Tones «Idol»-stylist om jobben i motebransjen: - Like mye en livsstil som en jobb

HARDT ARBEID: Line Langmo elsker jobben som stylist, men tror ikke den passer for alle. Foto: Linelangmo.com

Line Langmo (32) ble nylig hentet inn til drømmejobben som Tone Damlis «Idol»-stylist, men anbefaler alle som vil følge i hennes karrierefotspor å tenke seg godt om før de satser alt på et yrke som stylist.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Når Tone Damli (26) dukker opp på TV-skjermen på «Idol» til høsten, er det ikke kledd i hva som helst. Antrekk og styling er planlagt av hennes nye «Idol»-stylist Line Langmo, som har lang fartstid fra bransjen.

Mens hun studerte økonomi, hjalp hun moren med å drive designerbutikken Carpe Diem i Oslo, og etter hvert tok Line over driften og gjorde alt fra å sta i kassen til å gjøre innkjøp. Etter ti år la hun ned butikken i 2011, for å satse fullt på en karriere som stylist.

- Uansett hvor klisjé det høres ut, så må man ha en lidenskap for mote – for dette er like mye en livsstil som en jobb, sier Line til MinMote.

Hun er nummer to i MinMotes sommerserie, hvor vi møter seks kvinner som gjør karriere i motebransjen.

EGEN STIL: Line anbefaler ikke å hoppe på enhver trend, men å holde seg tro til det man selv liker. Foto: Linelangmo.com

I høst har Line landet stylist-jobben mange nok misunner henne, som Tone Damlis stylist. Før det har hun stylet alt fra reklamer til magasinforsider og privatpersoner, samt artisten Bertine Zetlitz. Men selv om Langmo beskriver jobben sin som en drømmejobb, tror hun ikke stylistyrket passer for alle.

- Mange tror nok at dette er en enkel jobb, men det ligger mye arbeid bak et ferdig resultat. Man får oppleve mye morsomt og møter mange fine folk, men man skal vite at det er en tøff bransje, og man bør være veldig sikker på at det er akkurat dette man vil jobbe med før man satser hundre prosent på det.

- Hva er ditt råd til de som vil jobbe i samme bransje som deg?

- For det første synes jeg men skal få seg en fot innenfor ved å jobbe som assistent en stund og faktisk se hvordan yrket er. For det er hardere enn mange tror. Og hvis man etter en stund finner ut at det er dette man vil drive med, gjelder det som i alle andre jobber å stå på, ta de jobbene man får seriøst, og gjøre dem bra.

- Hvor viktig er utdannelse?

- Generell utdannelse er helt klart viktig! Jeg vil ikke anbefale å hoppe rett fra videregående skole for å bli stylist uten å ha en utdannelse å støtte seg på eller falle tilbake på. Mange vil nok oppleve stylist yrket som et overfladisk yrke, så for meg har det vært viktig med en ordentlig utdannelse, og å ha kunnskap på andre plan. En utdannelse innen business, PR eller markedsføring er alltid nyttig i motebransjen, men selve stylist-utdannelsen synes jeg er unødvendig. Det praktiske med dette yrket lærer man bedre gjennom arbeidserfaring.

SAMARBEIDER: Når Line jobber med Tone Damli, plukker hun først ut en haug med antrekk som de to deretter går gjennom og blir enige om. Foto: Helge Mikalsen/VG

- Hvordan bygger du nettverk?

- Det er alltid positivt å kjenne de riktige menneskene, og i denne bransjen er det fint å ha noen som kan anbefale deg videre, eller at man teamer opp med en make-up artist. For meg kommer det naturlig, det er ikke noe jeg går og tenker på, utover at jeg vet at det lønner seg å skape gode relasjoner til andre i bransjen.

- Du har også en egen moteblogg. Hvor viktig er sosiale medier for deg?

- Sosiale medier er helt klart viktig for å synes i bransjen. Bloggen derimot, er mitt lille frirom der jeg deler min inspirasjon.

- Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg nå for tiden?

- Hver dag er forskjellig. Hvis jeg skal jobbe med TV-produksjon og personer som er i media eller på TV så jobber jeg ut fra hvilken personlighet de har og hva de skal formidle. Da har jeg gjerne plukket ut en del klær på forhånd, både på pressebyråer og i butikker. Så prøver vi på antrekk og bestemmer hva vi skal gå for, og deretter blir jeg værende på settet for å passe på at det ser bra ut. Først når innspillingen er over, er min arbeidsdag slutt.

- Hva er det folk ikke vet om jobben din?

- Veldig mange ser bare selve resultatet av jobben, og ikke alt arbeidet som ligger bak. For hvert antrekk som man velger, kan man ha plukket ti antrekk som ikke blir brukt. Arbeidsdagene kan være lange og tøffe, og du jobber absolutt ikke fra åtte til fire.

- Er det et press fra jobben om å se bra ut?

- Nei, ikke et press, men man skal jo representere det man står for. Som stylist tenker jeg at den jeg jobber med skal stå i fokus – ikke jeg selv.

- Hvor mye shopper du selv?

- Mindre og mindre! Jeg omgås mye med klær, men stilen min blir stadig enklere. Det er absolutt ikke slik at man må ha det nyeste og mest trendy, snarere tvert imot. Det er bedre å holde seg tro til sin egen stil og prioritere kvalitet over kvantitet.

Hva kan man forvente å tjene i en slik stilling?

- Det kommer an på hvilke jobber man gjør, og som i de fleste bransjer må man belage seg på å starte med en ganske lav lønn og jobbe seg oppover. Generelt gir reklamejobber mer penger, og det lønner seg å jobbe med prosjekter istedenfor å ha mange småjobber. Ofte er det likevel slik at man må begynne i det små, og da er det viktig å ta alle jobber like seriøst.

Line Langmo

Alder: 32

Utdannelse: Har studert siviløkonomi på BI.

Jobb: Stylist. Er for tiden Tone Damlis stylist på «Idol», og har tidligere jobbet som personlig stylist, samt stylet alt fra reklamer til magasincover. Har også jobbet i og drevet butikken Carpe Diem i Oslo.

Tidligere serien har vi intervjuet personlig shopper Eva Wigert Næss og innkjøper Annabel Rosendahl.

Publisert:

Finn mer innhold om: