Carmen (82) jobber fortsatt - har «evig liv» som modell

X-FAKTOR: Carmen Dell'Orefice vet fortsatt hvordan man skal te seg på en catwalk. Det hvite antrekket er fra haute couture-showet til Stephane Rolland, og den kamelfargede kjolen er fra en Norisol Ferrari-visning. Foto: NTB Scanpix/Getty Images/All Over Press

Carmen Dell’Orefice (82) er et levende bevis på at ikke alt har kort levetid i moteverdenen. Etter nesten 70 år i bransjen er hun fortsatt en ettertraktet modell, enten hun poserer på magasinforsider eller skrider ned catwalken.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

De fleste modeller kan bare drømme om en like lang karriere som amerikanske Dell’Orefice, som heller ikke viser noe tegn på at hun kommer til å pensjonere seg med det første. Seneste forrige uke dukket hun opp med sotede øyne og antydning til et smil på forsiden av Daily Mails YOU Magazine, mens hun forrige høst gikk to visninger under New York Fashion Week.

- Som ung modell hadde jeg ingen identitet. Jeg var en kameleon. Jeg hadde ingen personlighet, i stedet var jeg full av ensomhet og alvorlighet – altså ikke forsidepikemateriale. Jeg har hatt flere forsideoppdrag de siste 15 årene enn alle årene før det, sier modellen til Daily Mail.

Tidlig Vogue-debut

Flere tiår i motebransjen har gjort Dell'Orefice til en stilsikker kvinner. I dag kler hun seg som regel i enkle basisplagg; bluser, skjorter, drakter og kåper, helst i rene farger som sort, beige, hvitt og rødt. Huden er «peelet» så kraftig at hun aldri forlater huset uten solkrem, og er derfor myk som babyhud (den ekstreme behandlingen er ikke lenger lov, ifølge Dell'Orefice selv).

FARGERIK: Carmen ledet an avslutningen under Marimekko-visningen forrige høst. Foto: NTB Scanpix

Dell’Orefice ble oppdaget allerede som 13 åring, av en fotograf da hun gikk av bussen i hjembyen New York. To år og noen prøvebilder senere hadde hun blitt musen til Salvador Dali, og skrev etterhvert under på sin første modellkontrakt. Som 16-åring prydet hun sin første forside for det prestisjetunge motemagasinet. Siden har det blitt flere Vogue-forsider enn hun kan huske, samt en rekke Rolex-kampanjer og catwalk-show.

Lang levetid

Modellmamma i Team Models, Eivor Øvrebø, mener Carmen Dell'Orefice er et unikum av en modell.

- Det er svært, svært få som jobber så lenge som aktiv modell. Ikke bare fordi de ikke ønsker det selv, men fordi de har begrenset levetid i motebransjen. Noen ytterst få holder seg like flotte år etter år - Carmen er en av dem, sier Øvrebø, som fortsatt tror Dell'Orefice er et ettertraktet modellnavn om ti år.

- Det eneste spørsmålet er om helsa holder, ler hun.

FRONT ROW: Carmen Dell'Orefice har selvsagt et kjent navn i motebransjen, og får ofte sitte på første rad. Her på en visningen under New York Fashion Week i 2011. Foto: Getty Images/All Over Press

Kritisk til sex-fokus

Cara Delevingne, Karlie Kloss og Kate Upton – det mangler ikke på modelltalenter som sannsynligvis bare kan drømme om en karriere à la Carmen. I tillegg til å pryde magasinforsider og være undertøysmodell, har Orefice gått på catwalken for merker som John Galliano og Jean Paul Gaultier. Senest høsten 2012 dukket hun opp i en kamelfarget, drapert kjole på Norisol Ferrari-catwalken, og noen timer senere i et fargesprakende Marimekko-show.

Carmen mener at dagens unge modeller godt kunne holdt litt tilbake når det gjelder sex-appellen.

- Disse unge modellene blir lært opp til å gå på en spesiell måte – det handler bare om sex. Det er en mangel på finesse, og romantikken har forsvunnet. Hele greia er bare en vulgær beskrivelse av livet – det er så trist, sier den hvithårede modellen.

STILSIKKER: Når hun ikke er på jobb, har Carmen Dell'Orefice en klassisk stil. Fargene går i beige, hvitt, rødt og sort, og hun pynter gjerne opp med dramatiske smykker og sminke. Foto: Getty Images/All Over Press

Lurt av ektemannen

Romantikken har imidlertid vært til stede ved flere anledninger i Carmen Dell'Orefices liv. Tre ganger har hun vært gift, og med sin første ektemann Bill Miles fikk hun datteren Laura, som er 60 år gammel nå. I 1958 traff hun fotografen Richar Heimann, som forlot henne da hun bestemte seg for å pensjonere seg. Kort tid etter skilsmissen var hun tilbake på jobb.

Hennes lengste ekteskap varte i 11 år, med arkitekten Richard Kaplan. Hun var også sammen med finansmannen Bernie Madoff en stund - inntil han svindlet henne for alle sparepengene. Forholdet tok slutt i 2008.

- Jeg giftet meg aldri hvis jeg ikke var forelsket. Jeg er en håpløs romantiker. I dag har folk så mange krav - de vil ha det sånn og slik og bla bla bla. Det virker som om folk har en liste med krav, og de mister helt empatien, sier hun til Daily Mail.

DRAMATISK: Den 82 år gamle modellen vet godt hvordan man viser fram en kjole på catwalken. Her under en motevisning i Bryant Park i New York i 2005. Foto: Getty Images/All Over Press

Ingen fashionista

De siste årene har Carmens silkemyke hud, skyhøye kinnbein (som hun åpent innrømmer har fått gjennomgå av en plastkkirurg) og kritthvite hår blitt kjennemerket hennes. Personlig har hun aldri vært spesielt opptatt av dyre klær, sko og designervesker. Snarere tvert imot. På tross av at hun har et godt forhold til flere store designere, holder Carmen fast på at hun sjeldent bruker mye penger på klær. Passform er hun derimot mer opptatt av.

- Komfort er viktigst, deretter kommer prisen. Jeg har en del klær jeg har hatt siden 1945, som passer til alle anledninger. Jeg kler meg ikke i designerklær, bare ting som passer meg, sier hun til motenettstedet Styleite.com.

GAMMEL GLAMOUR: Carmen har rukket å gjøre mange spesielle jobber på sine nesten 70 år som modell. Bildet er fra et moteshow ombord i et fly, tatt på midten av 50-tallet. Foto: Getty Images/All Over Press
Publisert: