Met-gallaen: De mest ikoniske antrekkene

VERSACE: Madonna, designer Donatella Versace og artist Cher på Met-gallaen i 1997. Det året var ballet til ære for Donatellas bror, Gianni Versace, som ble drept samme år.
VERSACE: Madonna, designer Donatella Versace og artist Cher på Met-gallaen i 1997. Det året var ballet til ære for Donatellas bror, Gianni Versace, som ble drept samme år. AP

Met-gallaen betyr glitter, glam og verdens største stjerner. Her er antrekkene vi aldri glemmer.

Veldedighetsfesten Met-gallaen markerer åpningen av årets moteutstilling ved The Metropolitan Museum of Art (Met) i New York. Hvert år ankommer celebre gjester The Met, iført stadig mer ekstravagante antrekk, i tråd med utstillingens tema – ofte kledd opp av sine favorittdesignere. Slik har det vært siden 1973, da motehuset Balenciaga var temaet.

Vi har fortsatt fjorårets galla ferskt i minne, da norske Renate Reinsve strålte på den røde løperen iført et antrekk fra Louis Vuitton. Vi glemmer heller ikke at Kim Kardashian dukket opp i verdens dyreste kjole.

I år spekulerer flere medier rundt hvorvidt Kardashian-familien i det hele tatt er invitert, men ifølge Page Six er i alle fall Kim bekreftet på invitasjonslisten.

Den ekstravagante gallaen vil holde sted natt til tirsdag norsk tid, og MinMote gleder seg stort til å se hvilke elleville antrekk som vil være å se på verdens største kjendiser.

Første gang festen ble avholdt, var i 1948 med New Yorks elite til stede. Siden den gang har gallaen, som samler inn penger til kostymeavdelingen ved The Met, blitt en prestisjetung og stjernespekket motefest.

Det anses som en ære å bli invitert til gallaen, og kjendisene som deltar på festen bruker lang tid på å planlegge antrekk. Det er nemlig slik at det hvert år er tilnyttet et tema til Met-gallaen.

Tidligere temaer har blant annet vært «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination» og «Camp». I år er det «Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty» som står for tur, og vi forventer store mengder Chanel og muligens noen hvite hestehaler.

VOGUE: Anna Wintour, redaktør i amerikanske Vogue har i 25 år vært med på å arrangere Met-gallaen. Her i vakker Chanel-kjole i 2018.
VOGUE: Anna Wintour, redaktør i amerikanske Vogue har i 25 år vært med på å arrangere Met-gallaen. Her i vakker Chanel-kjole i 2018. AP

Etter flere tiår med galla nok av moteøyeblikk å se tilbake på. Her er 20 av dem – fra 1981 til 2019:

Bianca Jagger i 1981

1981: Bianca Jagger på Met-gallaen i 1981, da var temaet «The 18th Century Woman».
1981: Bianca Jagger på Met-gallaen i 1981, da var temaet «The 18th Century Woman». Ron Galella, Ltd./WireImage

Naomi Campbell i 1995

GLITTER: Modell Naomi Campbell i 1995. Temaet var «Haute Couture».
GLITTER: Modell Naomi Campbell i 1995. Temaet var «Haute Couture». Getty Images

Prinsesse Diana i 1996

DIOR: Prinsesse Diana iført Dior i 1996. Christian Dior var årets tema.
DIOR: Prinsesse Diana iført Dior i 1996. Christian Dior var årets tema. Reuters

Madonna i 1997

STJERNER: Madonna i 1997. Årets galla var en hyllest til Gianni Versace som ble drept samme år.
STJERNER: Madonna i 1997. Årets galla var en hyllest til Gianni Versace som ble drept samme år. Reuters

Hugh Grant og Elizabeth Hurley i 1997

PAR: Skuespillerparet Hugh Grant og Elizabeth Hurley i 1997.
PAR: Skuespillerparet Hugh Grant og Elizabeth Hurley i 1997.Reuters

Liv Tyler og Stella McCartney i 1999

ROCK: Temaet for gallaen i 1999 var «Rock Style». Skuespiller Liv Tyler og designer Stella McCartney er døtre av rockelegendene Steven Tyler og Paul McCartney. Stella er iført Chloé-bukser.
ROCK: Temaet for gallaen i 1999 var «Rock Style». Skuespiller Liv Tyler og designer Stella McCartney er døtre av rockelegendene Steven Tyler og Paul McCartney. Stella er iført Chloé-bukser. Reuters

David Bowie og Iman i 2003

2003: David Bowie og kona Iman iført Calvin Klein i 2003.
2003: David Bowie og kona Iman iført Calvin Klein i 2003. REUTERS/Jeff Christensen

Karolina Kurkova i 2005

MODELL: Karolina Kurkovas kjole med påskriften «I Love You» i 2005 fikk mye oppmerksomhet. Temaet for gallaen var «The House of Chanel».
MODELL: Karolina Kurkovas kjole med påskriften «I Love You» i 2005 fikk mye oppmerksomhet. Temaet for gallaen var «The House of Chanel».AP

Kate Moss i 2009

MARC JACOBS: Modell Kate Moss iført Marc Jacobs i 2009. Her sammen med designeren.
MARC JACOBS: Modell Kate Moss iført Marc Jacobs i 2009. Her sammen med designeren. AP

Gwyneth Paltrow i 2012

PRADA: Gwyneth Paltrow iført Prada, under 2012-gallaen, som var til ære for italienske Schiaparelli og Prada.
PRADA: Gwyneth Paltrow iført Prada, under 2012-gallaen, som var til ære for italienske Schiaparelli og Prada. AP

Mary-Kate og Ashley Olsen i 2014

VINTAGE: Olsen-tvillingene i vintage Chanel i 2014. Søstrene har ved flere tilfeller valgt vintage på Met-gallaen, senest i 2019.
VINTAGE: Olsen-tvillingene i vintage Chanel i 2014. Søstrene har ved flere tilfeller valgt vintage på Met-gallaen, senest i 2019.AP

Blake Lively i 2014

GUCCI: Skuespiller Blake Lively i Gucci på 2014-gallaen. Her med mannen Ryan Reynolds.
GUCCI: Skuespiller Blake Lively i Gucci på 2014-gallaen. Her med mannen Ryan Reynolds. AP

Kim Kardashian West i 2015

KARDASHIAN: Kim Kardashian West og mannen Kanye West på Met-gallaen i 2015. Kim iført Roberto Cavalli.
KARDASHIAN: Kim Kardashian West og mannen Kanye West på Met-gallaen i 2015. Kim iført Roberto Cavalli. AP

Rihanna i 2015

IKONISK: Kjolen til Rihanna, signert Guo Pei, fra 2015 står igjen som et av de mest ikoniske Met-antrekkene. Temaet var «China: Through the Looking Glass».
IKONISK: Kjolen til Rihanna, signert Guo Pei, fra 2015 står igjen som et av de mest ikoniske Met-antrekkene. Temaet var «China: Through the Looking Glass». AP

Beyoncé i 2016

TEKNOLOGI: «Fashion in an Age of Technology» var tema i 2016, og Beyoncé kom i en lateks-kjole fra Givenchy.
TEKNOLOGI: «Fashion in an Age of Technology» var tema i 2016, og Beyoncé kom i en lateks-kjole fra Givenchy. Reuters

Sarah Jessica Parker i 2018

GULL: Temaet i 2018 var «Heavenly Bodies: Fashion and The Catholic Imagination» og skuespiller Sarah Jessica Parker kom iført et Dolce & Gabbana-antrekk og en skulpturell kreasjon på hodet.
GULL: Temaet i 2018 var «Heavenly Bodies: Fashion and The Catholic Imagination» og skuespiller Sarah Jessica Parker kom iført et Dolce & Gabbana-antrekk og en skulpturell kreasjon på hodet.Reuters

Céline Dion i 2019

GLAM: Céline Dion fikk kritikk for å ikke forstå temaet «Camp: Notes on Fashion» i 2019, men hennes Oscar de la Renta-antrekk var i det minste glamorøst.
GLAM: Céline Dion fikk kritikk for å ikke forstå temaet «Camp: Notes on Fashion» i 2019, men hennes Oscar de la Renta-antrekk var i det minste glamorøst. AFP

Billy Porter i 2019

ROS: Artist Billy Porter fikk masse ros for sin ekstravagante gull-kreasjon under gallaen i 2019. Christian Siriano sto for designet.
ROS: Artist Billy Porter fikk masse ros for sin ekstravagante gull-kreasjon under gallaen i 2019. Christian Siriano sto for designet. Reuters

Kylie og Kendall Jenner i 2019

FJÆR: Søstrene Kylie og Kendall Jenner iført Versace i 2019.
FJÆR: Søstrene Kylie og Kendall Jenner iført Versace i 2019. Mario Anzuoni/Reuters

Lady Gaga i 2019

SKIFTET: Lady Gaga er dronningen av den røde løperen. På Met-gallaen i 2019 hadde hun en rosa Brandon Maxwell-kjole, som i løpet av minutter ble endret til fire ulike antrekk.
SKIFTET: Lady Gaga er dronningen av den røde løperen. På Met-gallaen i 2019 hadde hun en rosa Brandon Maxwell-kjole, som i løpet av minutter ble endret til fire ulike antrekk. Doug Peters/PA

Renate Reinsve i 2022

NORSK STJERNE: Renate Reinsve strålte om kapp med stjernene i et antrekk fra Louis Vuitton.
NORSK STJERNE: Renate Reinsve strålte om kapp med stjernene i et antrekk fra Louis Vuitton.Mike Coppola / AFP

Kim Kardashian i 2022

IKONISK: Kim Kardashian kom kledd i det som omtales som verdens dyreste kjole: Marilyn Monroes ikoniske kjole, som hun brukte da hun sang «Happy birthday Mr. president» i 1962.
IKONISK: Kim Kardashian kom kledd i det som omtales som verdens dyreste kjole: Marilyn Monroes ikoniske kjole, som hun brukte da hun sang «Happy birthday Mr. president» i 1962.ANDREW KELLY / Reuters

Hvordan var din opplevelse i dag?