Bomull med bismak

Visste du at bomull er noe av det mest miljøuvennlige som finnes?

hannekh
Publisert:

Mykt, behagelig og billig. Bomull. Du har sikkert skapet fullt. Jeg har i alle fall det. Minst annethvert plagg. Og jeg kan ikke skjønne hvordan jeg skal klare meg uten.

Det må det bli en forandring på. For bomull er verdens mest sprøytede plante og et stort miljøproblem. 25 prosent av verdens innsektsmidler (11 prosent av alle sprøytemidler) går med til de tre prosentene av verdens åkerland som har bomullsproduksjon.

Sprøytemidlene som brukes på bomull er blant de giftigste som finnes. Mye av giftstoffene sitter igjen i genseren når du kjøper den. Velger du økologisk, slipper du giftstoffene mot huden, men bomullsgenseren er ikke miljøsnill av den grunn, skal vi tro Statens Institutt for Forbruksforskning, Natur og Ungdom med flere.

Bomull, økologisk eller ikke, krever mye vann, fra 7000-25.000 liter per kilo dyrket bomull, i tillegg til spillvann og CO2 som slippes ut under produksjon av klærne. Det eneste som er verre enn en bomullsgenser er en turkis en. For å lage fargene grønt, blått og turkis krever det nemlig miljøfarlige kjemikalier med tungmetaller som kobber. Som om det ikke er ille nok, så vasker og tromler vi bomull oftere og på høyere temperaturer enn andre tekstiler. Det gjør bomullsgenseren til en miljøversting. Også om den er økologisk.

Så hva skal man gjøre? Kjøp mindre, kjøp brukt, bytt klær, erstatt vask med luft, og velg polyester.

Hva er ditt syn på dette? Legg igjen en kommentar i feltet under.

Publisert:

Finn mer innhold om: