Nordmenn strikker som aldri før

Urnorske strikkemønster som elg, kross og kringler er hottere enn noen gang, og skal helst være hjemmelaget. Men strikkedesignerne Arne & Carlos har en anbefalning til deg som skal strikke:  - Tenk enkelt!

Milda C. Melland
Publisert:

Urnorske strikkemønster som elg, kross og kringler er hottere enn noen gang, og skal helst være hjemmelaget. Men strikkedesignerne Arne & Carlos har en anbefalning til deg som skal strikke: - Tenk enkelt!

Når gradene kryper sakte men sikkert nedover, er det ingenting som er bedre enn å pakke seg inn i en stor ullgenser, et tykt ullskjerf og en varm lue. Ekstra deilig er det kanskje når du har gjort deg fortjent til det, ved å ha strikket plagget selv.

Enorme salgstall

Hittil i år har en av Norges største garnprodusenter Dale Garn solgt for nær 32,8 millioner til norske forhandlere. Det er like mye som de solgte for i hele fjor. Og foreløpig gjenstår de mest travle månedene.

- Vi kommer til å havne mye høyere enn i fjor. Nå er det ikke bare gamle bestemødre som strikker lengre, sier Espen Samsonsen, daglig leder i Dale Garn. Han tror at garnsalget vil stige enda mer i årene fremover, spesielt i Norden og USA.

- En ny form for luksus

Forrige uke kom designerduoen Arne & Carlos med en gjør-det-selv bok for folk som ønsker å dekorere hjemmet med selvstrikkede julekuler. Designerne har lang erfaring med strikk, og begynte å rendyrke strikkedesign for to år siden. Carlos påpeker at strikking er mer populært enn noen gang.

- Det å gjøre ting selv, er noe som ligger i tiden nå. Strikking er veldig trendy, det er et stort marked som vokser, sier Carlos Zachrison til minMote.

Han ser på finanskrisen som starten på selvdesignbølgen, og med stadig nye naturkatastrofer, tror han folk ønsker å hygge seg på en annerledes måte.

- Det er en annen form for luksus, en ny luksus, verdien av å gjøre noe selv. Folk ønsker å sitte hjemme og kose seg på en annen måte, være mer produktive. Det er vi overbevist om at vi kommer til å se mer av framover, sier designeren.

På tide å rydde i garderoben? Få gode tips her!

Tjukke pinner og tjukt garn

Det er i høst- og vintermånedene at garnbutikkene merker en økning i salget. Hos butikken «Nye Strikkedilla» på Oslo City er garnsalget i gang for fullt.

- Pågangen på garn er stor. Det går mest i tjukke pinner og tjukt garn, det er det som er i motebildet. Store skjerf, halser og luer, sier daglig leder Tove Aanstad til minMote.

De opplever at klientellet i butikken har blitt mye yngre.

- Det morsomme er at det er mange unge som kommer etter. Vi lærer de å legge opp, gir de råd og hjelp. De har kanskje ikke hatt strikking på skolen, så det er veldig gøy, sier Aanstad.

Har du fått med deg siste nytt? Nå kommer klær på boks!

Strikketips

Arne & Carlos laget «Julekuler – én oppskrift, 55 mønster» for å gjøre et dyrt og eksklusivt design mer tilgjengelig for folk. Og interessen er stor, forlaget har allerede startet å trykke opplag nummer to etter at 17 000 bøker ble produsert i første omgang, ifølge Carlos.

I tillegg har duoen designet mønster til luer, slik at folk kan strikke sine egne designerhodeplagg.

- Vi vil oppfordre folk til å tenke enkelt. Det er bare å legge viljen til, og ikke minst, ha tålmodighet, sier Carlos til alle strikkeyre.

Designeren påpeker at det er det norske, tradisjonelle som er inn akkurat nå. De bruker det som utgangspunkt, for så å legge sin egen vri på det, som for eksempel Marius-genseren med japanske Spaceinvaders på. Da gjenstår det bare å finne din egen vri!

Relevante saker videre:

På jakt etter et par nye sko? Her er 25 hotte skomodeller i høst!

- Menn bryr seg ikke om høye hæler. Er du enig?

Opptatt av neste sommers mote?Se visningen til Stella McCartney her!

Publisert:

Finn mer innhold om: