Norsk designer beskylder motehus for plagiat

KOPI? Den norske designeren Edda Gimnes (i rødt) mener Moschino har plagiert hennes design. Gimnes' viste sin kolleksjon til venstre i 2016. Moschino viste sin kolleksjon (til høyre) i forrige uke. Foto: Getty Images.

Da det italienske luksusmerket Moschino lanserte sin vårkolleksjon i Milano forrige uke fikk 27 år gamle Edda Gimnes fra Oslo hakeslepp.

Publisert:

Den unge norske designeren, som holder til London, har de siste årene blitt en av Norges fremste navn i moteverdenen.

Siden hun gikk ut fra prestisjeuniversitetet London College of Fashion i 2015 har hun allerede tre kolleksjoner på samvittigheten. Gimnes har havnet på New York Times’ talentliste, var semifinalist til prestisjetunge LVMHs pris til unge designere, og har kledd opp store navn som Gigi Hadid og Lady Gaga.

Da Vinderen-jenta viste frem sin egen vårkolleksjon i 2017 lastet hun blant annet opp følgende bilde på Instagram:

Klassiske skissestriper var overført til de fargesterke plaggene hun allerede har rukket å bli kjent for.

I november i fjor var Gimnes på besøk hos italienske Moschino på kontoret deres i New York. Der skal hun blant annet ha vist frem skissekolleksjonen sin.

NYHETER

Edda Gimnes er Norges designhåp

NORSK DESIGN: Slik så det ut da Edda Gimnes (i midten) viste sin kolleksjon i Berlin i 2016. Her kan man tydelig se hennes skrible-teknikk. Foto: Getty Images.

Overraskelsen var derfor stor da stjernedesigner Jeremy Scott i Moschino klinte til med denne kolleksjonen sist torsdag under moteuken i Milano:

Moschino

Moschino SS19. Foto: AFP

Moschino

Moschino SS19. Foto: AFP

Moschino

Moschino SS19. Foto: AFP

Moschino

Moschino SS19. Foto: AFP

– Våknet opp ekstremt skuffet

Vårkolleksjonen ble kjapt genierklært av blant motemagasinet Vogue og supermodell Bella Hadid.

Edda Gimnes var ikke like fornøyd:

– I dag våknet jeg opp ekstremt skuffet og til en full innboks med folk som kjenner til arbeidet mitt og så gårsdagens kolleksjon fra Moschino. Jeg forstår at vi er i en industri som får inspirasjon fra hverandre og som det ofte blir sagt, imitasjon er den største form for ros. Men det er nedslående å se, etter å ha møtt noen fra Moschino i New York i november i fjor, hvor jeg viste denne personen ALT arbeidet mitt og min originale skissebok og ideer. Da jeg så Moschino-showet i går ble jeg så lei meg og såret at noen har, for slik det ser ut for meg, har udiskutabelt brukt mine SS16- og SS17-kolleksjoner som inspirasjon uten å kreditere meg. Som en ung designer er man sårbar og de tror kanskje dette ikke vil bli lagt merke til. Men jeg vil sørge for at det ikke gjør det. Se på bildene fra gårsdagens show og bestemt selv, skriver hun på Instagram.

Innlegget har fått over 21 000 likes og 2700 kommentarer – de aller fleste støttende.

MinMote har vært i kontakt med Gimnes, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt. MinMote har også vært i kontakt med Moschino som er forelagt kritikken, men foreløpig ikke har kommentert saken.

Og i tusenvis av kommentarer på Instagram og Twitter fikk hun raskt støtte:

Etter hvert svarte til slutt Moschino-designer Jeremy Scott på posten til Gimnes. Han hevder blant annet at kolleksjonen er inspirert av tidligere Moschino-tegninger og også han eget skissearbeid.
– Jeg har lest posten din og vil forsikre deg om at du tar feil i dine anklager, skriver designeren og ønsker Gimnes lykke til videre.

Foto: Skjermdump

Flere plagiatbeskyldninger

Den unge, norske designerens plagiatbeskyldninger har også blitt omtalt i motenettstedet Fashionista, som peker på at det ikke er første gangen designeren blir beskyldt for å plagiere andre. Motenettstedet Melk og Honning omtalte saken først i Norge.

KOMETKARRIERE: Edda Gimnes fra Vinderen i Oslo har kledd opp superstjerner som Lady Gaga og Gigi Hadid. Foto: Mattis Sandblad

I 2013 ble han saksøkt av den grafiske designeren Jimbo Phillips etter at han brukte trykkene til Phillips i sin høstkolleksjon uten å be om lov først. I 2016 skjedde det samme. Den gang var det graffitiartisten Joseph Tierney, aka Rine, som til slutt saksøkte Moschino. I høstkolleksjonen dukket plutselig opp en av hans mes kjente grafitter. Heller ikke da hadde luksusmerket spurt om lov.

Instagram-fenomenet diet_prada, som hovedsakelig publiserer innlegg om beskyldninger om plagiat i motebransjen, har også lagt merke Moschinos likhetstrekk med kolleksjonene til Gimnes.

På Instagram-story har kontoen delt bilde hvor det står at «dette er et lavmål, til og med for dem»:

Foto: Skjermdump

– Påfallende likt

Seksjonssjef i Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret, Marie Rasmussen, sier det kan være en utfordring å bevise at rettighetene for designet tilhører Gimnes.

– Det finnes alltid folk som vil stjele og kopiere, men man står sterkere dersom det er registrert på forhånd, sier hun.

Peter Løchstøer, førsteamanuensis i klesdesign på Kunshøyskolen i Oslo, forteller at det ikke finnes patentordning på forskjellige uttrykk, så bransjen er for så vidt vant til det.

– Man aksepterer at ting kan ligne på overflaten, men dette var jo påfallende likt så jeg kan jo skjønne at Edda Gimnes reagerer.

– At Edda Gimnes hevder at hun har vært i kontakt med en sentral person i Moschino gjør det jo verre, for i stedet for å gjøre det på denne måten så kan man jo heller involvere eller rekrutter, legger han til.

Han poengterer at selv om det er mange likhetstrekk i uttrykket er det også noen forskjeller.

– De er forskjellig når det kommer til plaggtype og funksjonalitet. Så på den måten er det to helt forskjellige kolleksjoner, sier han.

Løchstøer håper det kan komme noe positivt ut av situasjonen for Gimnes.

– Hun har jo allerede nådd fram for det har jo skapt en storm og både norske og internasjonale medier har omtalt det.

– Jeg håper at hun kan benytte seg av situasjon og får mer oppmerksomhet rundt sitt design. Det virker som det er andre der ute som har løftet henne fram i lys av denne saken – sånn sett har det ført til noe.

Publisert: