90-tallet er tilbake: Alt du trenger å vite om moten

IKONISKE: Jentegruppa Spice Girls skrev seg inn i historiebøkene meds in opptredener og kallenavn. Her er de i 1997. Fra venstre: Melanie Chislom (Sporty Spice), Geri Halliwell (Sexy Spice), Victoria Addams (Posh Spice), Melanie Brown (Scary Spice) and Emma Lee Bunton (Baby Spice). Foto: NTB Scanpix
IKONISKE: Jentegruppa Spice Girls skrev seg inn i historiebøkene meds in opptredener og kallenavn. Her er de i 1997. Fra venstre: Melanie Chislom (Sporty Spice), Geri Halliwell (Sexy Spice), Victoria Addams (Posh Spice), Melanie Brown (Scary Spice) and Emma Lee Bunton (Baby Spice). Foto: NTB Scanpix

Enten du elsker eller hater plaggene fra 1990-tallet - du har garantert sett at de er «over alt» igjen. MinMote guider deg gjennom tiåret som nok en gang setter preg på trendene akkurat nå.

90-tallet er et tiår som har ligget og ulmet i det populærkulturelle landskapet en god stund, og som stadig brer om seg. Og repertoaret utvides stadig fra Dr. Martens støvler, rutete flanellskjorter og blomstrete kjoler. Også de korte magetoppene, stramme halskjedene og platåskoene blir det flere og flere av på scener og fortau verden over.

Nå er dette 90-tallssmykket trendy igjen!

Under fjorårets høstutgave av New York fashion-week så man opptil flere designere, blant annet Rodarte, som også hadde latt seg inspirere av 90-tallet. Men hva er det egentlig som kjennetegner dette tiåret?

Det motsatte av 80-tallet, takk!

Etter et tiår med skulderputer og stram forretningslook på 80-tallet hadde designere og folk flest behov for å gjøre en helomvending når kalenderen skiftet tiår. Bort skulle alt som minnet om jappetid og store fluffy frisyrer, inn skulle det minimalistiske, litt slurvete og nesten anti-motete uttrykket.

En av de aller største enkeltstående klestrenden fra 90-tallet var grungen, og det er også den trenden man ser tydeligst representert i motebildet i dag. Grunge var opprinnelig en musikksjanger fra Seattle, men kulturen der musikken oppsto genererte veldig snart mer enn musikkinspirasjon. En av grungens ypperste frontfigurer, Kurt Cobain, ble veldig fort trendsetter i tillegg til å være rockehelt.

Saken fortsetter under bildet!

FRONTFIGUR: Kurt Cobain var frontfigur og vokalist i grunge-bandet Nirvana. Her er Cobain under innspillingen av musikkprogrammet MTV Unplugged i 1993. Foto: Getty Images
FRONTFIGUR: Kurt Cobain var frontfigur og vokalist i grunge-bandet Nirvana. Her er Cobain under innspillingen av musikkprogrammet MTV Unplugged i 1993. Foto: Getty Images

Klesstilen var preget av stripete gensere, åpne rutete flanellskjorter over band t-skjorter, hullete olabukser og langt hår på menn. For jentene var det blomstrete kjoler og tunge snøreboots som gjaldt og Kurt Cobains kjæreste, Courtney Love, ble en like stor trendsetter for jentene med sine blondekjoler, lange cardigans, bustete hår og plommefargede lepper som mannen hennes var for gutta.

Clueless

Slik så Clueless-plakaten ut (faksimile).
Slik så Clueless-plakaten ut (faksimile).

For de som syntes grungen ble for røff var Alicia Silverstones legendariske karakter i 90-talls klassikeren «Clueless» en utømmelig inspirasjonsskilde. Cher Horowitz kledde seg i preppy klær med mye inspirasjon fra 60-tallets mer ordentlige mote, men med noe mer utfordrende snitt enn jentene på 60-tallet

gikk med. Magetopper i fluffy strikk, korte korte foldeskjørt, knestrømper og metalliske hæler ledet ann.

Og den komplette stilinspirasjonen for jenter, som dro mer mot pop enn rock, fant man jo selvfølgelig i jentegruppa «Spice Girls». Med Sporty, Baby, Ginger, Scary og Posh som alle representerete elementer av stil som alle kunne kjenne seg igjen i eller ønske seg elementer av.

En annen popdame som gjorde seg bemerket vel så mye for hva hun hadde på seg som hva hun sang var Gwen Stefani. Hun var en ivirig bruker av magetopper, joggebukser og kombinerte det med klassisk 50-tallss styling på hår og sminke, alternativt med blått eller rosa hår og regulering.

VÅGAL: Slik så Gwen Stefani ut på VMA-festen i 1998. Foto: NTB Scanpix
VÅGAL: Slik så Gwen Stefani ut på VMA-festen i 1998. Foto: NTB Scanpix

Midt på 90-tallet kom det også et blaff av det glade 60 og 70-tallet tilbake, med slengbukser og lange blafrende gevanter med klokkeerm. Hadde du ikke råd til å kjøpe nye bukser var det populært å splitte buksene nederst i sømmene og sy inn stoff for å lage slengbukser.

Komfortabel

Som en forlengelse av det å være komfortabel og litt anti motete, var det å se sporty ut også viktig på 90-tallet. Uavhengig av hvor mye du gymma var overdelen til hele sportsdrakter, og da aller helst i merket Adidas, det aller riktigste du kunne kombinere med Levis 501-buksen din.

For de som foretrakk en hakket mer feminin stil var de mer ettersittende variantene i velour en favoritt. Med litt for korte jakker som fungerte delvis som magetopp, og velourjoggebukser med snev av bootcut.

Og i tråd med det komfortable som på sett og vis gjennomsyret mye av moten hele tiåret var også snekkerbuksa, helst med en magetopp under, veldig populær. Utover det var jeans, joggesko og hettegensere populære. Sistnevnte aller helst av merket «Fruit of the loom».

Unisex-parfyme og supermodeller

Til tross for at det ikke var et klesplagg, var parfymen «CK One» også en essensiell del av 90-talls antrekket. Parfymen var Calvin Kleins aller første parfyme som var tiltenkt både menn og kvinner. Den ble lansert med brask og bram i 1994 og ble umiddelbart en kjempesuksess.

Calvin Klein samarbeidet også mye med en av 90-tallets største modeller, nemlig en ung Kate Moss, som veldig raskt ble et fenomen i moteverden. I motsetning til sine supermodellkolleger Cindy Crawford, Naomi Campbell og Linda Evangelistas noe mer kjernesunne og polerte look, representerte Moss noe helt nytt i moteindustrien og ble en frontfigur for en trend kalt «heroin chic».

NOE NYTT: Kate Moss representerte en helt annerledes look på 1990- og utover 2000-tallet, enn den som hadde vært gjeldende fram til da. Dette bildet er fra tidlig 2000-tallet, da Moss' modellkarriere hadde satt fart. Foto: Getty Images
NOE NYTT: Kate Moss representerte en helt annerledes look på 1990- og utover 2000-tallet, enn den som hadde vært gjeldende fram til da. Dette bildet er fra tidlig 2000-tallet, da Moss' modellkarriere hadde satt fart. Foto: Getty Images

Med en kampanje for Calvin Klein i 1993, der en ung Moss poserer i sort hvitt i minimalistisk undertøy, befestet hun sin posisjon som hele verdens nye it-girl. Crawford, Campbell og Evangelista på sin side, stilte opp i klassiske 90-talls styling i George Michaels smått legendariske musikkvideo «Freedom 90’».

Tilbehør

Klær og assessoirer som skiftet farge basert på temperatur var også populært på 90-tallet. T-skjorter laget av stoff som var temperatursensitivt eller den klassiske humørringen, som angiveligvis kunne fortelle hvilket humør den som hadde den på seg var i. Denne ringen spilte også en sentral rolle i 90-talls filmklassikeren «My Girl ».

Andre smykker som gjorde det stort på 90-tallet var armbåndene som så mistenkelig ut som linjaler, til du slo dem over håndleddet og de på mirakuløst vis krøllet seg rundt og ble et smykke. På en måte. For de mer fingernemme kunne man derimot gå til innkjøp av en boks med sikkerhetsnåler og perler, og lage helt egne sikkerhetsnålarmbånd.

I håret skulle man helst gå for hårbånd laget i taggete plast som dro håret bakover og vekk fra ansiktet, med mindre det var klippet i Jennifer Anistons legendariske sveis med dandert lang lugg på hver side av ansiktet. Og sist, men ikke minst var 90-tallet piercingens tid. Helt plutselig skulle alle ha hull i øyebryn, tunger, underlepper og andre steder.

På beina

Tunge militærboots, Airwalks, Reef-sandaler, Fifa-sko, New Balance og ikke minst, Buffalosko. Sistnevnte skomerke eksploderte i det datidens aller største jenteband, Spice Girls, omfavnet dem. Fra å ha vært et ukjent skomerke opprinnelig startet opp i Tyskland, skulle plutselig alle jenter over hele verden ha sko med futuristisk preg som løftet dem flere centimeter over bakken.

De aller mest hardcore 90-talls entusiastene i dag har plukket opp Buffalo-trenden igjen, men den noe sobrere 90-talls trenden med New Balance-sko er derimot noe flere har trykket til sitt bryst. I motsetning til på 90-tallet finnes de i dag i en rekke ulike farger og selges i byens mest trendy butikker.

Fordelen med at 90-talls trenden ligger såpass nære i tid er at det er fullt mulig å kjøpe klær fra denne tiden til en relativt rimelig penge på ulike bruktbutikker, samt at loppemarkedene svømmer over av klær som gjør at du kan få stilen lett som bare det.

Lyst på mer 90-talls inspirasjon? Ta en titt på denne listen:

90-tallets største trendsettere:

Kate Moss, Kurt Cobain, Drew Barrymore, Winona Ryder, Alicia Silverstone, Johnny Depp, Jared Leto.

90-tallets største TV-serier:

« My so called life » (Angela), « Saved by the bell » , « Fresh prince i Bel Air » .

90-tallets største filmer:

« Titanic » , « Lion King » , « Forest Gump » , « Clueless » , « Jurrasic Park » , Independence day » , « Alle elsker Mary » , « The Matrix » .

90-tallets største band:

Nirvana, Pearl Jam, Smashing Pumpkins, R.E.M, Radiohead, Oasis, No Doubt, Tori Amos.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?