Eventyrbruden som kaster skygge over Charlene

Hun skal ha hatet hvert eneste minutt av bryllupsdagen sin, men for resten av verden ble Grace Kelly selve definisjonen på prinsessedrømmen.

Camilla Bjørn
Publisert:

Eventyrbryllupet til Grace og fyst Rainier tilbake i 1956 vil henge over prins Albert og Charlene Wittstock som et spøkelse når de gifter seg 2. juli.

Kanskje det er nettopp derfor Albert og hans kommende kone har lagt mye arbeid i å planlegge en bryllupsdag vesentlig forskjellig?

Den da 27-år gamle Grace og fyrsten ble offisielt gift 18. april i en enkel borgelig seremoni.

Grace Kelly

Moteikon Kelly var iført en nett dusrosa kjoledrakt og ”kun” 80 av parets nærmeste var tilstedet. Dagen etter giftet de seg igjen i en overdådig katolsk seremoni i Monacos katedral.

Blant de 600 inviterte gjestene var Cary Grant, David,Gloria Swanson, Ava Gardner, Aristotle Onassis og Conrad Hilton. Det hele ble filmet og vist verden rundt som en overdådig kjærlighetsfilm i beste Hollywood-stil, dette ettersom skuespillerinnen fortsatt hadde syv år igjen av sin kontrakt med filmselskapet MGM. For at resten av kontrakten skulle kunne annulleres og Grace stå fritt til å være prinsesse på heltid, ble løsningen at filmselskapet fikk filme bryllupet til distribusjon verden rundt.

Kate sin kjole ble hyllet - Den minte om Grace sin.

Hatet bryllupet

Biografier om prinsesse Grace har i ettertid fortalt at hun hatet hvert eneste minutt av bryllupsdagen. Spesielt tanken på at hun ble tvunget til å dele det private øyeblikket med hele verden - samt de sterke lampene som ble montert over alt i katedralen.

Likevel var ikke misnøyen å merke på Grace.Hun var iført en nett men storslagen og konservativ kjole med blondeoverdel, trange ermer, miniliv og stort skjørtefall, laget av Helen Rose, en syerske og designer ved MGM.

Kjolen var faktisk en gave fra MGM og blant andre fine detaljer er sløret som var dekket med applikerte turtelduer og tusenvis av perler. I hendene bar Grace en liten bibel og en brudebukett av liljekonvaller.

Kellys forlover, søsteren Peggy og de seks brudesbarna (fire jenter og to gutter) var iført gule organdy-kledninger. Rainier hadde designet sin Napoleon-inspirerte drakt selv.

Kellys bryllupslook har aldri gått av moten. Stadig henter kvinner inspirasjon i Kellys klassiske, rene og tidløse stil.

Deriblant hertuginnen av Cambridge, Catherine, som bar en tydelig Kelly-inspirert brudekjole signert Sarah Burton da hun giftet seg med prins William 29. april.

Etter vielsen i 1956 arrangerte bryllupet en stor hagemottakelse for Monacos finere innbyggere, før de la ut på bryllupsreise, et cruise langs kysten av Frankrike Spania og Korsika.

Relaterte saker videre:

Flere fantastiske kongelige brudekjoler. Se de her.

Bli inspirert av stilen. Slik kopiere du Europas prinsesser

Spareprinsessen Kate. Slik gjør hun det!

Sommerfrisk på jobb i Ghana. Kronprinsesse Mette- Marit i sommerens største trend

Publisert: