Rimelig, elegant og tidløst: Tre ukjente vintagedesignere

KVALITETSPLAGG: Vintageklær har ofte rene materialer og skreddersøm. Noe som gjør at plaggene får en helt annen kvalitet. Foto: Getty Images
KVALITETSPLAGG: Vintageklær har ofte rene materialer og skreddersøm. Noe som gjør at plaggene får en helt annen kvalitet. Foto: Getty Images

Er du opptatt av vintageklær bør du holde øynene opp for disse tre designerne når du jakter nye vintageskatter.

For mange er kjøp av vintageklær også en måte å kjøpe designerklær til en billigere penge. Men hva om du kunne kjøpe klær til samme kvalitet som mer kjente merker, men som koster mindre?

Flere av designerne som var store i gamledager har for lengst stengt dørene, men klærne deres er fremdeles like ikoniske, i like god kvalitet og kan kjøpes til en langt billigere penge enn klær fra de motehusene som fortsatt er kjente i dag.

Les også:Fra omsydd luksus til norsk design: Mette-Marits 10 beste antrekk

Elsa Schiaparelli

KONKURRENT: Franske Elsa Schiaparelli var Coco Chanels største rival og konkurrent. Foto: NTB scanpix
KONKURRENT: Franske Elsa Schiaparelli var Coco Chanels største rival og konkurrent. Foto: NTB scanpix

Den i dag ganske ukjente Elsa Schiaparelli var på 30 og 40-tallet Coco Chanels store rival. Hun startet med strikketøy og en av hennes mest ikoniske design er strikkegenserne med det karakteristiske «trompe l’ oeil»-mønsteret. Mønsteret gir en grafisk illusjon av et hvitt tørkle knyttet rundt halsen.

Schiaparelli hadde ingen utdannelse innen design, men jobbet impulsivt og brukte ofte seg selv som modell og draperte klærne rett på kroppen. En av Schiaparellis største fans var filmdivaen Mae West.

Etter andre verdenskrigklarte ikke Schiaparelli å tilpasse seg det nye motebildet og la ned i 1954. Fordi de færreste har hørt om Elsa Schiaparelli i dag er det mulig å gjøre gode kupp på flere av plaggene hennes, som foreksempel silkeskjerf . Seneste på et loppmarked for to år siden fant jeg et Elsa Schiaparelli-silketørkle som jeg fikk kjøpe for bare 15 kroner.

Slik gjør du de saftigste kuppene på loppemarked

Lilli Ann

DEN GANG DA: Balenciaga skal ha hatt en stor innvirkning på designet hos Schulmann. Dette er et Balenciaga-antrekk dra 1954. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Balenciaga skal ha hatt en stor innvirkning på designet hos Schulmann. Dette er et Balenciaga-antrekk dra 1954. Foto: NTB scanpix

Merket ble startet i San Fransisco i 1933 og var oppkalt etter grunnlegger Adolph Schumanns kone. Bedriften flyttet etter andre verdenskrig hele virksomheten til Paris, der Schulmann blant annet ble venn med Balenciaga. Noen påstår at Balenciaga selv kom med designforslag til Schulmann som en vennetjeneste og at noen av kåpene og draktene derfor har et ekstra Balenciaga-preg over seg.

Selv om Lili Ann aldri var et haute couture-merke er kåpene av en fantastisk kvalitet, selv i dag. Blant mange vintageelskere er både kåpene og draktene samleobjekter. På 60-tallet hadde også merket en populær strikkekkolleksjon og en egen mods-kolleksjon.

Se søsteren til Kim Kardashian debutere som haute couture-modell

Merket hadde sin storhetstid på 50 og 60-tallet og de aller fineste kåpene kommer også fra den epoken. Adolph Schulman selv døde i 1985 og merket ble lagt ned i år 2000.

Jonathan Logan

Jonathan Logan var sjelden å se på catwalken, men desto oftere å se på unge jenter og voksne damer i USA fra slutten av 40-tallet og fram til 60 og 70-tallet. Plaggene var definitivt i kategorien «ready to wear», men i motsetning til noen av de mer outrerte designerne i samme epoke gikk Jonathan Logan for mer klassiske snitt, noe som gjør dem helt perfekte i dag.

Noen av de fineste og mest tidstypiske 50-tallskjolene med innsvinget midje, store skjørt og lag på lag med chiffon er ofte Jonathan Logan-kjoler. Kjolene er kjent for å være utrolig vellaget og i veldig god kvalitet.

Merket ble startet i 1944 i New York av David Schwartz. I begynnelsen var designeren for selskapet Dorris Varnum før Jeanne Carr tok over sent på 50-tallet. På 60-tallet var Jonathan Logan et av USAs aller største klesmerker og det var også det første merket for kvinneklær som ble børsnotert.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?