Motebøkene og -filmene du kommer til å elske

Coco Chanel, gatemote og glamour på lerretet. Her er minMotes tips til en fasjonabel romjul.

Romjulen er tiden for kos og innehygge - for å innta sofaen med en god bok eller en god film på TV. Men hvem har sagt at det må være krim og tegneserier? Her er våre romjulsfavoritter - motebøkene du må lese og -filmene du må se!

«Coco før Chanel» bygger på biografien av Edmonde Charles-Roux, og forteller historien om den verdenskjente motedesigneren Coco Chanel - før Chanel. Her får vi et innblikk i Coco Chanels tidlige liv. Selveste Chanel spilles av franske Audrey Tautou kjent fra blant annet «Da Vinci-koden» og «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre».

❤ Alle selverklærte fashionistaer må se filmen om de fire venninnene i «Sex and the City». Sex, kjærlighet og relasjoner - i byen som aldri sover. Filmen starter der tv-serien sluttet, og vi følger Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha gjennom kjærlighet, karriere, vennskap og livet på Manhattan. Får du ikke nok kan du jo se toern også!

❤ Klassisk, tidløs og en inspirasjon for en samlet moteverden. Kultfilmen «Breakfast at Tiffany's» fra 1961 er basert på Truman Capotes populære roman. Ikoniske Audrey Hepburn spiller den bekymringsløse villstyringen Holly Golightly, som har blitt både en filmheltinne og et moteikon. I åpningsscenen av filmen bærer Hepburn den lille sorte signert Givenchy - kanskje det mest ikoniske filmplagget gjennom tidene.

«Blade Runner» fra 1982 er signert kultfilmregissør Ridley Scott, og er en futuristisk sci-fi-visjon av en annen verden. Satt i Los Angeles i 2019 med platinablondt hår, nagler og nettingstrømper har filmen inspirert moten i tiår, og den dystopiske punkstilen er adoptert av motehus og motedesignere som Alexander Wang, Balenciaga og Gucci. For å nevne noen.

❤ Alt du noensinne trenger å vite om mote, alt du lurte på og alt du ikke visste at du burde vite. Med sine nesten 500 sider er «Fashion» av Charlotte Seeling en skikkelig tungvekter. Det er ikke bare i fysisk forstand, for dette er også en omfattende og autoritativ kilde på sitt område, nemlig mote. Moteboken er dedikert til motens verden - fra den spede begynnelse og frem til i dag. Et must for alle fashionistaer!

❤ Boken «Mote - et filosofisk essay» av filosof Lars Fr. H. Svendsen høres kanskje ut som faglitteratur for de spesielt interesserte, men er verdt å lese også for deg som vil sette deg nærmere inn i begrepet mote. Svendsen gjør et dypdykk i motens verden, og ser blant annet nærmere på hvordan moten påvirker både politikk, kunst og filosofi og forholdet mellom mote, modernitet og identitet.

❤ Kombinasjonen mellom tidløshet, originalitet og stil kjennetegner et av verdens fremste motehus, Chanel. I «Chanel - Collections and Creations» av Danièle Bott åpner motehuset dørene til sine private arkiv fylt til randen av fantastiske klær, intrikat tilbehør og vakre modeller. Boken inkluderer ikke tidligere publiserte arkivfoto samt tegninger signert Chanels sjefdesigner Karl Lagerfeld.

❤ Tim Walker er en av vår tids mest interessante og innflytelsesrike fotografer. I boken «Tim Walker: Story Teller» får vi et unikt innblikk i hans magiske univers. Vakkert, annerledes og fortryllende.

❤ Bloggen TheSartorialist.com er en av verdens mest populære gatemoteblogger, signert fotograf og superblogger Scott Schuman. Med «The Sartorialist» er bloggen nå i bokform, som en slags antologi med Schumanns favorittbilder supplert med hans egne kommentarer. La deg inspirere av vakker, trendy og unik gatemote fra motemetropoler som New York, London og Paris, Stockholm, Moskva og Milano.

Hvilken motebok eller -film er din favoritt? Si din mening i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ: Dette ønsker minMote-redaksjonen seg til jul

LES OGSÅ: Disse julegavene vil menn ha

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?