Slik fikk hun jobb i motebransjen: Norske Eva shopper for millioner årlig
Oslo-jenta Eva Wigert Næss (29) hjelper kunder fra hele verden med å fylle handlekurven med designerklær i London – men bak den glamorøse fasaden ligger knallhardt arbeid, lange dager og lite betaling.
Eva er først ut i MinMotes sommerserie, hvor vi skal møte seks kvinner som gjør karriere i motebransjen.
De tre siste årene har Wigert Næss tatt en mastergrad i London, og samtidig hatt drømmejobben til mange moteinteresserte jenter; salgssjef for Isabel Marant og «personal stylist» for luksusvarehuset Harvey Nichols.
Fra det glamorøse hovedkontoret i Knightsbridge hjelper hun kunder fra hele verden med å shoppe på nett og i butikk, sette sammen antrekk og holde dem oppdatert på hva som er nytt i butikkhyllene. Mellom slagene løper hun London rundt på høye hæler for å hente det kundene vil ha. Én ting har de som regel til felles: Pris er ikke noe problem.
- Jeg har ordre på alt fra 500 til 5000 pund (rundt 50.000 kroner) hver dag. Det er heller ikke uvanlig at kunder handler for opp mot hundre tusen på én dag. Folk vil gjerne ha flere fullstendige antrekk, med alt fra designersko til øredobber, sier Wigert, som også driver bloggen Wigertstil.com.
Er jobben så glamorøs som den høres ut som?
- Nei! Ja, jeg omgir meg med glamorøse kunder og klær og jobber på et fantastisk sted. Men sannheten er at jeg jobber beinhardt – arbeidsdagene blir gjerne 12 timer lange. Folk tror vi har assistenter som løper og henter klær, men for det meste gjør jeg grovarbeidet selv. Gjennom dagen blir jeg også avbrutt sirka hundre ganger av at telefonen ringer. Det er virkelig hardt arbeid – men jeg elsker det!
Hva vet ikke folk om jobben din?
- En av de viktigste oppgavene mine er å kartlegge kjøpsmønsteret til kundene mine – hva har de har kjøpt før, hva ønsker de å kjøpe, og hvilke merker og kolleksjoner jeg tror de vil like. Dette gjør jeg ved å bruke såkalte CRM-rapporter – en grundig analyse av kundenes behov.
Hvordan kler man seg i en slik jobb?
- Profesjonelt. Jeg anbefaler alle å sette seg inn sin arbeidsgivers retningslinjer. Selv går jeg aldri med korte skjørt, jeans eller plagg som viser hud på jobb. Samtidig prøver jeg å beholde min egen stil, og se eksklusiv ut. Når man kler opp kunder i Stella McCartney til mange titusener, er det ikke så gøy å stå der i et antrekk som ser billig ut.
Hvor mye shopper du selv?
- Ikke så mye som jeg kunne ønske! Når jeg jobbet i Norge kunne jeg planlegge en hel sesongs garderobe og kjøpe alt jeg hadde lyst på. Det har jeg verken tid eller råd til her.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag i London ut?
- Når jeg kommer på kontoret er som regel innboksen full av mail fra kunder, på grunn av tidsforskjellen. De må besvares. Så må jeg planlegge antrekk og forberede meg på kunder som kommer inn – alt fra å sette sammen antrekk til å ta bilder og sette sammen bildeserier med antrekk. I tillegg hender det vi tar imot «drop in»-kunder, som for eksempel MÅ finne en kjole til et bryllup de skal i veldig snart. Alt dette gjør jeg mens jeg mailer med andre kunder og telefonen ringer i et kjør. Hver dag unner jeg meg en lunsjpause i Hyde Park, hvor jeg kobler av med en bok og tenker på alt annet enn mote.
Hvordan er lønningene i London kontra Norge?
- Grunnen til at jeg flytter hjem til Norge nå er savnet etter venner og familie, men det er ingen hemmelighet at lønneningene her i London er lave. Pluss at det er svindyrt å bo her. Skal man jobbe innen mote i utlandet, må man belage seg på å jobbe veldig mye for veldig lite penger, i alle fall i begynnelsen. Nå er jeg på et nivå hvor man kan tjene gode penger, men å leve på den lønnen jeg har hatt de tre siste årene i 20 år til, hadde ikke gått. Begynnerlønnen i denne jobben er på rundt 180.000 kroner i året.
Hva er ditt råd til de som vil prøve seg i motebransjen i utlandet?
- Kom deg inn tidlig – det beste er å ta et internship i en bedrift du liker, og jobbe deg oppover. Ellers gjelder det å jobbe ekstremt hardt og ta til takke med lav lønn. Jeg vil også anbefale å skaffe en solid akademisk bakgrunn. Det holder ikke å være glad i å shoppe hvis du ikke kan tolke kjøpsmønster, lese CRM-rapporter og følge med på trendene. Å jobbe i denne bransjen er nok mer krevende enn folk flest tror.
Eva forlater snart jobben i London til fordel for jobben som sjef for PR-byrået Pressekontakterna i Norge.