Sjekk Susanne Sundførs stilforvandling

FORANDRET: Mye har skjedd siden Susanne Sundfør debuterte som artist i 2006, og både musikk - og klesstilen hennes har utviklet seg. Bildet til venstre er fra 2007, og viser en spirende artist med en uskyldig look, mens bildet til høyre ble tatt i fjor. Her er stilen betraktelig mer særegen og gjennomført.
FORANDRET: Mye har skjedd siden Susanne Sundfør debuterte som artist i 2006, og både musikk - og klesstilen hennes har utviklet seg. Bildet til venstre er fra 2007, og viser en spirende artist med en uskyldig look, mens bildet til høyre ble tatt i fjor. Her er stilen betraktelig mer særegen og gjennomført.Foto: Hallgeir Vågenes/VG / Warner Music

Plateaktuelle Susanne Sundfør (28) har gjennomgått en enorm stilforandring siden karrieren startet. – Hun har absolutt utviklet seg i riktig retning, mener ekspert.

Den 28 år gamle artisten og låtskriveren fra Haugesund har i løpet av karrieren utviklet sitt musikalske uttrykk fra å være en blanding av jazz og klassisk, med elementer av elektronika, til kontemporær elektropop, med en mørk atmosfære.

Fra Susanne Sundfør mottok Spellemannsprisen i kategorien «årets kvinnelig artist» i 2007 og frem til i dag har stilen hennes forandret seg drastisk, i takt med det musikalske uttrykket.

I 2010 trakk Sundfør seg fra Spelemann-nominajson i den samme kategorien, fordi hun var kritisk til at kvinnelige og mannlige artister vurderes hver for seg.

–Får frem det beste i seg selv

EDGY: Susanne Sundførs stil har forandret seg i takt med musikken. Dette er promobildet til hennes nyeste album. Foto: WARNER MUSIC
EDGY: Susanne Sundførs stil har forandret seg i takt med musikken. Dette er promobildet til hennes nyeste album. Foto: WARNER MUSIC

Nå er hun aktuell med ny plate, som allerede er kritikerrost både nasjonalt og internasjonalt, og torsdag denne uken ble det kjent at hun spiller på Roskilde-festivalen i sommer.

Etter det MinMote kjenner til har ikke Sundfør fått hjelp av stylist, og kjendisstylist Line Langmo (33) er imponert over hva artisten har fått til på egen hånd.

– Jeg synes hun har hatt en veldig fin stilforandring. Jeg har alltid syntes at hun har vært flott, men hun har et mer artistisk uttrykk nå. Hun har havnet et sted hvor hun får frem det beste i seg selv, sier hun til MinMote.

Saken fortsetter under bildet.

ANONYMT: Under en konsert på by:Larm i Trondheim i 2007 var Sundfør kledd i baggy jeans og noe som ligner en stor herregenser med glidelås i halsen.
ANONYMT: Under en konsert på by:Larm i Trondheim i 2007 var Sundfør kledd i baggy jeans og noe som ligner en stor herregenser med glidelås i halsen.Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

Langmo trekker frem det lange, flotte håret med den tunge luggen og den duse, men samtidig rocka sminken som positive forandringer.

– Hun ser nesten ut som en annen person, samtidig som hun har klart å bevare seg selv. På dette bildet ser det ut som hun ikke har tenkt seg om, og bare slengt på seg noe hun fant. Du skjønner at hun er ganske ny i bransjen, for de fleste artister ønsker å fremheve seg litt, sier hun, og henviser til antrekket på bildet fra by:Larm i 2007. (Se bildet over!)

BRILLEFIN: Dette bildet er tatt i forbindelse med Bergensfest i 2007.
BRILLEFIN: Dette bildet er tatt i forbindelse med Bergensfest i 2007.Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Fra anonym til motebevisst

Stylisten er ikke i tvil om at artister formidler noe gjennom hva de har på deg når de står på scenen, selv om det er stemmen og musikken som er hovedtyngden.

– Susanne har jo en fantastisk stemme, men stilmessig var hun ganske anonym før. Nå synes jeg hun er flink, og det virker som utseende betyr mer for henne, mener Langmo.

Det er særlig looken Sundfør har på bildet i toppen av saken, med gulljakken, den tunge luggen og de sotede øynene med bronsetoner som stylisten lar seg imponere av.

– Jeg henger meg litt opp i det bildet. Det er helt magisk; hår, make-up og fargetonene. Hun kler de duse overgangene mye bedre enn den markante, svarte sminken, mener Langlo.

– Musikken i seg selv er ikke nok

Moteviter Silje Killi Skar mener at det i dagens samfunn – der sosiale medier, bilder og film er så viktig – ikke lenger er nok å bare lage god musikk. Artistene må også å ha et interessant visuelt uttrykk.

– Susanne Sundfør har åpenbart hatt en stilutvikling gjennom sine år som artist. Fra å kjøre en anonym nærmest «ikke»-stil på scenen har hun fått et tydeligere image i sin rolle som sangstjernen Susanne Sundfør. Samtidig kan også tidstypiske trender gjennom de siste 10 årene ses igjen i antrekkene, sier hun til MinMote, og fortsetter:

– Generelt sett kan jo en slik stilutvikling komme av at en blir eldre og lander på hva man liker og trives i – og kanskje tør å synes mer. Men når det kommer til musikeren Susanne Sundfør kan det være at hun også er tryggere i sin artistidentitet, som omfatter image like mye som det musikalske.

Ifølge Skår går det litt mystiske imaget til Sundfør godt sammen med musikken – samtidig som hun kanskje oppfattes som mystisk rent stilmessig fordi hun sjeldent gjør intervjuer og ikke ønsker å uttale seg om akkurat dette aspektet.

– Vi overlates til å tolke på egen hånd og i det blir hun enda mer spennende sett utover det musikalske, sier moteviteren.

Sundfør og hennes manager i Warner Music, Charlotte Elisabeth Öqvis, ønsker ikke å kommentere saken.

EYELINER: I 2012 hadde Susanne rødlig hår og gjerne markant øyesminke.
EYELINER: I 2012 hadde Susanne rødlig hår og gjerne markant øyesminke.Foto: Mattis Sandblad / VG

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?