Luksusbutikker i Oslo tiltrekker seg turister:
Ansetter personale med kinesisk-kunnskaper

SHOPPINGMEKKA: I Oslo dukker det opp stadig nye luksusbutikker. Foto: MinMote.

Luksusshoppingen i hovedstaden når stadig nye nivåer. Nå benytter turister seg av norske priser for å gjøre luksusinnkjøp.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

De siste årene har shoppingmulighetene i Oslo virkelig bedret seg. Særlig den siste tiden har nye spennende merker åpnet egne butikker. For eksempel valgte det franske luksusmerket APC den norske hovedstaden foran byer som Stockholm og København.

– Promenaden Fashion District tiltrekker seg mye interesse, spesielt fra internasjonale merkevarer, sier Annette Lund, Chief Commercial Officer hos Promenaden Management til MinMote.

OSLOS NYE HANDLESTRØK: I sidegatene til karl Johan dukker det stadig opp nye luksusbutikker. Foto: MinMote.

Ansetter personale med spesiell språkkompetanse

Lund forteller at turismen uten tvil påvirker det totale salget, men at de ikke kan gi estimater på salg. Handlegatene Prinsensgate og Nedre Slottsgate, som har fått navnet Promenaden Oslo Fashion District, blir særlig hardt markedsført mot turister.

Blant tiltakene som er gjort for å tiltrekke seg kjøpesterke kinesisk-, engelsk- og arabisktalende turister er det å tilpasse egne nettsider på kinesisk og markedsføre i sosiale medier.

EKSKLUSIVT: MinMote møtte kinesiske turister som hadde handlet hos Louis Vuitton og Hermes. De ville ikke la seg avbilde, men ville vise frem storfangsten. Foto: MinMote.

– Flere av luksusbutikkene i Nedre Slottsgate har også faktisk ansatt personale med språkkunnskaper, hovedsakelig kinesisk, og vi oppfordrer andre butikker til å gjøre det samme, sier Lund.

NYHETER

HJEMMESTRIKK AV POPULÆR GENSER TAR AV

Luksusekspert Gunn Helen Øye sier at det å ansette personer med spesiell språkkompetanse er en trend fra luksusbutikkene som nå har nådd Norge.

– Dette gjør de for å møte kunden på deres eget språk. Dette er noe de gjør for at kunden ikke føler seg ubehag, og også for å ha en person som kjenner smaken deres. Dette er det første steget i et salg, og er helt etter boken for hvordan de store luksusmerkene tenker, sier luksusekspert Gunn Helen Øye.

Oppdater deg: FEM TRENDER DU MÅ FÅ MED DEG I HØST.

Kjøpesterke nordmenn

Men skal vi tro Lund har også Ola og Kari Nordmann fått mer penger å rutte med i luksusbutikkene.

– Nordmenn er blant de mest kjøpesterke forbrukerne i Europa, og dette sammen med mangel på konkurranse, på grunn av begrenset tilbud, skaper svært gode investeringsmuligheter sammenliknet med andre skandinaviske byer, sier Lund.

Butikkene som har åpnet det siste året inkluderer store merker som Saint Laurent og Balenciaga, som har åpnet hele konseptbutikker i Nedre Slottsgate. I Prinsensgate åpnet nylig det franske luksusmerket APC, og nylig åpnet Kamikaze sin butikk som skal konsentrere seg om luksussko fra merker som Christian Louboutin, Jimmy Choo, Balmain og Lanvin.
Leste du? Nå er joggedressen er hottere enn noen sinne

TRENDY: Gucci er blant motehusene som har funnet veien til kjedebutikkene. Foto: MinMote.

Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor på Høyskolen Kristiania, forteller at åpningen av luksusbutikker står i en lang varehandelhistorie for eksempel tilbake til hallene i Paris. Butikkene er også et tegn på lommer i verden med sterk økonomi. Men luksusgater og -butikker, er sårbare for svingninger i mote og økonomi.

– Det er vanskelig over tid å holde seg med de riktige merkene og ligge på de rette stedene. Ikke minst står butikker med ett merke i fare for å bli ofre for motens iboende tendens til vekst og fall i popularitet, sier han.

KJENDIS

ER DETTE DET NYE IT-TILBEHØRET?

Turisme påvirker salget

Annette Lund forteller at interessen fra de utenlandske motehusene stammer fra at den norske økonomien viste robusthet under nedgangstider, og at det forventes langsiktig vekst også innenfor turisme.

– Mange av disse merkene har testet markedet i multi-brand butikkmiljøer, og har etablert kundeetterspørsel og sterke tall, men i hovedsak føler vi at det koker ned til en sterk norsk økonomi, sier hun.

NYÅPNET: Butikken APC selger fine, minimalistiske plagg i gode kvaliteter. Foto: MinMote.

MinMote vet at det snart vil bli annonsert nyåpninger i de samme gatene, men Lund kan ikke lette på sløret om nøyaktig hvilke butikker som skal inn på det norske markedet.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.