Nordmennene bak denne kosedressen omsatte for 107 millioner i fjor
Trodde du OnePiece-eventyret med knallfargede heldresser var slutt for lengst? Da tok du feil.
Det er ikke lett å få samlet Thomas Adams, Knut Gresvig og Henrik Nørstrud, de tre gutta som «fant opp» Onepiece i bakrus. For mange er Onepiece synonymt med den svindyre heldressen gutta lanserte for noen år siden, som eksploderte i popularitet i 2009 – for deretter å gå på trynet - tilsynelatende.
For selv om pop-up-butikken i Oslo ble stengt i 2011, var det på langt nær starten på slutten for Oslo-gjengen.
Millioninntekter
Regnskapstallene viser at OnePiece Jump In AS hadde driftsinntekter på over 107 millioner kroner i 2013 – driftsresultatet var på 19,5 millioner.
- Vi føler oss vel ikke glemt i Norge, men de færreste vet at vi faktisk er en av landets største moteeksporter. Folk tror vi gikk konkurs for tre år siden, ler Adams.
- Dere har nok penger å rutte med om dagen?
- Vi liker ikke å snakke om privat økonomi, men ja, vi har kjøpt oss bosteder blant annet. Men mestepartene av pengene går jo inn i selskapet igjen, slik at vi kan vokse oss enda større, sier Gresvig.
Onepiece lager nå både hele og todelte joggedresser i forskjellige fasonger og stiler; jakker, gensere, joggebukser, t-skjorter, capser babyklær og hundeklær. Klærne selges over nett til 100 land, i tillegg til at de har butikker og såkalte pop-up-konsepter i flere byer som Stockholm, Los Angeles og London.
Kun 1-2 prosent av inntektene kommer fra Norge. Det er i Tyskland og USA de har flest kunder. Totalt har Onepiece over 1000 utsalgssteder i over 100 land, og 10 «concept stores», altså butikker med kun OnePiece.
- Vi lærte ekstremt mye av pangstarten her i Norge. Vi tok folk med storm, men så ble de fort veldig lei. Derfor begynte vi å bygge en full profil for merket, som vi lanserte i utlandet – det ble en fresh start for oss. Og mens vi jobbet beinhardt med det, har vi bare ligget lavt i Norge. Her oppfatter folk Onepiece som en kosedress, i utlandet oppfatter de Onepiece som et klesmerke. Det har vi vært fra dag én, forklarer Adam.
Celebert nabolag
De siste ukene har han tilbragt i New York, hvor gutta har åpnet en pop-up-butikk i det populære shoppingstrøket Soho. Der er de naboer med blant annet Prada, Armani og Victoria’s Secret. Årsleien på lokalet ligger ifølge gutta på rundt 40 millioner kroner – men de understreker at de har fått 85 prosent rabatt på grunn av den korte tiden butikken skal holde åpent.
- Det er dette som er vårt konsept, dette med pop-up-butikker. I den nye butikken har vi også gjort en ny vri – man kan handle for «social currency». Kom inn i butikken, koble deg på vårt nettverk og vis hvor mange følgere du har – 500 følgere tilsvarer én dollar. Slik knytter vi folk til oss også over lengre tid, forklarer Gresvig.
Butikkåpningen er allere omtalt av Vogue, Daily Mail og Business Insider, for å nevne noen.
Sponset kjendisbursdag
I skrivende stund har merket over 1,2 millioner «likes» på Facebook.
- Plaggene deres har også blitt brukt av en haug med kjendiser, som Justin Bieber, Ellie Goulding og P. Diddy. Khloe Kardashian la nylig ut et bilde av seg selv i heldress fra Onepiece til 14 millioner følgere på Instagram og fikk over 700.000 likes. Har dere noen gang betalt noen får å gå med klærne deres?
- Nei, aldri! Men det er helt sant at vi har fått god drahjelp av en del kjendiser. I butikken i Los Angeles kommer det stadig stylister innom og plukker ut ting til kjendisene de styler. Faktisk ble vi spurt om å sponse bursdagen til sønnen til P.
Diddy med caper for en stund siden – det sa vi selvsagt ja til.
Nytt image
Det er imidlertid tilbake i Norge den største samlingen av Onepiece-ansatte sitter. Selskapet har totalt 50 ansatte, hvorav 15 sitter i Norge. Blant dem er fire designere og en rekke art directors og konsulenter. Og om kort tid prøver de seg på nytt i Norge, med en ny pop-up-butikk som skal holde åpent på Solli Plass i Oslo i noen måneder.
- Vi merker jo at det har hatt en effekt å jobbe med et nytt image. Vi har fått eldre kunder som vil ha noe annet den de rosa og lilla heldressene vi slo gjennom med. Det ble bare «too much». Vi er selvsagt stolte av det vi har skapt, men når vi skal prøve å relansere oss i Norge er det ikke hovedfokus på de fargesprakende dressene. Vi har begynt så vidt med å henvende oss til de norske kundene også, med å lansere den nye kolleksjonen som er uten heldresser en del todelte dresser på nettsiden vår, sier Gresvig.
- Ikke for alle
- Kommer heldressen til å forsvinne helt?
- Nei! Vi har en unik plattform nå, til å lansere nye produkter. Og vi har flere markeder vi ikke engang har begynt å bryne oss på. Men heldressen kommer vi til å beholde. Det vi har lyst til er å gjøre det bra i utlandet, og så komme tilbake og vise at vi fikk det til og at det er en del av norsk motehistorie som vi kan være stolt av, sier gutta.
- Men helt ærlig - er det ikke harry med heldress?
- Svaret er nei. Vi synes ikke det er harry med heldress.Som med stort sett alt annet man kan ha på seg, så handler det om hvem som går med det og i hvilken setting. Det gjelder også en jumpsuit - not everyone can pull it off. Den er ikke for alle, og ikke passende i enhver setting, sier Gresvig.