MinStil: Andreas Feet

SKREDDERMESTER: Andreas Feet (31)  beskriver stilen sin som klassisk britisk med en dråpe lekenhet.
SKREDDERMESTER: Andreas Feet (31) beskriver stilen sin som klassisk britisk med en dråpe lekenhet.Privat

Det er ett plagg syekspert Andreas Feet (31) ikke kan fordra - men han innrømmer å ha gjort unntak sammen med kjæresten.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Rune J’Atoche Pernille Rosenkilde og Well dressed dad.

Nå er det dommeren i NRK-programmet «Symesterskapet», skreddermester Andreas Feet, sin tur til å inspirere med sin stil. Og han er ingen hvem som helst når det kommer til skreddersøm. Feet har nemlig skreddersydd dresser til verdenstjerner som Elton John og Hugh Grant da han jobbet i en av verdens mest anerkjente skreddergater, Sawile Row i London. Nå driver han sitt eget merke hvor han syr skjorter.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Klassisk britisk med en dråpe lekenhet.

– Hva er «typisk Andreas» i garderoben din?

– Det må være bukser med høyt liv. Alle buksene mine har det, fra jeans til dressbukser.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Jeg har faktisk ikke kjøpt klær second hand enda, men jeg har nylig arvet en saueskinnsjakke som er helt genial.

Login • Instagram

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– En sommerversjon av den klassiske Baufort-jakken fra Barbour i olivengrønn. Den passer perfekt over en blazer både vår, sommer og høst.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Jeg er nok aller mest inspirert av Dieter Rams – kanskje den mest betydningsfulle industridesigneren i nyere tid, som utviklet de ti prinsippene for god design og står for utsagnet «Less, but better». Jeg forsøker å følge hans mantra i alt jeg gjør. Etter det tar jeg stilinspirasjon fra flere personligheter i London som til felles har en eller annen tilknytning til Savile Row, hvor jeg «vokste opp».

A post shared by Andreas Feet (@andreasfeet)

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Jeg er ekstremt opptatt av at det jeg kjøper, skal jeg bruke i mange år og helst livet ut. Jeg fokuserer også på å eie så få ting som mulig, også når det gjelder klær, i et forsøk på å holde en lav forbruksprofil.

Login • Instagram

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg syns å se et klart fokus på bærekraft som drives i forskjellige retninger; second hand og vintage, sy selv, reparasjon og på kvalitet og varighet. Selv om jeg fokuserer på de to siste, så mener jeg alt er viktig og riktig for å gjøre klesindustrien bedre.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Kanskje mest fordi jeg tilbyr det selv, men jeg er sykelig opptatt av den perfekte passformen på skjorter. Når jeg skal produsere en ny runde med ferdigsydde eller lage en målsøm-skjorte til meg selv, endrer jeg alltid på noen av målene. Det har tatt litt av, for parametrene forandrer seg hele tiden!

Login • Instagram

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Joggebukse – jeg sier som Karl Lagerfeld; «har man en joggebukse har man mistet kontroll over livet sitt». Må dog ærlig innrømme at Ingrid sydde meg en joggebukse for at vi skulle ha et matchende sett, men det er et unntak. Hettegenser er noe jeg aldri kommer til å bruke – hette generelt er helt meningsløst foruten på regnjakker.

Feet er kjæreste med syentusiast Ingrid Vik Lysne (29). Hun er tidligere deltager i «Symesterskapet» (2017), hvor Feet var dommer.

Login • Instagram

– Ditt aller beste motetips?

– Vide bukser, uansett om det er jeans eller annet. Det forbedrer en hver sine proporsjoner.

Login • Instagram

– Har du møtt noen fordommer på grunn av din interesse for klær?

– Ja, og det pleier å være at folk antar jeg er homofil. Ikke at det er noe galt i det, men det er jo en antagelse av hvem jeg er basert på hva jeg gjør. Det har også ført til noen morsomme situasjoner opp igjennom årene, uten å gå i detaljer.

A post shared by Andreas Feet (@andreasfeet)

– Hva bety klær og stil for deg?

– Jeg mener klær og stil spiller en sentral rolle i å vise vår identitet til andre, i det minste gi et førsteinntrykk. Selv om man ikke bryr seg om hvordan man går kledd, sier man noe om seg selv. Personlig bruker jeg klær til å fremheve forskjellige sider av meg. Som for eksempel når jeg går med dress føler jeg meg mer autoritær og alvorlig, uten at det skal være noe maktsykt over det.

A post shared by Andreas Feet (@andreasfeet)

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg har i de siste årene begynt å eksperimentere mer med hvordan jeg setter sammen antrekk, slik at jeg får flere kombinasjoner av de plaggene jeg allerede har. Det er ikke alltid like suksessrikt, men hvis man ikke prøver kommer man heller ikke videre.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?