekopp.
Duoen er akkurat så glad som man ser for seg at to suksessfulle debutforfattere er. De snakker nesten i kor og fullfører til stadighet hverandres setninger. De oppfører seg som om de har kjent hverandre hele livet, til tross for at de kun møttes for to år siden.
Både Vaag og Stormoen ler når vi påpeker at de er kledd i fargekoordinerte antrekk. Det er fort sånt som skjer når man er mye sammen, forklarer jentene som driver merkevaren og nettbutikken Flid sammen. Der selger de symønster til alt fra kjoler til halsvarmere.
– Vi snakket om det her om dagen, altså dette startet med Flid, men vi er jo også blitt veldig gode venner. Det er jo Kristin jeg snakker mest med, forteller Stormoen og titter bort på makkeren.
Det har vært noe hektiske dager det siste året etter at de bestemte seg for å gi ut bok på halvparten av normert tid. Ikke bare fikk de det til, de har også hatt strålende suksess.
– Det er så stas! Begge hadde bursdag nå i høst og snakket om hva vi ønsket oss. Nja, bestselgerliste da, sa Kristin, og det var jo det som sto øverst på min liste også. Så vi ble enig om at begge ønsket hardt nok, så gikk det muligens i oppfyllelse.
Og det gjorde det, etter måneder med intens jobbing.
– Vi ble kontakt av Gyldendal i januar, men de ville gi ut boken til våren eller høsten neste år, forteller Vaag,
– Vi bare nei, nei, nei! Vi ville gi ut boken til jul, skyter Stormoen ivrig inn mens hun vifter med pekefingeren.
– Jeg husker veldig godt at vi jobbet iherdig med mønstrene, og endelig hadde fått sendt inn alt sammen og senket skuldrene. Så slo det oss at nå må vi jo sy alle de plaggene. Fotografen var booket inn om to uker og vi trengte minst 44 plagg. Så da ble det til at vi måtte sy to plagg om dagen i en periode, forteller de og himler litt med øynene av seg selv.
Men det er litt sånn begge to er, spontane og ivrige når det først gjelder. Det er sånn de endte opp med å starte et AS sammen like etter å ha møtt hverandre for første gang.
– Det har jo gått veldig bra for vår del, men jeg vet ikke om det er noe jeg vil anbefale alle, fastslår Vaag.
Det kommer fort frem at Vaag alltid har drømt om å skrive bok, så da hun fikk kombinere bokdrømmen med søm ble det viktig å lage den boken hun og Stormoen har savnet selv.
– Jeg har mange sybøker hjemme, men det er ingen jeg har tatt frem igjen og igjen.
– Vi ville lage en bok som kan bli en fast følgesvenn på sybordet. Som kan være med på hele reisen fra nybegynner til viderekommen. Derfor skrev vi omfattende om teknikker og stoffer. Slik at boken kunne bli et oppslagsverk, og det føler jeg at vi har klart, i all ydmykhet, sier Oda til latter fra Kristin.
– Hvorfor valgte dere å lage en bok som fokuserte på basisgarderoben?
– Man syr veldig mange pynte-plagg til spesielle anledninger, men så syr man lite basisplagg selv om det er det man bruker mest. Man blir jo så glad i de plaggene man syr selv, så hvorfor ikke sy basis garderoben?, begrunner Vaag.
Det er egentlig ingenting som tilsier at Oda Stormoen og Kristin Vaag skulle gitt ut en bok om søm, da det bare er i overkant av fire år siden de fant sygleden selv. På veien har de lært mye av å prøve og feile, selv i dag går de på noen smeller når de syr. Når de bli bedt om sitt beste tips til en nybegynner, er svaret at det bare er å hive seg ut i.
– Ikke bruk så lang tid på å sy puter eller sånn andre ting. Sy noe du har lyst på, så får du den mestringsfølelsen jeg fikk av den første kjolen jeg lagde, sier Vaag.
Det kan være lett å bli overveldet når man starter et syprosjekt, og det er vel ikke helt fremmed at det kommer noen fargerike gloser når man er fersk bak symaskinen. Skal man tro damene bak Flid så er ikke det noen som gir seg med det første heller.
– Jeg har døpt meg selv sinna-syeren, så det raseriet kjenner jeg til, forteller Stormoen.
Ifølge Vaag er det bare en ting som gjelder når man går på en smell og gjør samme feil igjen, og igjen.
– Hvis det virkelig bygger seg opp er det eneste som hjelper å bare legge det fra seg og komme tilbake etter en time eller en dag med nytt mot.
– Må dere fortsatt ta sinna-pauser den dag i dag?
– HELT KLART, sier de i kor.
– Men man blir jo så fornøyd når man har gjort det, da glemmer man også den sinna perioden der det ikke gikk, forteller Vaag.
– Det er litt sånn som barnefødsel på flere måter, man glemmer liksom alt etterpå, humrer Stormoen.
Drømmer om å si opp jobben for tredje gang
Første gangen Vaag sa opp jobben var for å være med på «Symesterskapet» i 2019. Andre gangen var før sommeren når arbeidet med boken, driften av Flid og fulltidsjobb ble for mye. Løsning ble, som tidligere, å si opp. Denne gangen tok Vaag på seg en deltidsjobb i Fjong, en utleietjeneste for klær. Resten av tiden går til å satse på Flid.
– Jeg har sagt opp jobben to ganger nå for drømmen. Man oppnår jo ingenting hvis man ikke satser, så man må jo bare prøve, sier Vaag bestemt.
For de to ferske forfatterne det som de vil blir det ikke siste gang Vaag leverer en oppsigelse. Nå venter workshops, lansering av nye oppskrifter på Flid sin nettside og muligens et verdensherredømme (på sømfronten altså).
– En stor drøm for oss er å slå an utenfor Norge, det hadde vært veldig gøy. skandinavisk mote er jo litt eksotisk i andre land. Vi vil tilby og spre skandinavisk design som symønstre.
– Men drømmen i første omgang er jo å tjene nok til at vi kan leve av det, sier Vaag og ler.
– Og at Kristin kan slutte i jobben en tredje og siste gang, supplerer Stormoen.
– Det er drømmen, avslutter de med et smil.