Julegaveshopping på nett:  Disse reglene må du kunne

Er du en god netthandler kan du både spare tid, penger og ikke minst stress  på ta julegaveshopingen over nettet. Her er fem regler du må kunne dersom du planlegger å handle årets julegaver på nett.

Nettshopping

NET-A-PORTER: Motesiden og nettbutikken Net-a-porter.com er en av flere trygge siden å ta juleshoppingen på. Foto: Skjermdump

Nettshopping

ASOS: På nettbutikken Asos.com kan du sikre deg lekre og rimlige julegaver, på en trygg måte. Foto: Skjermdump

De siste årene har e-handel blitt mer og mer integrert i nordmenns handlevaner, noe som har ført til at flere tar i bruk netthandel i forbindelse med julegaveshoppingen. Totalt 45 prosent av norske forbrukere mellom 18 og 79 år handlet varer på nettet i løpet av førjulsmånedene i fjor, viser tall fra en undersøkelse gjort av Tollpost Globe.

Isteden for å bruke timevis på å gå fra butikk til butikk i julerushet, hvorfor ikke lene seg tilbake i sofaen, og gjøre julegavehandelen ferdig på bare noen tastetrykk? Det er likevel noen forhåndsregler du må ta når du skal handle på nettet. Her er fem regler du må kunne for å bli en reser på nettshopping.

Usikker på hvilke nettbutikker du skal besøke?Her er de beste nettbutikkene for klær og sko!

1. Leveringstid. Hvor lang tid det tar før varen kommer hjem til deg varierer fra nettside til nettside. Hver enkelt side har informasjon om leveringstid, så dobbeltsjekk alltid hvor mange virkedager det vil ta før varen kommer - før du bestiller.

Tips! Man kan aldri stole 100 prosent på informasjonen som blir oppgitt om leveringstid, da dette ofte er omtrentlige beregninger. Et godt tips er å ta utgangspunkt i den beregnede leveringstiden og bestille varen slik at den kommer et par dager før du egentlig trenger den.

2. Fraktkostnader. Noen nettsider tilbyr gratis frakt uansett hvor mye du handler for, andre har visse grenser, mens noen tar betalt for frakt uansett. Sjekk alltid ut nettbutikkens grenser og undersøk nærmere dersom informasjonen skulle være utydelig. Husk også at fraktkostnadene varierer fra land til land, så skal du ha gaven sendt fra utlandet, sjekk hvor mye nettbutikken skal ha for å sende til Norge. Få ting er kjipere enn å betale dobbel pris av det varen kostet, bare fordi frakten var så dyr.

3. Merverdiavgift. Eller moms, som de fleste av oss kjenner det som, påløper generelt på 25 prosent på varer over 200 kroner (dette kan variere). Merverdiavgiften beregnes av summen på varens verdi, fraktkostnaden og eventuell toll og forsikring.

Skal du handle julegave til kjæresten på nett?Her er de ti beste nettbutikkene for menn!

4. Toll. Hvor mye man må betale i tollavgift blir avgjort av alt fra hvordan type

vare det er, hvor mye den koster og hvor den er produsert. Kjøper du klær fra utenlandske nettsider må du bergene å betale en tollavgift på litt over 10 %.

Les også:Kjøpe klær i utlandet? Tollregler du må kunne

5. Ekspedisjonsgebyr. Tjenester koster! Diverse fraktselskaper varen din kommer borti tar seg betalt for fortolling og ekspedisjon. Ekspedisjonsgebyret betaler du uansett om det skulle være toll på varen eller ikke.

Forsikre deg

Det er ekstra lett å bli blendet når man driver med netthandel. Mange av varene er billigere enn vi er vant med i butikk, og noen av dem er til og med satt ned ytterligere for å «lokke» oss i fellen. Det er lett å bli lurt til å tro at man gjør et kupp. Husk at du alltid må plusse på en rekke omkostninger på prisen du «forelsket» deg i.

For å unngå en «e-handel-smell» midt i julestria kan det være lurt å ta i bruk en såkalt importkalkulator, som hjelper deg å finne ut om du bør gå videre med netthandelen eller om en tur til butikken er mer lønnsom. Importkalkulatoren beregner sluttsummen for deg, minus ekspedisjonsgebyret.

Det er ikke bare klær og sko man får kjøpt på nett.Dette er de beste nettbutikkene for skjønnhet!

Den siste, og kanskje den viktigste, tingen en hver netthandler bør forsikre seg om, er at nettsiden er ekte. Det finnes en rekke useriøse forhandlere på markedet, som ser like ekte ut som de seriøse nettsidene.

Slik unngår du å bli lurt! Pass deg for disse nettbutikkene

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?